Parcurile eoliene găsesc greu finanţare din partea băncilor

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 ianuarie 2012

Parcurile eoliene găsesc greu finanţare din partea băncilor

Finanţarea proiectelor de energie eoliană în ţara noastră nu este disponibilă în sensul adevărat al cuvântului, a declarat ieri Simon Dayes, şeful Direcţiei Bancare şi Finanţe Internaţionale pentru Europa de Sud-Est din cadrul "CMS Cameron McKenna", în cadrul conferinţei Wind Power România 2012.

Potrivit domniei sale, băncile din ţara noastră practică împrumuturi corporatiste în cadrul cărora proiectele de energie nu pot să fie folosite drept garanţie. Cauzele pentru această situaţie constau, în viziunea lui Simon Hayes, în temerile băncilor cu privire la cadrul legal care reglementează piaţa energiei regenerabile, la obligaţiile furnizorilor în privinţa conectării la reţelele de distribuţie şi a îmbunătăţirii acestora, la statutul legal al terenurilor pe care sunt construite parcurile eoliene, la calitatea garanţiilor bancare pe care dezvoltatorii pot să le ofere şi la rolul pe care certificatele verzi pot să îl joace în procesul de finanţare, băncile având tendinţa să ignore aceste instrumente. Domnia sa concluzionează că băncile văd cele mai mari riscuri în aspectele legale, în construcţia proiectelor de energie eoliană, precum şi în conectarea acestora la reţelele de distribuţie. În contextul unei implicări reduse din partea băncilor, un rol important în finanţarea construcţiei de parcuri eoliene revine instituţiilor financiare internaţionale, a declarat Simon Hayes.

Mihnea Crăciun, bancher principal la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a declarat că instituţia a investit 94,1 milioane de euro pentru finanţarea parcurilor eoliene Cernavodă şi Peştera, din judeţul Dobrogea, operate de către compania "EDP Renovaveis". Acestea au o capacitate de generare de 228 MW, dintre care 138 MW revin parcului de la Cernavodă, iar 90 MW celui de la Peştera, fiind primul proiect de generare a energiei eoliene din ţara noastră, a declarat reprezentantul BERD. Domnia sa a adăugat că acest proiect contribuie la obiectivul BERD de a susţine producţia de energie curată şi nepoluantă şi la obiectivul ţării noastre ca, până în anul 2020, 20% din totalul de energie consumată să provină din surse regenerabile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. inca unul care ne va umfla fara rost prin complicitatea guvernului factura de energie a cetateanului cu cateva procente, Doar ptr a spori profiturile acestor grupuri. De ce nu se spune ca din investitiile de milioane cu care defileaza nu intra in taara mai nimic, ci se duc la producatorii straini de turbine (a caror locuri de munca le asigura), si ca in Romania un parc eolian nu genereaza locuri noi de munca nici cat un service auto. Ori cum destabilizeaza eolienele sistemul energetic in orele in care nu bate vantul. Atunci ptr a nu se prabusi sistemul national, trebuie sa compenseze cu termocentrale energie in sistem, care datorita cresterii fortate de productie genereaza o poluare exponentiala in regiune. Romania sta bine cu agenda 2020 (datorita Hidro) asa ca nu avea nevoie de eolianul care ne polueaza agresiv peisajele mai mult ca alte sisteme. EOLIANUL E DOAR O MASINA DE FACUT BANI ambalata eco pe spatele cetatenilor care vor achita majorari de facturi an de an de peste 15 %, pina la 70% in 2017. UN GUVERN care va asigura in urmatorii ani profituri de peste 10 miliarde de euro acestor multinaltionale straine.

    1. Total adevarat. Regenerabilele astea sunt o mega afacere doar din cauza certificatelor verzi dar in economia locala nu produc nimic. Cu viitoarea hidrocentrala Tarnita-Lapusesti ar trebui sa atingem obiectivul de energie nepoluanta doar prin hidro. Evident ca banii pentru ea se duc acum in certificate verzi...in buzunare din tari straine...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb