ONDREJ SAFAR, COUNTRY MANAGER CEZ ROMÂNIA:  "Nu ne grăbim să vindem activele din România"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii / 10 iulie 2019

"Nu ne grăbim să vindem activele din România"

Safar, CEZ România: "Piaţa din România se numără printre cele mai stabile din regiune, încă, şi suntem fericiţi aici"

Grupul CEZ nu se grăbeşte să îşi vândă activele din România şi continuă cu proiectele pe care le-a demarat la noi în ţară, anunţând că va începe şi unele noi, deoarece piaţa de la noi se numără printre cele mai stabile din regiune, a afirmat, ieri, Ondrej Safar, country manager CEZ România, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa a declarat: "Pe data de 26 iunie, acţionarii grupului au votat o nouă strategie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include renunţarea la activele din România. În ceea ce priveşte schimbările legislative multiple, trebuie să spun că suntem fericiţi în România, vedem această ţară ca pe una dintre cele mai stabile state din regiune, încă. În oricare ţară se mai produc schimbări din vreme în vreme, iar investitorii ar trebui să ţină cont de asta. Dorim să începem procesul de retragere, dar nu suntem presaţi de timp ca să încheiem acest proces într-un timp foarte scurt şi cum suntem încă fericiţi aici, credem că putem primi oferte foarte interesante şi competitive. Va fi un proces standard, transparent, în care fiecare participant va avea oportunitatea de a face o ofertă şi în funcţie de asta vom decide cui şi când vom vinde. Poate participa oricine din România sau din străinătate, dar acum este prea devreme ca să anticipăm ceva".

Oficialul CEZ a mai precizat că derularea proiectelor deja începute va continua, că grupul ceh îşi menţine investiţiile şi rămâne un partener important pentru mediul în care activează, astfel că nu se vor schimba foarte multe, iar activitatea în companie îşi urmează cursul normal.

"Am fost în România, în Bulgaria, în Turcia, am fost implicat şi în câteva proiecte în Polonia şi acest lucru este adevărat. Deşi există numeroase schimbări, mediul de aici încă este stabil. În orice ţară există schimbări din vreme în vreme şi orice investitor trebuie să ţină cont de asta", a menţionat domnia sa.

Grupul CEZ România a încheiat anul 2018 cu un EBITDA de 395 milioane de lei, în creştere cu 33 de milioane de lei faţă de 2017, iar la nivelul profitului net, Grupul a înregistrat rezultate mai slabe faţă de anul anterior, având o scădere de 471 534 mii lei faţă de 2017, cauzată în principal de activitatea de producţie a energiei eoliane.

Conform reprezentanţilor companiei, anul trecut, turbinele din parcul eolian Fântânele-Cogealac au produs un total de 1 105 GWh, iar sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa a produs 69 GWh, o producţie totală mai mare cu 14 GWh în comparaţie cu 2017, ca urmare a precipitaţiilor abundente.

Compania a mai transmis: "Anul trecut, procesele smart implementate de Distribuţie Oltenia au dus la reducerea pierderilor în reţea cu 5,6% faţă de 2017, operatorul investind 183 961,5 mii LEI în CAPEX (din fonduri proprii) şi 181 987,1 mii LEI reprezentând puneri în funcţiune. Cheltuielile de mediu în 2017 au fost de 998 604 LEI, iar în 2018 de 968 329.25 LEI. Anul trecut, cantitatea de energie electrică furnizată către consumatorii finali a crescut cu 4,05% faţă de anul anterior".

Grupul ceh este prezent pe piaţa de la noi din ţară din anul 2005, după preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în Romania sunt reprezentate de cele zece companii - Distribuţie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO România şi High Tech Clima.

La finalul lunii mai 2019, Daniel Benes, CEO al companiei cehe de utilităţi CEZ anunţa că Grupul şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei sale de a se concentra pe piaţa din Cehia.

CEZ şi-a încetinit încetul cu încetul expansiunea în Balcani în ultimii ani, după ce a investit masiv în regiune în urmă cu peste un deceniu.

Planul CEZ de a vinde activele din ţara noastră nu are legătură cu piaţa locală, ci face parte din strategia companiei-mamă care priveşte mai multe ţări, însă nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt, se arăta într-un răspuns al companiei pentru Agerpres.

Totodată, amintim că Eurohold, companie bulgară, a semnat, luna trecută, un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (377,9 milioane de dolari). Eurohold are afaceri şi în Româ­nia, deţinând Euroins, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a asigurărilor.

De asemenea, menţionăm că surse din piaţă ne-au declarat că grupul de utilităţi controlat de statul ceh ar intenţiona să finanţeze construcţia de centrale nucleare în Cehia cu banii obţinuţi din vânzarea business-urilor din alte ţări.

Recent, premierul ceh, Andrej Babis, a prezentat planurile guvernului său pentru construcţia de noi reactoare nucleare, apreciind că statul ar trebui să aibă controlul asupra proiectului, astfel încât să poată opri lucrările dacă preţul energiei electrice nu mai susţine proiectul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb