"Rompetrol Rafinare" (simbol bursier RRC), companie membră a "KMG International", a anunţat ieri un rezultat net consolidat, pentru semestrul întâi al anului, de minus 7 milioane dolari faţă de aceeaşi perioadă din 2016, când a raportat un rezultat net de 22 milioane de dolari, potrivit unui raport financiar trimis Redacţiei.
Evoluţia rezultatului net consolidat din primele şase luni a fost influenţată de scăderea marjelor de rafinare, cea mai accentuată diminuare a acestora, cu 52%, fiind înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului 2017, explică RRC.
Compania a realizat o cifră de afaceri brută consolidată în valoare de 1,7 miliarde dolari în prima jumătate a anului 2017, un nivel similar celui din aceeaşi perioadă a anului 2016.
Raportul precizează: "Profitul operational EBITDA s-a cifrat la 57,5 milioane USD, în scădere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, pe fondul scăderii marjelor de rafinare, cu 17% în primul semestru 2017 faţă de primul semestru 2016. Rezultatele financiare au fost, de asemenea, influenţate de oprirea planificată a unităţilor de producţie din luna mai 2017".
Conform raportărilor financiare individuale exprimate în lei, RRC a înregistrat un profit net de 171 milioane lei, în creştere cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când profitul net individual a fost de 143 milioane lei. O influenţă pozitivă asupra rezultatului net raportat în primul semestru al acestui an o constituie diferenţa de curs valutar, menţionează compania. De asemenea, cifra de afaceri conform situaţiilor financiare individuale a companiei a crescut cu 14% în primul semestru din 2017, la 4,7 miliarde lei, de la 4,1 miliarde lei în primul semestru din 2016.
Potrivit raportului, "Rompetrol Rafinare" a realizat investiţii în valoare de 27,5 milioane USD în prima jumătate a anului 2017, atât în proiecte de dezvoltare a unor unităţi de producţie din cadrul rafinăriei Petromidia, cât şi pentru lucrări de mentenanţă a instalaţiilor industriale necesare pentru activităţile de rafinare, cât şi pentru cele de stocare şi logistică.
În document se mai arată: "Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de peste 1,1 milioane tone în primul semestru din 2017, nivel similar celui raportat în aceeaşi perioadă a anului 2016. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al treilea exportator la nivel naţional.
Prin derularea operaţiunilor sale, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 266 milioane USD în al doilea trimestru al anului 2016 şi peste 520 milioane USD în primul semestrul din 2017. KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde USD la bugetul de stat al României.(...)
Reprezentând peste 40% din capacitatea de rafinare a României şi peste 30% din consumul regional de carburanţi, Petromidia este cea mai modernă rafinărie din ţară, iar investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,4 miliarde USD".
Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 1,4 miliarde dolari în primul semestru din 2017, în creştere cu 2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Rezultatul operaţional EBITDA s-a cifrat la 42 milioane dolari.
"Indicatorii financiari precum rezultatul net şi profitul operaţional EBITDA, care au avut un trend descendent în primul semestru din 2017, au fost influenţaţi de volatilitatea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere", se menţionează în comunicat.
În primul semestru din 2017, cantitatea totală de materie primă procesată a rafinăriei Petromidia a fost de 2,4 milioane tone, în scădere cu 13% faţă de aceleaşi perioadă a anului trecut, când au fost procesate 2,7 milioane de tone, rafinăria derulând lucrările prevăzute în oprirea planificată din luna mai 2017. Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 70% în semestrul I.
În ceea ce priveşte rafinăria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 152.017 tone în semestrul I, iar gradul de utilizare a capacităţii de rafinare s-a situat la un nivel de 92%, în aceeaşi perioadă.
RRC precizează: "În luna mai 2017, activităţile de producţie ale celor două rafinării - Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti au fost întrerupte pentru realizarea lucrărilor tehnologice programate, stabilite încă din luna noiembrie a anului trecut.
Lucrările au fost coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului KMG International, şi au vizat optimizarea şi îmbunătăţirea fluxurilor de producţie în acord cu noua capacitate de procesare a rafinariei Petromidia, dar şi derularea unor lucrări de mentenanţă preventivă pentru creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea instalaţiilor şi a gradului de proteţie a mediului.
Cele două unităţi de producţie ale Rompetrol Rafinare au asigurat în această perioadă livrările de produse petroliere către clienţi din stocurile constituite înainte de oprire".
Pe segmentul de petrochimie, compania a produs în primul semestru al acestui an 64,690 mii tone polimeri, în scădere cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 75,538 mii tone, diferenţă cauzată, potrivit raportului, de opririle necesare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă a instalaţiilor de producţie.
Pe segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a fost de peste 1 miliard dolari în prima jumătate a anului, în creştere cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce rezultatul net s-a menţinut la un nivel similar celui din primul semestru din 2016.
Vânzările de carburanţi pe segmentul retail au crescut cu 9% în primul semestru din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cantitatea totală de GPL vândută a crescut cu 18%.
Sursa citată explică: "În al doilea trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost, în medie, cu 7% mai mari pentru benzină şi cu 10% mai mari în cazul motorinei. Deprecierea de 4% a leului în faţa dolarului american a determinat ca scăderea efectivă, în moneda naţională, a celor două cotaţii să fie de aproximativ 11% pentru benzină şi 15% pentru motorină. Începând cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu un punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanţi au fost reduse cu 70 eurocenţi/1000 de litri, reduceri care s-au transferat integral în preţurile plătite de clienţi la pompă".
La sfârşitul lunii iunie 2017, segmentul de distribuţie al "Rompetrol Downstream" cuprindea 789 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, CUVE şi RBI.
Activităţile de retail ale "KMG International" sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova.
Acţionarul majoritar al companiei "Rompetrol Rafinare" este grupul "KMG International", statul român având 44,6959% din acţiuni. RRC operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega şi divizia de petrochimie, iar "Rompetrol Downstream" operează reţeaua de benzinării a Grupului şi "Rom Oil" reţeaua de depozite.