OPINII Şarade?

Radu F. Alexandru
Ziarul BURSA #Editorial / 9 august 2005

Radu F. Alexandru

"Preşedintele a avertizat asupra pericolului ca oameni din Guvern să intre sub influenţa unor grupuri de interese economice. Şeful statului a cerut Guvernului să acţioneze doar sub influenţa programului de guvernare şi nu a unor lucruri ce pot schimba decizia politică". Declaraţia aparţine purtătorului de cuvînt al Preşedenţiei, Adriana Săftoiu, şi vine în continuarea avertismentului lansat de preşedintele Băsescu, la întrunirea Comitetului Executiv pentru Integrare Europeană.

Ca răspuns la mesajul venit public de la Cotroceni, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a reafirmat faptul că nu va tolera în cadrul echipei Executivului acţiuni care contravin siguranţei naţionale şi intereselor economice ale României şi s-a grăbit să solicite, în mod oficial, directorilor SRI şi SIE să îi transmită urgent informaţii privind pericolul ca persoane din structurile Guvernului să se afle în sfera de influenţă a unor grupuri de interese economice. Solicitarea prim-ministrului viza explicit "acele informaţii care reflectă preocuparea exprimată în cadrul declaraţiei purtătorului de cuvînt al Preşedintelui României privind < pericolul ca oameni din guvern să intre sub influenţa unor grupuri de interese economice >".

Comunicatul de presă al Guvernului precizează: "Din informaţiile transmise de SRI pînă în prezent primului-ministru nu reiese că s-ar fi produs cazuri în care persoane din actualele structuri executive să fi acţionat sub influenţa unor grupuri de interese economice" şi consemnează şi convingerea premierului Tăriceanu că ori de cîte ori instituţiile abilitate deţin date din care ar rezulta că există riscuri la adresa siguranţei naţionale şi a intereselor economice ale României, ele trebuie să intervină conform atribuţiilor proprii şi cadrului legal pentru a preveni producerea unor astfel de situaţii.

Acestea fiind zise, putem spune şi noi, ca şi bătrînii noştri, că "paza bună trece primejdia rea" şi că premierul Tăriceanu poate fi liniştit, măcar din punct de vedere al onestităţii celor pe care i-a adunat în echipa pe care o conduce. Fără a dori nici o clipă să-i perturbăm liniştea, nu putem, însă, să nu ne punem cu voce tare cîteva întrebări la care răspunsul nu este tocmai uşor de dat.

Se poate lua în calcul ideea că avertismentul preşedintelui Băsescu era de ordin strict general, strict platonic, şi nu avea altă raţiune decît să menţină trează vigilenţa primului-ministru?

Se poate lua în calcul ideea că preşedintele Băsescu are informaţii precise privind felul în care unii membri ai Executivului sînt mai receptivi la interesele patronilor pe care îi slujesc decît la fidelitatea şi îndeplinirea programului de guvernare?

Se poate lua în calcul ideea ca serviciile secrete, care i-au transmis preşedintelui Băsescu informaţiile respective, nu şi-au făcut datoria aşa cum se cuvine şi nu şi-au onorat îndatoririle şi faţă de şeful Executivului?

Se poate lua în calcul ideea că serviciile deţin informaţii grave despre membri ai Executivului, pe linia faptelor invocate în mesajul preşedintelui, şi nu-l informează imediat, în virtutea obligaţiilor pe care le au, pe primul-ministru?

Se poate lua în calcul ideea că premierul Tăriceanu primeşte informaţii care se referă în exclusivitate la membri Guvernului doar în măsura în care se adresează în scris, eventual o dată pe săptămînă, şefilor serviciilor?

Se poate lua în calcul ideea că, dezinformat de servicii, premierul Tăriceanu riscă să se trezească acuzat, cu probe în mînă, de preşedintele Băsescu de inadmisibilă complicitate cu acei membri ai Guvernului care nu au jucat corect?

Se poate lua în calcul ideea că răspunsul serviciilor arată că preşedintele Băsescu pur şi simplu a blufat şi că nu a vrut decît să se ilustreze încă o dată ca eterna sulă în coasta premierului Tăriceanu?

Se poate lua în calcul ideea că cineva care ar vrea să înţeleagă cum funcţioneaza Puterea în România să se simtă tentat sa bifeze cu "DA" toate întrebările?

Se poate lua în calcul ideea că sîntem departe de normalitate?

Se...

DA!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb