Reindustrializarea şi competitivitatea sunt strâns legate de preţul energiei. Astfel, în viziunea OMV Petrom, ţara noastră are nevoie de o strategie energetică pe termen lung, care să vizeze transformarea României într-un pol energetic regional şi utilizarea energiei ca motor de creştere economică.
Petrom a transmis Ministerului Economiei o propunere privind strategia de reindustrializare, în care arată: "În contextul liberalizării pieţei de gaze, un proces pe care îl considerăm firesc şi benefic în contextul integrării pieţei româneşti de energie în cea europeană, un punct îngrijorător îl reprezintă nivelul foarte scăzut de competitivitate a economiei. O posibilă soluţie, care ar fi în interesul tuturor (producători, furnizori, consumatori), în vederea creării unei pieţe competitive şi transparente, o reprezintă înfiinţarea rapidă a unei platforme de tranzacţionare a gazelor naturale, pe lângă încurajarea contractelor bilaterale directe. De asemenea, o altă posibilă soluţie o reprezintă eliminarea obligaţiei de achiziţie de gaz de import (a coşului de gaze) pentru consumatorii eligibili. Indirect, o astfel de măsură ar pune presiune pe importurile de gaze, care ar fi expuse unei pieţe libere, cu efect pozitiv asupra preţului plătit de consumatori".
Compania petrolieră mai consideră utilă clarificarea atribuţiilor instituţionale în domeniul eficienţei energetice şi al calităţii carburanţilor, în perspectiva transpunerii directivelor europene aferente acestor domenii. Puncte importante din legislaţie care trebuie clarificate pentru o mai bună aplicare a reindustrializării sunt definirea criteriilor de eligibilitate a "clienţilor vulnerabili", alinierea prevederilor Legii 238/2004 cu cele ale Legii 123/2012 în sensul de a permite constituirea servituţii legale de ocupare a terenurilor pentru desfăşurarea de operaţiuni petroliere şi fără înscrierea în Cartea Funciară, aşa cum este permis în cazul electricităţii şi gazelor naturale.
Petrom mai solicită crearea şi menţinerea unui cadru fiscal stabil, predictibil, de lungă durată, şi menit să stimuleze investiţiile, dar şi direcţionarea fondurilor europene către un Program Naţional de Eficienţă Energetică, şi transformarea eficienţei energetice în prioritatea numărul 1 pentru creşterea competitivăţii industriale. Reprezentanţii Petrom mai arată că, având în vedere ineficienţa celor mai multe instalaţii industriale şi de vechimea acestora, o măsură de sprijin pentru consumatorii industriali este, pe termen lung şi mediu, implementarea unui astfel de program, măsuri alternative de finanţare, precum contractele de tip ESCO, trebuind încurajate.