Decizia turiştilor TUI Scandinavia de a se retrage din România a fost determinată de calitatea serviciilor şi nu de gripa aviară, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, citat de Rompres.
"Decizia TUI Scandinavia a fost luată din toamna anului trecut, înainte de apariţia gripei aviare şi a fost determinată de calitatea serviciilor. 8.000 de turişti TUI Scandinavia au renunţat la petrecerea vacanţei în România, adică 100% din contractări, în timp ce la Turcia au renunţat 50% din turiştii scandinavi, adică 50.000 de persoane", a precizat Ovidiu Marian, adăugând că decizia TUI este irevocabilă şi pe timp nedeterminat.Potrivit afirmaţiilor preşedintelui ANT, gripa aviară a afectat turismul intern şi nu pe cel internaţional. "Dacă primul val de gripă aviară avusese loc în toamnă şi se aşternuse deja uitarea, acum focarele sunt mult mai multe şi au apărut exact înainte ca românii să îşi planifice vacanţa", a explicat Ovidiu Iuliu Marian. Grupul TUI, unul dintre cei mai mari operatori turistici din lume, a anunţat, cu trei luni înaintea începerii sezonului estival, că a anulat integral cursele Charter către România ale diviziei TUI Scandinavia.
Acestea urmau să aducă circa 8.000 de turişti din Germania şi din ţările nordice, adică o treime din numărul total al turiştilor pe care TUI intenţiona să-i aducă anul acesta în România. 90% dintre locurile anulate erau destinate Litoralului, iar restul de 10%, unor circuite turistice care includeau şi Delta Dunării.
Prezenţa gripei aviare în aceste zone a jucat un rol important, afirma în acea perioadă reprezentantul TUI în România, Ciprian Popescu, însă nu era singurul motiv pentru care turiştii străini nu mai preferau România. Reprezentantul TUI a acuzat o lipsă de interes pentru destinaţia România din partea potenţialului client din Scandinavia din cauza percepţiei deficitare a României ca destinaţie turistică. În 2005, în jur de 21.000 de turişti străini au venit în România prin intermediul grupului TUI.