Până la sfârşitul anului, prin asistenţa oferită de proiectul "Economia bazată pe cunoaştere" cofinanţat de Guvernul României şi Banca Mondială (al cărui cost total este de 70 milioane USD, din care 60 milioane USD o constituie împrumutul Băncii Mondiale), 1.800.000 de cetăţeni vor avea acces la cunoaştere şi servicii specializate bazate pe tehnologia informaţiei, oferite cu ajutorul Reţelelor Electronice ale Comunităţilor Locale (RECL) în 255 de comunităţi. Aceste reţele conectează la Internet de bandă largă sediul Primăriei, al şcolii gimnaziale, al bibliotecii publice şi al Punctului de Acces Public la Informaţie din localităţile respective. Proiectul va sprijini, de asemenea, asigurarea de servicii publice furnizate prin intermediul acestor reţele, a educaţiei asistate de computer, precum şi asistenţei acordate întreprinzătorilor în gestionarea afacerilor în cadrul comunităţilor beneficiare ale proiectului.
Vicepreşedintele Băncii Mondiale, domnul Shigeo Katsu, a spus: "Eforturi sunt în curs de finalizare pentru ca 255 de comunităţi din România să aibă acces de bandă largă la informaţie. Cele mai importante noduri de comunicare din comunităţi sunt legate la e-servicii şi resurse din toată lumea: şcolile, bibliotecile publice, instituţiile administraţiei publice, punctele publice de acces. Dar această etapă constituie doar începutul unei perioade îndelungate de schimbare economică şi socială în cadrul acestor comunităţi. Acest proces oferă una dintre cele mai importante oportunităţi de responsabilizare socială, culturală şi economică pentru 1,8 milioane de cetăţeni care trăiesc în aceste comunităţi. Vă felicit pentru că v-aţi încadrat în termenul extrem de strâns şi că aţi finalizat aceasta etapă a proiectului la timp".
"Economia bazată pe cunoaştere" este un proiect guvernamental inovator sprijinit de Banca Mondială, fiind primul proiect de acest fel din România şi primul proiect din această categorie aprobat de Banca Mondială.
Proiectul îşi va aduce contribuţia în patru domenii majore:
-Înfiinţarea a 9 reţele pilot + 246 Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale (RECL) recent selectate în 255 de comunităţi defavorizate.
-Guvernul va creşte eficienţa educaţiei digitale, pregătind cadrele didactice şi elevii din România pentru tehnici moderne de predare şi învăţare şi pentru calificările impuse de economia pieţei unice europene.
-Proiectul va finanţa întreaga implementare şi distribuire a serviciilor e-guvernamentale, astfel încât să faciliteze interacţiunea dintre cetăţeni şi companii, pe de o parte, şi administraţie, pe de alta.
-Proiectul va sprijini IMM-urile din zonele vizate la implementarea soluţiilor de e-afaceri în procesele lor de operare.