OPINII Îngrijorare şi nedumerire privitoare la BCR

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 29 aprilie 2010

MIHAI IORDACHE

La adunările generale ale BCR de săptămâna trecută s-a aprobat ceea ce era oarecum previzibil. Nu se vor acorda dividende şi se va majora capitalul social din profit. Nu toate au mers ca pe roate.

Două SIF-uri, anume SIF 2 şi SIF 4 au votat împotrivă. Votul negativ are la bază o nedumerire şi o îngrijorare justificată cu privire la viitorul lor la BCR. Statutul vechi al BCR prevedea ca 40% din profitul calculat conform IFRS (standardul internaţional de contabilitate) să fie des-tinat dividendelor. În anul financiar 2009, profitul înregistrat la BCR conform IFRS a fost de 870 milioane lei, iar conform RAS ( standardul românesc ), a fost de numai 217 milioane.

Deşi au cerut explicaţii, nu au primit un răspuns satisfăcător la această diferenţă. Or fi românii mai exigenţi, dar nici chiar aşa. Pentru a nu se acorda dividende în acest an, a trebuit întâi să se aprobe o modificare a statutului băncii.

Trei SIF-uri au fost de acord, astfel că a fost posibil. Majorarea de capital din profit s-a aprobat la valoarea profitului RAS. Îngrijorarea SIF2 cel puţin, rezidă din faptul că acţionarul majoritar cam face ce vrea şi puţin îi pasă de SIF-uri.

Prima acţiune de sfidare a avut loc anul trecut când au obţinut derogarea de la contractul de privatizare şi nu au listat BCR pe bursă. Justificarea că bursa era la parametri foarte joşi nu este o motivaţie suficientă.

Oricât de jos ar fi fost bursa, acţiunile BCR nu puteau fi mai jos decât BRD. Oricât de jos s-ar tranzacţiona o acţiune BCR, valoarea de pe bursă ar fi oricum de câteva ori mai mare decât valoarea contabilă cu care sunt acum înregistrate în activul SIF-urilor şi listarea acţiunilor BCR ar creşte substanţial valoarea activului net pe acţiune al acţiunilor SIF, cu consecinţa creşterii cotaţiilor.

În plus, cotarea acţiunilor BCR dă o libertate absolută SIF-urilor în a-şi valorifica aceste active. În plus, dacă s-au încălcat două clauze de cea mai mare împortanţă, respectiv cotarea pe bursă şi cota de dividende, oricând, profitând de majoritatea de care dispune, acţionarul majoritar, ERSTE BANK, va putea în viitor să facă orice. Să facă din BCR un al doilea BANC POST, de la care SIF-urile nu au primit nimic ani buni şi în final au fost nevoite să facă exitul în condiţii nefavorabile. Nemulţumirea celor două SIF-uri care au votat împotrivă pleacă şi de la faptul că deşi a fost an de criză, ERSTE BANK Aus-tria a decis acordarea aceluiaşi dividend pe acţiune în 2010 ca şi în 2009. Desigur sunt şi argumente pentru majorarea de capital. Un SIF a făcut socoteala că dacă ar fi fost acordate dividende ar fi primit 7 milioane, iar prin capitalizare ar primi acţiuni de 17 milioane. Nu ştiu dacă aceste calcule sunt foarte exacte. Căci dacă se respecta statutul, fondul brut de dividende de 40 % din profitul IFRS trebuia să fie 348 milioane, respectiv 16.529.200 lei net la patru dintre SIF-uri, respectiv 16.759,784 lei la SIF 5 Oltenia. Majorarea de capital însă s-a făcut numai cu valoarea profitului net conform RAS, de maxim 217 milioane ( dacă nu s-or fi dat ceva şi prin altă parte, prime şi participaţii la profit de exemplu ).

Chiar aşa, 6 % din 217 înseamnă numai 13,02 milioane lei majorare.

Drept să spun şi pe mine mă nedumereşte enorma diferenţă între RAS şi IFRS. Întradevăr, standardul româ-nesc permite stabilirea unor provizioane ceva mai mari, dar diferenţa este totuşi enormă. SIF-urilor (şi mă refer aici la troate cele cinci), nu le rămâne decât să forţeze prin toate mijloacele listarea acţiunilot la bursă, altfel nu le văd prea bine.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Are perfecta dreptate dl Iordache; austriecii fac si vor face ceea ce vor si le va conveni ; asta nu doar pentru ca sunt majoritari ci pentru ca probabil, lasi cum sunt, romanii (sefii) de la unele SIF-uri s-au lasat/ se lasa cumparati, sau si mai grav prostiti de austrieci. 

    SUNT TARI IN CARE AUSTRIECII DE LA erste desi au participatii la banci, nu-si pot permite sa faca ce fac in Romania, ptr. ca cei de acolo nu se lasa cumparati. 

    Acum pun la cale vanzarea tuturor sediilor valoroase ale BCR catre un fel de SRL, CARE ESTE TOT AL LOR si apoi Bcr va plati chirie "patronului /proprietarului) austriac; exportandu-se astfel profitul bancii ( prin chiriile platite) , in Austria.

    Asta patesc vanzatorii de tara !. 

    1. Si ne mai miram ca tara nu are bani, iar noi platim taxe aberante in raport cu salariile (veniturile) ce le obtinem in Romania. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb