Din cele 13 firme care şi-au manifestat interesul să participe la licitaţia desfăşurată de Fondul "Proprietatea" pentru selectarea consultantului juridic internaţional, au fost alese cinci: "Latern Corporation Limited", "Allen & Overy", "Sherman & Sterling", " Freshfields Bruckhouse Deringer" şi "Salans". Nicolae Ivan, preşedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului "Proprietatea", a declarat că "printre atribuţiile casei de avocatură care va cîştiga proiectul se regăsesc redactarea caietului de sarcini pentru Managerul de Fond şi organizarea licitaţiei pentru selecţia aces-tuia".
Selecţia va lua în calcul două componente (tehnică şi financiară) a ofertelor depuse. Alexandru Cojocaru, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului şi preşedinte al Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, a menţionat că "oferta tehnică are o pondere de 40% în decizia finală, restul revenindu-i componentei financiare". Domnia sa a mai adăugat: "vom căuta să alegem o firmă de renume internaţional, cu experienţă pe piaţa de capital şi care să fi participat la realizarea unor fonduri asemănătoare".
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat că "dintre toate aceste companii, cea mai potrivită cerinţelor "Fondului Proprietatea" este probabil "Freshfields Bruckhouse Deringer", companie londoneză cu peste 2500 de avocaţi cu o experienţă solidă în ingineria economică".
Rezultatele selecţiei vor fi făcute publice pe data de 22 martie, iar reprezentanţii Fondului consideră că activitatea consultantului juridic ar trebui să demareze de pe data de 3 aprilie.
Fondul "Proprietatea" a fost creat în 2005 pentru despăgubirea foştilor proprietari de imobile, deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură bunurile confiscate. Aceştia vor primi în schimb acţiuni ale Fondului care are în portofoliu titluri la 114 companii româneşti, capitalul social fiind de 14,4 miliarde RON.