Piaţa IT ar putea fi echilibrată de investiţiile sectorului public, însă acestea trebuie ghidate către utilizarea, integrarea şi implementarea unor sisteme informatice complexe şi nu către achiziţii de licenţe, a declarat, pentru NewsIn, directorul general pentru Europa Centrală şi de Est al PAC.
"În mod normal, ar trebui ca stabilirea bugetelor din sectorul public să echilibreze piaţa IT din trimestrelele trei şi patru ale lui 2009. Guvernul este absolut imprevizibil şi politica de proiecte IT este impredictibilă. Sunt proiecte mari care se discută, care sunt în proces de prelicitaţie, de licitaţie, de caiete de sarcini, însă ce o să se finalizeze, ce o să se liciteze până la urmă, ce fonduri o să se aloce, ce o să se accepte la facturare, asta nici ei nu ştiu", a declarat, într-un interviu pentru NewsIn, directorul general pentru Europa Centrală şi de Est al Pierre Audoin Consultants, Eugen Schwab-Chesaru.
În opinia acestuia, nu este important ca sectorul public să achiziţioneze licenţe pentru diverse soft-uri, ci să achiziţioneze sisteme informatice, care, prin integrare, implementare, să ajute în automatizarea şi eficientizarea proceselor birocratice specifice.
"Achiziţia de licenţe este partea cea mai uşor de făcut, însă nu aceasta-i esenţa. În sectorul public esenţa stă în utilizarea, integrarea, implementarea unor sisteme informatice complexe care să ajute în automatizarea şi eficientizarea proceselor birocratice specifice sectorului public", a precizat Schwab-Chesaru.
Acesta consideră că ar fi o realizare dacă toate nevoile din sectorul public ar fi centralizate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, iar MCSI ar alege şi ar implementa platforma comună care, ulterior, să ajute la implementarea omogenă şi optimizată a diverselor sisteme informatice absolut necesare în administraţie.
Reprezentantul PAC este de părere că portalul e-România, care se doreşte a fi operaţional la 31 decembrie 2009, ar putea fi o soluţie de viitor. "Acest proiect e-România este o idee bună, dar nu este nouă, ci una mai veche. Să vedem ce o să fie mai departe deoarece, părerea mea, ar trebui să se investigheze nevoile. Ne blocăm în chestiuni mărunte. Aceasta este penibilitatea situaţiei din România în foarte multe domenii care ţin de decizii guvernamentale, politice, centralizate. Ne pierdem în detalii şi pierdem timpul a foarte mulţi oameni din administraţie. Nu o să se deblocheze şi nu o să se balanseze niciun fel de cheltuieli publice prin inventarierea licenţelor software banale. Fără proiecte complexe, sectorul public nu poate face nimic sănătos, solid, proiecte mari, care să ducă la eficientizare", a precizat Schwab-Chesaru.
Pierre Audoin Consultants (PAC) este un grup internaţional cu o istorie de peste 30 de ani, fondat în 1976 la Paris.
Prin birourile deschise în ultimii 15 ani la Munchen, Londra, New York şi Bucureşti, PAC oferă analiză de piaţă şi consultanţă pentru companiile din industria de soft şi servicii informatice din 21 de ţări.
De 10 ani, PAC are un birou regional la Bucureşti, echipa de consultanţi din România fiind responsabilă de regiunea Europa Centrală şi de Est (Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Ungaria).
Cele mai importante studii PAC în România sunt SITSI (Software and IT Services Industry) şi ERP România.