Operatorii de telefonie fixă care vor prelua un abonat dintr-o altă reţea de telefonie fixă vor plăti 13 euro pentru pentru fiecare număr portat, în timp ce în reţeaua mobilă tariful va fi cu doi euro mai mic, adică 11 euro, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC).
Începând din 21 octombrie 2008, orice abonat de telefonie poate migra într-o altă reţea fără să îşi schimbe numărul de telefon.
Operatorul poate oferi abonatului gratuit serviciul de portare sau poate percepe un anumit tarif. Potrivit ANC, legea prevede că sumele pe care trebuie să le achite clienţii pentru serviciul de portabilitate trebuie să fie accesibile.
În prezent, majoritatea statelor europene au implementat portabilitatea numerelor. În Uniunea Europeană numai România şi Bulgaria nu au introdus acest serviciu.
Conform unui raport al Comisiei Europene privind stadiul implementării cadrului de reglementare în statele membre ale UE numai în 2007 au fost portate 7,13 milioane de numere mobile.
Până în luna octombrie 2007, la nivelul celor 23 de ţări membre care au raportat datele pentru acest studiu - fără Marea Britanie şi Polonia - se înregistrau 47 de milioane de numere mobile portate de la lansarea acestei facilităţi.
Cel mai mare procent de numere mobile portate a fost înregistrat în Finlanda (peste 68 la sută) şi Danemarca (42 la sută), în timp ce în Spania şi Suedia procentul depăşeşte 25 la sută. Dacă ţări ca Belgia, Irlanda, Italia şi Olanda înregistrează o rată de portare de 15 - 20 la sută, există şi ţări în care procentul este foarte mic şi anume în Luxemburg - 6,81 la sută, Germania, Grecia, Franţa şi Portugalia - sub 3 la sută.
Potrivit ANC, este foarte greu de estimat numărul de portări care urmează să fie efectuate de operatorii din România, începând cu 21 octombrie 2008, când va fi introdus şi acest serviciu în România.
Conform raportului CE, la nivelul a 23 de state membre analizate, 19 milioane de abonaţi la servicii de telefonie fixă optaseră, până în luna octombrie 2007, pentru portarea numărului de telefon, înregistrându-se 5 milioane de solicitări de portare în intervalul octombrie 2006 - octombrie 2007.
"Succesul portabilităţii nu trebuie evaluat, însă, în funcţie de cuantumul numerelor de telefon portate, scopul portabilităţii fiind acela de a stimula concurenţa între operatori, pentru a oferi servicii inovative, de calitate mai bună, la preţuri mai avantajoase utilizatorilor finali", precizează ANC.
"Portarea numerelor se poate face numai dintr-o reţea de telefonie mobilă într-o altă reţea sau dintr-una fixă de telefonie în alta. Noua măsură nu permite portarea numerelor de telefonie fixe către reţele de telefonie mobilă şi invers", a declarat, ieri, preşedintele ANC, Liviu Nistoran, citat de un post de televiziune.
Preşedintele ANC a precizat că portabilitatea numerelor va intensifica competiţia şi va îmbunătăţi serviciile oferite de operatori abonaţilor de telefonie. "Această măsură ar putea permite operatorilor mai mici să ia abonaţi ai operatorilor mari, oferind servicii cu valoare adăugată dar şi tarife mai mici. Cred că vom avea multe de câştigat cu această măsură, în primul rând prin creşterea calităţii serviciilor şi reducerea preţurilor la abonamente", a adăugat Nistoran.
Orice utilizator va putea beneficia de portabilitate în maximum 10 zile de la depunerea unei cereri la furnizorul la care este abonat. Cei doi operatori trebuie să se pună de acord, astfel încât să îi poate oferi acest servicii abonatului în termenul stabilit. În caz contrar, ANC va aplica sancţiuni.
Faptul că un abonat va avea acelaşi număr de telefon, indiferent de reţea, ar putea creea confuzie în rândul clienţilor, întrucât apelantul care formează numărul nu va mai şti exact în ce reţea este cel către care se îndreaptă apelul.
"Din acest punct de vedere, ANC a cerut companiilor de telefonie mobilă să introducă un ton distinctiv care să îi avertizeze pe clienţi că numărul celui apelat a fost mutat într-o altă reţea", a mai spus Nistoran.
Acesta a mai menţionat că ANC are instalată a aplicaţie tehnică care îi permite să monitorizeze accesul, cererile şi acceptările de transfer şi că nu vor exista incompatibilităţi de tehnologie.
Baza de date centralizate pentru portabilitatea numerelor a fost realizată de compania UTI Systems şi de companiile Porthus BV Belgium şi Microsoft România în calitate de subcontractanţi pe un contract în valoare de 582.432,98 de euro, fără TVA.
Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie care permite abonaţilor să păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de servicii de telefonie.
Potrivit datelor ANC, la finele lui 2007 rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă a ajuns în România la 106,2 la sută, dată la care se înregistrau 22,9 milioane de utilizatori de cartele SIM active. Din totalul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă, 67 la sută utilizau cartele preplătite, iar 33 la sută, adică 7,5 milioane, erau utilizatori cu abonament lunar.
Tot la data de 31 decembrie 2007, numărul total de linii de acces la serviciile de telefonie fixă a crescut cu 1,4 la sută, comparativ cu un an în urmă, ajungând la un total de 4,26 milioane. Circa 1,22 milioane de linii au fost instalate de furnizorii alternativi.
Prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus portabilitatea numerelor de telefonie fixă a fost Marea Britanie, în anul 1996, trei ani mai târziu introducând şi portarea numerelor din reţelele mobile.