OMV Petrom a finalizat vânzarea participaţiei în Congaz

V.B.
Companii / 31 iulie 2014

OMV Petrom (simbol SNP) a finalizat vânzarea către GDF SUEZ Energy România SA a participaţiei de 28,59% în Congaz SA, companie de distribuţie si furnizare a gazelor, care nu făcea obiectul activităţii de bază a SNP, tranzacţia fiind aprobată de Consiliul Concurenţei, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

"Decizia este în concordanţă cu strategia noastră de a ieşi din activităţile de distribuţie şi furnizare a gazelor către segmentul consumatorilor finali de pe piaţa reglementată. Vom continua să furnizăm gaze către clienţii noştri de pe piaţa liberă. În ceea ce priveşte această tranzacţie, vedem beneficii pentru toate părţile implicate, inclusiv pentru clienţii Congaz, având în vedere că noul acţionar majoritar, GDF SUEZ, cunoaşte deja compania şi are o experienţă bogată pe piaţa de distribuţie şi furnizare a gazelor", a declarat Cristian Secoşan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.

Părţile au agreat să păstreze confidenţialitatea valorii tranzacţiei. Tranzacţia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, în condiţiile în care vânzările totale ale Congaz, precum şi activele, reprezintă mai puţin de 1% din indicatorii corespondenţi la nivelul Grupului Petrom. Congaz a fost tratată, din punct de vedere contabil, ca entitate asociată, valoarea participaţiei fiind inclusă în situaţiile financiare ale grupului prin metoda punerii în echivalenţă, se mai arată în comunicat.

Congaz a fost înfiinţată în 1999, SNP Petrom (actualmente OMV Petrom) numărându-se printre fondatori, pentru a dezvolta o reţea de distribuţie a gazelor în zona Constanţei, de-a lungul coastei Mării Negre. În prezent, Congaz operează o reţea de conducte de gaze cu o lungime de aproximativ 850 km, având un portofoliu de 55.000 clienţi din judeţul Constanţa, din oraşele Constanţa, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Negru Vodă, Agigea, Eforie Sud şi Eforie Nord, precum şi din comunele Cogealac, Cumpăna, Lumina, Lazu, Valu lui Traian and Mihail Kogălniceanu.

Înainte de această tranzacţie, compania era controlată în proporţie de 99,71% de patru acţionari principali: GDF SUEZ Energy România SA (28,59%), E.ON RUHRGAS INTERNATIONAL GMBH (28,59%), OMV PETROM SA (28,59%) şi Petroconst SA (13,94%), iar restul capitalului era deţinut de consiliile locale din localităţile: Kogalniceanu, Medgidia, Ovidiu şi Cogealac. În 1999, la înfiinţarea Congaz, atât SNP Petrom, cât şi Distrigaz (predecesorul GDF SUEZ) erau companii de stat.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin circa 800 benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, controlează 20,64%, Fondul Proprietatea are 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul ţării noastre este de circa 5%.

Acţiunile SNP au închis astăzi în scădere şedinţa de tranzacţionare pe BVB, cu 0,54%, până la preţul unitar de 0,4799. La acest nivel, capitalizarea societăţii este de 27.330.782.271,64 lei.

Pe bursa vieneză, titlurile OMV AG sunt în scădere cu 2,09%, către 29,92 euro/unitate, corespunzându-i o capitalizare de 9.792 milioane euro.

La rândul său, GDF SUEZ Energy România informează, în alt comunicat, că şi-a mărit participaţia în Congaz de la 28,59% la 85,77%, în urma achiziţiei pachetelor de acţiuni deţinute de OMV Petrom şi E.ON Ruhrgas International în această societate.

Grupul GDF SUEZ este prezent în ţara noastră în trei domenii principale: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. Principala filială a Grupului, GDF SUEZ Energy România, furnizează gaze naturale şi electricitate, iar prin subsidiarele sale distribuie gaze naturale, asigură servicii energetice pentru toate categoriile de clienţi şi produce electricitate. GDF SUEZ Energy România deserveşte peste 1,4 milioane clienţi, operează o reţea de 17.500 km în 17 judeţe din sudul României şi Bucureşti şi are aproximativ 3.500 angajaţi. Cifra de afaceri consolidată a GDF SUEZ Energy România la 31 decembrie 2013 era de aproximativ 4,13 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb