Premierul ungar Viktor Orban a respins miercuri, în cursul unei dezbateri în Parlamentul European, îngrijorările exprimate de UE în legătură cu noua lege privind universităţile adoptate de Guvernul său. Discursul liderului de la Budapesta a venit la scurt timp după ce UE a lansat o acţiune legală vizând ţara, relatează Associated Press.
Insistând că Ungaria rămâne loială proiectului european, Viktor Orban a lansat un atac dur la adresa investitorului american George Soros, pe care l-a descris drept un "duşman pe faţă al euro" - moneda unică europeană - care vrea să deschidă porţile Europei unui număr de un milion de migranţi pe an.
"Acesta este programul său declarat public, iar el oferă credite financiare pentru a susţine acest lucru", a afirmat premierul ungar.
Orban a dat asigurări că noua lege nu vizează în mod expres Universitatea Central Europeană (CEU), finanţată de Soros, ci reprezintă un "amendament minor", care se aplică unui număr de 28 de universităţi, pentru a introduce reguli comune, transparenţă şi pentru a pune capăt privilegiilor.
Pe de altă parte, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a descris CEU drept o "perlă în coroana unei Europe post-diviziuni, a unei Europe libere şi unitare". "Singurul lucru pe care îl cere Universitatea Central Europeană este să fie lăsată în pace, să facă ceea ce face bine", a subliniat el.
Timmermans a criticat şi noua lege pentru acordarea de azil în Ungaria, spunând că "ridică îngrijorări serioase privind compatibilitatea cu legea UE". El a avertizat că CE "nu va ezita să ia noi măsuri", dacă va fi nevoie.
Liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt l-a acuzat pe Orban de hărţuirea ONG-urilor, că încearcă să reducă presa la tăcere şi că încearcă să închidă o universitate. "Cât de departe veţi merge? Care este următorul pas, arderea cărţilor?", a întrebat europarlamentarul.
Comisarul european Valdis Dombrovskis a declarat miercuri că Executivul UE a trimis o "scrisoare de informare oficială" premierului Viktor Orban - primul pas al unei acţiuni judiciare.
Guvernul ungar va avea la dispoziţie o lună pentru a răspuns şi, în funcţie de reacţia Budapestei, Comisia va analiza ce paşi va lua în continuare.
O nouă lege a învăţământului superior ungar a fost adoptată luna aceasta şi urmează să intre în vigoare în octombrie. Aceasta obligă universităţile din Ungaria să aibă campusuri în ţările de origine.
Universitatea Central-Eurpeană (CEU), finanţată de Soros, este acreditată în Ungaria şi în statul New York, însă nu are un campus în Statele Unite.
Orban acuză CEU că "trişează", deoarece emite diplome acceptate atât în Statele Unite., cât şi în Ungaria, unde funcţionează din 1993.
Scandalul în centrul căruia se află CEU face parte dintr-o campanie mai largă a Guvernului ungar împotriva lui Soros. Orban îl acuză pe Soros că subminează interesele Ungariei din cauza faptului că susţine migranţi.
Zeci de mii de migranţi au trecut prin Ungaria, iar Orban afirmă că este hotărât să împiedice venirea altora.
Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) urmează să se întâlnească cu George Soros la Bruxelles săptămâna aceasta. Miliardarul urmează să fie primit de preşedintele CE Jean-Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans.