"Petrolsub" Balc nu şi-a achitat datoria către "SNP Petrom"

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iunie 2004

"SNP Petrom" ar putea deveni acţionar semnificativ al "Petrolsub" sau îşi poate prelungi contractulde administrare a societăţii

Conducerea "Petrolsub" Balc urmează să se întîlnească, zilele acestea, cu reprezentanţii "SNP Petrom" şi ai acţionarilor semnificativi, ca să discute pe marginea datoriilor pe care societatea le are către "SNP Petrom". Vor fi luate în calcul două variante: prelungirea contractului de administrare a rafinăriei bihorene de către "SNP Petrom" sau achiziţionarea de către aceasta a unui pachet de acţiuni reprezentînd 21,65% din capitalul "Petrolsub", deţinut în prezent de "Euro House 2000" SRL.

"SNP Petrom" a preluat, la 1 august 2001, administrarea rafinăriei "Petrolsub" Balc, cu scopul recuperării creanţei, în sumă de aproximativ 433 miliarde de lei, pe care o avea faţă de aceasta. Contractul de administrare expiră la sfîrşitul lunii iulie a acestui an. Nivelul datoriei către "Petrom" s-a majorat cu valoarea penalităţilor, ajungînd la circa 733 miliarde de lei, după cum ne-au declarat surse din interiorul societăţii. "Petrom" a recuperat, pînă în prezent, aproximativ 100 de miliarde de lei din această creanţă. Reprezentanţii "Petrolsub" susţin că s-a ajuns într-o asemenea situaţie din cauza neachitării datoriilor în sumă de 341 miliarde de lei pe care "Euro House 2000" le avea asupra societăţii. Rafinăria a încheiat cu această societate, în perioada 1998-2001, un contract de exclusivitate privind comercializarea produselor petroliere. La valoarea datoriei s-au adăugat penalităţi în cuatum de 202 miliarde de lei.

"Petrolsub" Balc a fost privatizată în anul 1995, cînd "Fertinvest Holding" a achiziţonat pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 51,22% din capitalul social. Ulterior, "Fertinvest Holding" a cedat o parte din titlurile deţinute în favoarea societăţilor "Euro House 2000" (21,65% din capitalul social al emitentului) şi "Euro Trading Chemicals" (7,57% din capitalul "Petrolsub").

Rafinăria bihoreană a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 2.734 miliarde de lei, în creştere cu 37,7% faţă de nivelul aferent anului anterior. Veniturile totale ale companiei erau de 2.742 miliarde de lei la 31 decembrie 2003, cu 38,8% mai mari decît valoarea înregistrată cu un an în urmă. Raportat la aceeaşi perioadă de timp, cheltuielile totale au crescut cu 25%, la 2.418 miliarde de lei. "Petrolsub" a încheiat exerciţiul financiar 2003 cu un profit net de 6,2 miliarde de lei. Compania nu a acordat dividende, profitul net rămînînd, pentru al doilea an consecutiv, la dispoziţia administratorului, pentru recuperarea creanţei acestuia faţă de rafinărie.

Cursul titlurilor "Petrolsub" Balc a înregistrat, săptămîna trecută, respectiv în ziua de 9 iunie, o creştere de 11,4%, ajungînd la 6.350 lei/acţiune, după ce, de la începutul anului, nivelul său se plafonase în jurul valorii de 4.900 lei/acţiune. După această creştere au urmat două zile de stagnare a preţului, tranzacţiile fiind efectuate la cursuri cuprinse între 6.000 şi 6.200 lei/acţiune. Pe parcursul sesiunii bursiere de luni, cursul titlurilor PTS s-a înscris pe un trend ascendent, ultima tranzacţie fiind efectuată la preţul de 7.100 lei/acţiune, cu 14,5% mai mare decît preţul de închidere de vineri. Evoluţia ascendentă a cursului a continuat şi marţi, pe fondul dublării lichidităţii comparativ cu şedinta anterioară. Ultima tranzacţie de marţi cu titluri PTS a fost efectuată la preţul de 8.150 lei/acţiune, cu 14,8% mai mare decît cotaţia de închidere de luni.

Pe parcursul şedinţei bursiere de ieri, preţul acţiunilor "Petrolsub" a înregistrat o creştere de peste 9%, nivelul maxim atins fiind de 9.300 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb