Pesta porcină se întinde ameninţător: 725 de focare oficiale

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 24 august 2018

Pesta porcină se întinde ameninţător: 725 de focare oficiale

Pesta porcină afectează tot mai multe ferme şi gospodării de pe cuprinsul întregii ţări. Autorităţile promit multe, dar deocamdată nu reuşesc să stopeze răspândirea focarelor, opoziţia politică cere demisii, oamenii de afaceri şi ţăranii se uită lung şi fluieră "a pagubă". Măsurile menite să izoleze focarele, unele extreme - cum ar fi arderea recoltelor pe unde au trecut mistreţii, nu sunt agreate de toţi cei implicaţi, fapt ce pune şi mai multe paie pe focul acestui scandal.

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul întregii ţări a ajuns în această săptămână la 725. Acestea sunt active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la această dată au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale, cât şi în gos­podăriile populaţiei. De asemenea, au fost afectaţi de PPA 18 porci mis­treţi. Potrivit ANSVSA, judeţele afectate de PPA sunt Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov: "De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice. În zona de nord-vest a României, boala evoluează în trei judeţe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost ucişi 1.382 de porci domestici şi au fost afectaţi 14 porci mistreţi. În zona de sud-est, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploataţii comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august 2018, au fost ucişi 70.036 de porci".

Potrivit ANSVSA, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, în detaliu, pe fiecare judeţ, se prezintă astfel: în regiunea de nord-vest a ţării, în judeţul Satu-Mare sunt 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, în judeţul Bihor - 28 de focare în gos­podăriile populaţiei şi un caz la mis­treţ, iar în judeţul Sălaj - 3 cazuri la mistreţi. În regiunea de sud sunt confirmate în judeţul Tulcea 514 focare, dintre care 508 focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 4 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale şi 17 cazuri la mistreţi, iar în judeţul Brăila sunt 29 de focare în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale. În Constanţa sunt active 53 de focare în gospodăriile populaţiei, în Ialomiţa - 89 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Galaţi - două focare în gospodăriile populaţiei, în Ilfov, un focar într-o anexă a unei stâne, iar în judeţul Călăraşi au fost confirmate două focare în gospodăriile populaţiei.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Dintre cele 1.004 de dosare depuse pentru despăgubiri, în valoare de 3,559 milioane de lei, au fost finalizate şi plătite până la jumătatea lunii august 83 de dosare aferente despăgubirilor pentru gospodăriile populaţiei, iar suma plătită era de 218.000 lei.

Gardul de 133 de kilometri care este în prezent construit la graniţa Bulgariei cu România, în ideea de a preveni răspândirea virusului Pestei Porcine Africane, va fi gata până la finele acestei luni, a declarat ierii ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, pentru un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Porodzanov, gardul va costa 1,1 milioane leva, mai mult decât se estima iniţial, deoarece a fost nevoie să fie folosită o sârmă mai rezistentă.

Oficialul bulgar a declarat: "Până acum a fost instalat peste jumătate din gard. Ne aşteptăm să recepţionăm alte două livrări săptămâna viitoare".

Domnia sa a mai precizat că Pesta Porcină Africană se apropie de graniţa Bulgariei.

"Cel mai recent focar este la Călăraşi, la 15 kilometri de Silistra. Se apropie. Cehia a luat măsuri similare, instalând un gard electrificat, iar acum România va construi şi ea un gard la graniţa cu Ucraina. Subiectul este unul serios. Sunt deja aproape 800 de focare în România", a mai precizat Rumen Porodzanov.

Potrivit autorităţilor veterinare, Pesta Porcină Africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Circa 14.500 de porci au fost sacrificaţi într-un oraş din estul Chinei, ţară care este prima crescătoare de porci la nivel mondial şi în prezent se luptă să combată epidemia de pestă porcină africană, transmite AFP, citat de Agerpres. Autorităţile municipale din oraşul-port Lianyungang, situat la circa 300 de kilometri nord de Shanghai, au sacrificat animalele într-o zonă de carantină. Au fost de asemenea efectuate inspecţii veterinare asupra a circa patru milioane de porci din crescătoriile situate în zona aceluiaşi oraş, dar fără să fie descoperite anomalii. Guvernul de la Beijing a anunţat la începutul lunii august că a identificat pentru prima dată în China un focar de pestă porcină africană, la o crescătorie din provincia Liaoning, în nord-estul ţării. Autorităţile locale au aplicat atunci un plan de urgenţă, care a constat mai ales în crearea de zone de carantină şi distrugerea carcaselor şi a produselor de origine animală. Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a avertizat în luna martie asupra riscurilor existente în China din cauza prezenţei virusului pestei porcine în Rusia vecină şi a cerut o sporire a măsurilor de supraveghere a acestei boli, care odată ajunsă în China se poate răspândi şi în alte ţări din zonă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb