Piaţa de alimente şi băuturi din România va creşte la 60,12 miliarde lei

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 aprilie 2010

Piaţa de alimente şi băuturi din România va creşte până în 2014 cu 8,2% faţă de 2009, la 60,12 miliarde lei (20,61 miliarde dolari), România ocupând locul nouă într-un top care cuprinde 15 ţări emergente din regiune analizate de Business Monitor International (BMI), citat de Mediafax.

În 2009, vânzările de alimente şi băuturi au fost de 55,54 miliarde lei (20,12 miliarde dolari). Piaţa a fost afectată de criza economică şi a scăzut ca valoare anul trecut.

"BMI estimează o creştere a consumului de alimente în România cu 8,2% în monedă locală până în 2014, faţă de estimările pentru Cehia de 23% şi pentru Bulgaria de 14% . (...) Totuşi, consumul de alimente, ca şi pondere în PIB, este estimat să scadă la 8,74% în 2014, de la 12,35% în 2009, ceea ce reflectă redresarea economică şi creşterea cheltuielilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată, care anterior s-au contractat ca urmare a lipsei veniturilor", se arată în analiza BMI Romania Food and Drink Report.

BMI arată că factorii economici vor pune presiune pe dezvoltarea consumului de alimente în România, nu în ultimul rând pentru că banii trimişi în ţară de o parte din cei care lucrează în vestul Europei sunt sub semnul incertitudinii, în condiţiile în care zona euro abia îşi revine după recesiune.

Pe de altă parte, piaţa de alimente şi de băuturi va continua să fie caraceterizată de venitul scăzut pe locuitor, de o mare parte din populaţia rurală care are în prezent un acces redus la retailul modern şi de intenţiile de extindere ale retailului de alimente de tip discount.

Vânzările de retail în România vor ajunge în 2014 la 69,57 miliarde dolari, cu 67% mai mult faţă de 2009, însă la nivelul regiunii retailul va pierde din cotă, în favoarea celor mai importante pieţe, respectiv Rusia, Turcia şi Polonia, potrivit datelor prezentate anterior de BMI.

Anul trecut, segmentul de retail, care include produse alimentare şi non-alimentare, automobile, produse farmaceutice fără prescripţie, a totalizat 41,64 miliarde dolari

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb