PATRES: "Modificările aduse Legii energiei - o formă mascată de ajutor de stat pentru cărbune"

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 octombrie 2016

Modificările aduse de Parlament Legii energiei electrice şi a gazelor naturale reprezintă o formă mascată de ajutor de stat pentru cărbune, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES).

Reprezentanţii PATRES au precizat, citaţi de Agerpres: "Noua lege a energiei conţine prevederi neclare, care lasă loc interpretărilor, situaţie ce va conduce la apariţia unor noi distorsiuni pe piaţa energiei electrice".

Reprezentanţii industriei regenerabilelor amintesc că aceste modificări au fost respinse de preşedintele României, care a cerut reexaminarea legii în Parlament, iar, odată întoarsă la forul legislativ, ea a fost votată din nou, aproape în aceeaşi formă.

"Considerăm că Legea energiei în sine, cu noile modificări, reprezintă o formă mascată de ajutor de stat pentru sectorul de cărbune. Înţelegem şi admitem că este necesar să fie susţinut cărbunele în mixul energetic, însă solicităm ca sprijinul să se facă transparent, în mod public, prin ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană, şi nu prin tot felul de tertipuri care pot genera o nouă procedură de infringement împotriva României şi care, din nou, distorsionează piaţa energiei", precizează Martin Moise, primvicepreşedinte PATRES.

Sursele citate arată că, prin limitările la accesul prioritar la reţea, se acreditează ideea anulării de facto a priorităţii energiei din surse regenerabile, ceea ce contravine Directivei 2009/28/CE.

"Pentru investitorii din sectorul regenerabilelor, noile modificări la Legea energiei nu fac decât să le amplifice problemele. În aşteptarea mult promisei Ordonanţe de Urgenţă care să modifice Legea 220, se adânceşte colapsul în domeniul nostru, pierderile producătorilor cresc exponenţial", mai spun reprezentanţii PATRES.

Aceştia au amintit că, potrivit unui studiu realizat de EY, în industria eoliană, pierderile nete au crescut cu 1,9 miliarde de lei, totalizând circa 4 miliarde de lei (aproximativ 900 milioane de euro), cumulat, în anii 2014 şi 2015. Pierderi notabile sunt şi în industria solară: pentru 606 MW instalaţi în centrale fotovoltaice (cu puteri peste 5 MW per producător), ce reprezintă jumătate din capacitatea totală instalată, pierderea înregistrată doar în anul 2015 a fost de aproximativ 200 de milioane de lei.

În aceste condiţii, PATRES face apel la autorităţi, pentru adoptarea urgentă de reglementări secundare care să clarifice amendamentele adoptate de Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb