OPINII Complexul lui Oedip (sau de ce au tăcut ungurii)

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 29 octombrie 2010

MAKE

Ungurii au tăcut la moţiunea de cenzură, ca să primească şpagă maghiara drept limbă de predare în şcoli.

Şpaga s-a dat imediat, ieri, a doua zi după ce a picat moţiunea (care, probabil, că n-ar fi picat dacă ei ar fi votat), odată cu asumarea răspunderii Guvernului Boc asupra legii educaţiei.

Astfel, limba română, deşi oficială, a devenit opţională pentru minorităţi.

În noţiunea de "patrie" (ca mediu politic, social şi cultural al unui popor), intră şi limba; dându-le şpagă ungurilor o parte din patrie, Boc şi-a cumpărat câteva zile în plus de guvernare.

Data viitoare o să le dea Transilvania.

Făţărnicia cu care îşi urmăresc scopurile politicienii noştri unguri a ieşit la iveală de două ori, în aceeaşi ocazie: o dată, că nu au votat pentru căderea guvernului, în favoarea căruia nu dispun de nici un argument (deşi fac parte din el); încă o dată, când au declarat că este ultima oară că îi asigură suport lui Boc.

Asta ar însemna ca, la următoarea moţiune de cenzură, ungurii să voteze contra lui Boc, însă următoarea moţiune este prevăzută să aibă ca subiect... legea educaţiei - limba maghiară - şpaga lor.

O situaţie perversă...

Fenomenul ăsta de falsificare ar trebui, în mod normal, să dea dreptate opoziţiei.

Dar opoziţia este ea însăşi falsificată.

PSD plăteşte studenţi să participe la protestul sindical din ziua moţiunii (ca şi când nemulţumirea populară n-ar fi autentică).

Victor Ponta se aşează în capul coloanei de protestatari, în marşul către Parlament; martori oculari relatează că, la acel moment, sindicaliştii au oprit coloana, ca politicul să nu le confişte protestul. Liderii sindicali îi grăbesc, însă, iar ei, confuzi, acceptă să se pună din nou în mişcare.

Liderii sindicali..."mogulii"...

În seara precedentă moţiunii, televiziunile "mogulilor" au afişat succesiv declaraţiile opoziţiei, care se laudă cu dislocările de parlamentari din blocul puterii: "ne mai trebuie 15 parlamentari", ne mai trebuie 12", "mai trebuie 7", "4 - 3 - 2- UNUuuuu!".

A fost o manipulare.

O manipulare în sensul pe care îl degajă "Complexul lui Oedip".

Ea a mizat pe oportunismul politicienilor, care ar fi sărit în barca opoziţiei (şi ar fi votat "conform conştiinţei" - o falsificare, în falsificare), de teamă să nu rămână să stingă lumina la PDL.

Ca la sondajele pre-electorale falsificate.

A doua zi, n-a sărit nimeni din barca puterii.

Opoziţia minţise.

Însă, toată lumea ştie că n-a sărit nimeni din barca puterii, pentru că puterea a interzis propriilor parlamentari să voteze.

Deci, puterea a minţit şi ea.

Un ziarist căruia nu mai vreau să-i pomenesc numele s-a grăbit să consfinţească eşecul moţiunii, înainte să se termine numărătoarea voturilor, deşi, în acel moment aritmetic, era încă posibilă răsturnarea situaţiei în favoarea opoziţiei.

Televiziunile mogulilor i-au difuzat predicţia metafizică - o altă minciună, în minciună, care nu se vede, pentru că, într-adevăr, eşecul moţiunii a avut loc, în final.

Ca falsificarea exit-poll-urilor, invers decât le-ai falsificat pre-electoral, când sesizezi că manipularea a fost prea grosolană şi nu a avut nici un succes (ca, măcar, să-ţi salvezi credibilitatea, cât de cât).

Evident, "eroii antibăsescieni" din mass-media mint.

(E altul, la o televiziune, care primeşte ordinul în timpul emisiunii, prin SMS; în următoarele cinci minute, îl face harcea-parcea pe nefericitul aflat în dizgraţia patronului televiziunii; poate să nu-l cunoască şi să nu fi auzit niciodată de el şi totuşi, îl face terci; o face atât de bine, încât şi mie mi se face silă de nefericit.)

Puterea minte; opoziţia minte; mass-media minte.

Preşedintele?

Preşedintele Traian Băsescu se luptă cu toţi mincinoşii.

Ca să neutralizeze opoziţia, îşi neutralizează parlamentarii puterii; ca să compromită mass-media mincinoasă şi antidemocratică, compromite democraţia, stabilind că presa ar reprezenta o vulnerabilitate strategică în siguranţa statului.

Omul s-a înconjurat cu "instrumente" - servicii speciale, organizaţii anticorupţie, iniţiative de reformare a clasei politice, iniţiative care, deşi sunt misterioase, le promovează (culmea!) prin Referendum.

Dincolo de ele, poporul şi necazurile lui au devenit o problemă care îl cam deranjează. Problema cu poporul nemulţumit o expediază, sub cuvânt că-i face binele, cu răul.

Măsurile de austeritate sunt necesare, pentru echilibrul statului şi asta justifică totul.

Acum e nevoie doar de fermitate (nu şi de inteligenţă).

În mintea lui, Băsescu este un erou şi un patriot, cum mincinoşii din mass-media sunt şi ei eroi şi patrioţi în mintea lor şi la fel mincinoşii dintre liderii sindicali şi din opoziţia politică şi de la putere (ce să mai vorbim de Boc! - un miel pe altarul fermităţii - cred că-i singurul care nu minte deliberat, nu dispune de dedublare pentru dialog interior, asta se vede pentru că-i lipseşte umorul).

În timpul ăsta, Băsescu nu-i cere premierului său decerebrat să rentabilizeze monopolurile de stat, companiile naţionale şi regiile, toate încărcate cu personal multiplicat de trei ori, plătit de trei ori mai bine ca în sectorul privat, alcătuit din clientela PDL, întreprinderi de stat care pierd, pierd, pierd.

Altfel, cum şi-ar mai ţine PDL-iştii aproape, în lupta lui pentru cauza înaltă?

Spre deosebire de Boc, preşedintele are umor.

Preşedintele minte.

Îmi place adevărul.

Singurul lucru adevărat în perioada asta este criza.

Între mincinoşi şi criză, aleg criza.

Vorba lui Băsescu: să nu ne aşteptăm la nici un ajutor din partea statului.

Ba, chiar, dimpotrivă - aş adăuga eu.

Trebuie să ne descurcăm singuri cu adevărul crizei, în mijlocul mincinoşilor.

Patricidul şi incestul oedipian prilejuiesc nu doar psihanalizei o explicaţie sub numele de "Complexul lui Oedip", ci şi sociologiei, care, însă, nu se referă la controversata teză freudiană despre eventuala atracţie a copilului de trei - cinci ani faţă de părintele de sex opus (şi ura faţă de celălalt), ci la transformarea predicţiei în cauză (sau prilej) pentru evenimentele care îi succed.

Sociologia argumentează că, dacă oracolul nu ar fi prezis, la naşterea lui Oedip, că el îşi va ucide tatăl şi că se va căsători cu mama sa, atunci părinţii nu l-ar fi îndepărtat din cetate, ci şi-ar fi cunoscut tatăl (pe care, când va fi devenit bărbat, nu l-ar mai fi ucis) şi şi-ar fi cunoscut mama, (cu care nu s-ar mai fi căsătorit).

Într-o formulare sintetică, "Complexul lui Oedip" din sociologie se referă la "feed-back"-ul predicţiei asupra unui proces social în desfăşurare, influenţa prognozei asupra comportamentului agenţilor acţiunii sociale, conducând la alt rezultat, decât dacă predicţia/prognoza/profeţia nu ar fi existat.

Sub această semnificaţie, "Complexul lui Oedip" poate fi extrapolat în orice proces depinzând de subiecţi umani, de la politică şi economie, până la tranzacţiile de bursă (unde o recomandare de vânzare/cumpărare generează o altă poziţie a investitorilor, în câmpul componentei psihologice a pieţei de capital, indiferent că recomandarea ar fi sau nu credibilă).

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Cam asa pare situatia.

    Daca Romania ar ingloba si teritoriul Ungariei si al Austriei, si al Germaniei, si al Frantei ar fi cu siguranta o tara mai puternica si ar fi un mare avantaj pentru romani daca in tot acest teritoriu limba oficiala ar fi romana. 

    Este deci normal ca si ungurii si-ar dori ca limba pe care sunt nevoiti sa o foloseasca sa fie limba lor materna, ar fi si mai avantajati daca limba oficiala ar fi maghiara, si mai avantajati daca Transilvania ar reveni Ungariei... 

    Iar in acest caz, ce a facut UDMR este ceva foarte normal, in interesul celor care ii sustin. 

    Putem spune chiar ca UDMR este singurul partid adevarat din Romania, care nu are o platforma clasica de stanga sau dreapta dar care reprezinta intotdeauna interesele nationaliste ale maghiarilor. Ei se dau bine cu oricare dintre celelalte partide pentru a ramane la putere si pentru a influenta in interesul maghiarilor legile tarii. 

    De ce este posibil acest lucru? Pai tocmai pentru ca celelalte partide sunt doar teoretic de stanga sau dreapta, dar de fapt singurul lor scop este sa castige alegerile chiar daca se aliaza cu un partid care are interese foarte diferite de a tuturor romanilor, tocmai fiindca celelalte partide nu reprezinta interesele romanilor ci doar interesele conducatorilor partidelor si a mogulilor care le-au sustinut financiar pentru a putea fura cu amandoua mainile din averea statului.

    1. Inca o confuzie: sa nu confundam "normalul" cu lipsa de principii morale.

    Ce se va intampla dupa o generatie in care secuii fac la scoala romana de doua ori pe saptamana? Vor deveni extrem de putin competitivi pe piata muncii din Romania. Si, cum nu le place nici engleza, vor fi captivi aici sau in Ungaria. Numai ca ungurii nu-i vad chiar atat de bine, in general cam rad de ei. Astfel, raman captivi in cele 2 judete. De aici probleme, frustrari, saracie, posibil si violente...

    1. Nu au voie oamenii sa-si aleaga ce destin doresc? E treaba lor daca nu sint competitivi. Mai ales ca se vorbeste despre descentralizare.

      Limba si autonomia sint problemele politicienilor unguri, nu ale maghiarimii romanest;ungurii de rind au aceleasi probleme cu romanii de rind - criza!!!!!

      Eu n-am nici o problema, din punctul meu de vedere ei tot romani sunt. Problema e numai a lor. Cat despre alegera destinului, vezi comentariul 6...

      mda, aveti dreptate, insa in toata aceasta problema, revin vechile probleme, a fost batuta atata "moneda" pe dorinta de unitate a romanilor incat e inutil sa mai amintim, este adevarat ca si ungurii fac la fel, da,... sa o faca in ungaria, problema cea mai grava este ca, noi, avem tradatori care ne conduc, tradatorii Romaniei, care asa cum fac si prin tradarea unui partid sau altul o fac si cu Romania, numai ca, Romania este a noastra nu a lor, asta e problema cea mai mare, pare un lucru minor, dar, consecintele pot fi grave atunci cand ai la conducere TRADATORI, si daca ne uitam inapoi, am mai avut iar consecintele au fost urate pentru romani, asta e...

    Mare parsiv Make ! si inca parsiv in spatiul public; daca ar fi parsiv cu cei cu care-si bea cafeaua/ berea ar fi problema lui dar parsivenia lui este/ devine problema noastra. 

    De ce ? acum cateva luni, cam de cand Make "a cotit-o" aburindu-ne cu articole gen cel de azi, ii ceream (cu niste precizari referitoare la situatia din unele regii ale statului) sa mai faca si ceva concret; adica sa ceara prin intermediul ziarului, ca masurile anticriza sa inceapa cu regiile statului unde , intradevar, s-a cuibarit toata plevusca politica ( nu doar a PDL -ului mincinosule); aici toate partidele ajunse la putere si-au inghesuit acolitii. 

    Si uite cu cata seninatate rasucitul Make ne arunca in fata ca monopolurile, companiile nationale si regiile sunt capusite de PDL-isti. 

    Te-a lovit apoplexia Make ?? cine iti da talantii ?. 

    Atentie Bursa ! Make va decredibilizeaza tot mai mult. Chiar ca are chip de Iuda ! priviti-l doar cu atentie. 

    1. Subscriu la parerea "anonimului" de mai sus ! Make , mie mi - ar fi rusine sa scriu asemenea articol !Gresesc , articole , pentru ca tot ce scrii de vreo luna - doua incoace e vadit tendentios ! Ataci cu rautate ,direct sau voalat pe Basescu , guvernarea si PDL fara sa ai vreo argumentatie onorabila , doar ca asa vrea "muschii" tai(si mai mult ca sigur si ai altora , care te tin de capastru !) !

      De fapt spune cinstit , cu ce te au la mina asa - zisa Opozitie + mogulii ?! Vreun imprumut neplatit , datorii mai vechi , dosare mai vechi ?

      Nu pot sa - mi dau seama cum poti , fara sa - ti fie rusine sa te uiti in oglinda , sa schimbi asa de repede macazul si sa devii un reactionar , cintindu-le in struna unor ticalosi ! Or avea cei criticati de tine acum , defectele specifice clasei politice , dar sunt de departe cei mai bataiosi pentru un bine finalmente general . De ce e Boc "decerebrat" , pentru ca luptindu - se cu toti , uneori chiar si cu ai lui , tine mortis sa indrepte raul bugetar imens facut de niste adevarati decerebrati , adica de catre Vosganian + Tariceanu + Geoana (din umbra) + haitele lor de semianalfabeti sau intelectuali inchipuiti ! E vinovat ca vrea sa faca ordine intr - un buget in agonie ?! De ce crezi ca mie mi - ar conveni ca eu si patronul meu sa platim zeci de milioane pe luna ca sa acopar cheltuielile bugetare lipsite de rusine ?! De ce sa platesc tot eu peste citiva ani imprumuturile facute pentru plata acum a pensiilor si a salriilor unui aparat bugetar exagerat de umflat ?! De ce orice masuri luate de guvernanti (unele chiar foarte bune si eficiente) , sariti repede sa le acoperiti cu laturi ?! Sau ai placerea de a fi aplaudat de postacii PNL-PSD-PC si altii de teapa lor ?! Apreciam pina acum ziarul BURSA pentru tinuta , profesionalismul si obiectivitatea comentariilor si stirilor si - l citeam cu placere dar de la "schimbarea la fata" ,pe care vad ca n-am observat - o numai eu, nu mai am placerea de a - l citi ! Rugamintea mea e : fa o spovedanie publica si explica ce te - a determinat sa intri in ceata "latratorilor". Fii barbat si fa "mea culpa!" . 

      Desigur,imi este rusine,pentru ca,intradevar,am cerut prin intermediul ziarului BURSA " ca masurile anticriza sa inceapa cu regiile statului",dar statul nu a inceput cu ele,pentru ca eu conduc "BURSA", iar statul e condus de Basescu (vezi,in arhiva site-ului "BURSA",articolul "Impotenţa naţională",din18.05.2010, adica, ceva mai inainte sa mi-o cereti dumneavoastra, domnule "numarul noua").

      Pentru "numarul 10", marturisesc ca ma au la mina, nu de doua luni, ci de vreo saizeci de ani,de cind m-am nascut; drept dovada sta articolul din "BURSA" de acum patru ani "Cu faţa la cine stă Băsescu?"(03.10.2006),unde il atac pe presedinte cu o rautate absolut condamnabila (vezi arhiva). Dar, pentru completarea profilului meu moral - fatarnic si versatil - consultati amindoi,va rog,arhiva, la articolele: "Ratingul şpăgii"(20.04.2007);"Boc, omul-maşină"( 23.07.2009);" Candidatură scumpă"(06.10.2009);"O desemnare nesimţită"(18.12.2009);"Boce scu"(22.07.2010), unde, in toate,sint foarte,foarte reactionar. 

      Cu ce ma au la mina? 

      E simplu; voi ati crezut ca eu sint PDL-ist si pro-basist,dar,in realitate sint agent triplu; PDL-ul m-a trimis sa fiu PNL-ist sub acopreire,PNL-ul,sa fiu PSD-ist sub acoperire si PSD-ul la PDL,normal -sub acoperire. 

      Mogulii s-au prins ca-s un mare talent la acoperire si ma trimit de la Voiculescu, la Vintu, la Patriciu,dar eu, de fapt, sint al lui Adrian Sirbu,care m-au mostenit de la taranisti, de provenienta monarhista,obtinut de Rege la un poker cu Ceausescu,Gheorghe-Gheorghiu Dej si Ana Pauker,care m-a nascut in puscarie de la un tata gardian. 

      Satisfacuti?! 

      Nici apostol, nici sfatuitor; doar inca unul care i-ti zice : Sa-ti fie rusine Make. 

      Mie imi este rusine, oricum, dar nu cunosc motivul dumneavoastra.

      Nu stiu la ce te-ai referit dle Make; motivul te priveste pe dta - cei doi dinaintea mea ti-au explicat/ argumentat de trebuie sa-ti fie rusine - deci ale lor/ ale noastre sunt argumentarile supararii pe Make; motivele ptr. care trebuie sa-ti fie rusine ar trebui sa le sti sau macar sa le intuiesti ; esti totusi un om inteligent , nu ?. Hai nu te preface, ca nu tine. 

      Nu inteleg,nu sint atit de inteligent,nu ma prefac. Ceea ce inteleg este ca ii supar pe PDL-isti,carora nu le pasa ca am sau nu dreptate.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb