Parlamentarii s-au luat la harţă din cauza redevenţelor petroliere

(N.I.)
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 18 februarie 2009

Iulian Iancu a susţinut că modul în care au fost selectate criteriile de stabilire a redevenţelor reduce considerabil veniturile statului.

Iulian Iancu a susţinut că modul în care au fost selectate criteriile de stabilire a redevenţelor reduce considerabil veniturile statului.

Ordonanţa privind majorarea redevenţelor petroliere, retrimisă Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, ieri, retrimiterea la Comisia de industrii a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 101 din 2007 pentru modificarea şi completarea Legii minelor şi a Legii petrolului, deoarece Guvernul a anunţat elaborarea unui act normativ nou în acest domeniu. Comisia de industrii a Camerei urmează să dea un nou raport, al treilea, pe această Ordonanţă. Rapoartele anterioare au fost de respingere, deoarece reprezentanţii fostului Executiv n-au putut să justifice majorările substanţiale ale redevenţelor. Retrimiterea a fost cerută de către secretarul de stat, Gelu Mărăcineanu, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM): "Datorită faptului că Guvernul României pregăteşte un nou act normativ, cu o nouă filosofie privin exploatarea resurselor minerale şi redevenţele aferente, prin care se vor asigura venituri suplimentare la bugetul consolidat al statului, propunem retrimiterea la comisie".

Potrivit NewsIn, cererea sa a fost sprijinită de deputaţii PSD şi PD-L, însă liberalii au acuzat aceste două partide că privează bugetul de venituri suplimentare prin creşterea redevenţelor, cu 2000% a taxelor de prospecţiune şi cu 1000% a taxelor de exploatare. "Ce interese se ascund aici? Veniturile rezultate din Ordonanţă sunt estimate la 600 de milioane în anul 2009. Ce se va întâmpla cu aceşti bani? De unde se vor limita cheltuieli pentru a compensa lipsa acestei sume? Ce vor spune domnii Adriean Videanu şi Gheorghe Pogea, primii afectaţi de ordonanţă ca şi o serie de finanţatori ai PD-L? Sunt dispuşi să ia banii cetăţenilor pentru clientela lor politică", a spus Nicolăescu adăugând că redevenţele ar trebui majorate tocmai pentru că este vorba de resurse limitate.

Discuţiile au alunecat înspre marmura lui Videanu

În replică, liderul de grup al pedeliştilor, Mircea Toader, a spus că Parlamentul ar trebui să aştepte proiectul de lege al Guvernului: "O redevenţă nu trebuie aplicată unui produs finit, ci doar extracţiei. Problema n-are nicio legătură cu domnii Videa­nu şi Pogea. Dar îi pot spune domnului Nicolăescu că este inadmisibil să iei redevenţa pentru execuţia marmurei finisate, în loc să o iei pentru marmura exploatată". Declaraţiile sale au provocat o nouă intervenţie a lui Nicolăescu. "Domnul Toader s-a deconspirat. Eu n-am zis nimic de marmură, el a zis-o", a spus Nicolăescu.

Ordonanţa dă prea multă putere ANRM

Preşedintele Comisiei de industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a spus că nu numai creşterile exagerate ale redevenţelor au fost motivele pentru care comisia a întocmit de două ori raport de respingere a Ordonanţei. Pesedistul a precizat că OUG 101 modifică două articole esenţiale din Legea minelor şi Legea petrolului prin care se dă dreptul ANRM de a modifica clauzele contractuale în acord cu explotatorul prin simple acte adiţionale, fapt care ar putea prejudicia considerabil interesele statului român. "Au fost modificate două articole-cheie oferindu-i-se ANRM dreptul de a negocia direct cu investitorii domenii de importanţă vitală pentru România prin simple acte adiţionale. Asta era miza Ordonanţei", a spus preşedintele Comisiei în plenul Camerei.

Iancu a susţinut că modul în care au fost selectate criteriile de stabilire a redevenţelor reduce considerabil veniturile statului, exemplificând prin faptul că, pentru o tonă de piatră exploatată, statul primeşte doar 40 de bani.

Premierul Emil Boc a acuzat, pe 9 februarie,Guvernul Tăriceanu, că a acţionat cu premeditare în afacerea Sterling, pregătind încă din 2007 ordonanţa de urgenţă care a permis transformarea unui contract de explorare în contract de concesiune şi a anunţat că ordonanţa mai poate fi respinsă de Parlament. Emil Boc a precizat că această ordonanţă poate fi respinsă de Legislativ pentru a "rea­duce lucrurile la normalitate".

Ordonanţa privind acordul petrolier încheiat între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi "Sterling Resources" referitor la acordarea drepturilor de explorare şi exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze de pe platforma continentală a Mării Negre a fost retrimisă Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, marţi, în şedinţa de Plen a Camerelor parlamentare reunite. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat, citat de Agerpres: "Ordonanţa a fost retrimisă la Comisia de Industrii şi Servicii până va realiza Guvernul noua ordonanţă prin care să fie stabilit un cadru legal concret şi noi redevenţe în exploatarea perolului şi gazelor naturale, mai mari decât cele actuale"". Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor a solicitat ANRM şi Departamentului de Control al primului-ministru să prezinte concluziile rapoartelor întocmite în cazul acordului petrolier încheiat între ANRM şi Sterling Resources privind perimetrele perimetrele XIII Pelican şi XV Midia de pe platforma continentală a Mării Negre. (A.G.R.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb