PLASAMENTE ALTERNATIVE Magia colorată a lui Rene Magritte

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 august 2017

Magritte la Centre Pompidou.

Magritte la Centre Pompidou.

Trebuie să recunoaştem, românii se duc destul de mult la muzeu, atunci când ajung în Vest. Unii sunt chiar maniaci, nu ratează nicio instituţie muzeală din celebra localitate unde au ajuns, dar cei mai mulţi dintre noi caută muzeele cele mai vestite, unele originale, nemaiîntâlnite în alte părţi sau expoziţiile-eveniment ce se deschid şi de care aflăm cu mare uşurinţă. Durează destul de mult şi ca să venim special din România ca să le vedem. Recunosc că asta am făcut în octombrie trecut, cu marea expoziţie Magritte "La trahison des images" de la Centrul Pompidou, cea mai tare expunere despre acest artist, în care am văzut piese esenţiale de la muzeul din Bruxelles al artistului dar şi rare creaţii aflate în colecţiile private americane.

Desigur, cea mai importantă resursă de Magritte este muzeul din capitala Belgiei şi a Europei. Muzeul Magritte din complexul muzeal regal din centrul Bruxelles-ului a fost deschis în 2009 şi a adus accentul necesar asupra operei acestui mare surrealist belgian. Înainte, Muzeele regale aveau o impresionantă expunere de suprarealism, cu Magritte şi Paul Delvaux dar şi cu Dali, memorabile. Muzeul Magritte este impresionant şi definitoriu, cu lucrări memorabile într-o prezentare inspirată. După un an, expunerea permanentă de la Bruxelles vine cu două mari noutăţi. Pe de o parte, este vorba de piese noi, nevăzute până acum, şi pe de altă parte, permisiunea de a fotografia, desigur, fără bliţ.

Dar tot în Bruxelles mai este un muzeu Magritte. Mai la periferie, este drept, în cartierul Jette, dar este casa din strada Esseghem, unde familia Georgette şi Rene Magritte a locuit din 1930 pînă în 1954, probabil cea mai importantă perioadă din activitatea pictorului. Mai mult, aici au avut loc numeroase întâlniri la care au participat marile nume ale suprarealismul şi ale avangardei belgiene şi nu numai. Familia Magritte a venit în casa din Jette în vara lui 1930, pentru câteva luni, dar a rămas un sfert de secol. În anii '90, casa a fost cumpărată de o persoană privată iar în 1999 a fost deschis publicului apartamentul de la parter al familiei, cu mobilă originală. Casa are parter, două etaje şi o mansardă, toate dedicate lui Magritte. De curând, casa alăturată a fost cumpărată şi este în curs de transformare într-un Muzeu al abstractului. Aici, totul este o iniţiativă privată unde se fac eforturi, voluntariat şi donaţii iar viitorul este dominat de intenţii generoase şi idei luminoase.

Magritte apare şi în licitaţiile de artă, mai ales la cele mari şi vestite. De fapt, foarte mulţi dintre artiştii de muzeu, inclusiv cei foarte vechi, apar, mai devreme sau mai târziu, de fapt mai mereu, în licitaţiile importante de la Londra, New York, Paris, Monaco, Bruxelles, Geneva, Zurich. În mai, la Sotheby's s-a vândut, cu 3.421.250 lire sterline, pictura lui Rene Magritte "Souvenir de voyage", care mai fusese vândută de Sotheby's în 2012. Un "Souvenir de voyage" a fost vândut şi la Christie's, în februarie 2015. Pictura a fost estimată la 450-650 de lire sterline şi a fost vândută cu 2,7 milioane. Nu mai târziu de iunie acest an, "La recherche de l'absolu" s-a dat cu aproape 2 milioane de lire britanice, la Sotheby's. O altă pictură cu acest nume a fost vândută şi la Christie's.

O lucrare de excepţie de Magritte a fost vândută în decembrie trecut, la o licitaţie Sotheby's din Paris. "La femme au miroir" nu a apărut în expoziţie, ci doar în licitaţii, la Christie's în 2002, şi la cea deja amintită, intitulată "De la Magritte la Indiana, o colecţie italiană". Nu ştim a cui era colecţia dar Indiana era Robert, artistul american. Dintre cele 26 de loturi, erau doar doi Magritte şi trei Indiana. "La femme au miroir", superbă, a fost adjudecată cu 2,520 de milioane de euro.

"L'Explication" a primit mai mult, 3,733 milioane de lire sterline, în februarie 2015, la Londra, la o seară de "suprarealişti". După moartea artistului, lucrarea a fost expusă o singură dată, la Torino, în 1971, şi nu a mai apărut în nicio vânzare publică. Acum un an, Christie's a vândut o guaşă asemănătoare şi cu acelaşi titlu, posibilă schiţă, cu 338,50 mii de euro.

Desigur, am vorbit până acum de preţuri aproape accesibile, de câteva milioane de euro sau de lire sterline. Iar Christie's a apărut de multe ori pe locul doi, cu piese care au trecut şi pe la această casă, înainte să ajungă la vecinii londonezi de la Sotheby's. Asta până în ajunul Mărţişorului din acest an, când a fost vândută, cu 14,5 milioane de lire sterline, "La corde sensible", o pictură de excepţie, cu multe expuneri prestigioase, care a apărut şi de două ori în licitaţiile Sotheby's, în 1984 şi 1986. Cu un nor într-o elegantă cupă de cristal, totul într-un ceruleum Magritte, pictura aduce în discuţie marile teme şi preocupări ale marelui artist. Realizată în 1960, pictura a fost dăruită soţiei sale dar, într-un târziu şi cu greu, a fost vândută lui Renee Lachowsky, cunoscută colecţionară şi dealer de artă. Preţul de acum vreo cinci luni este un nou record pentru pictorul de muzeu, precedentul nivel maxim fiind, după unii, de 8 milioane de lire sterline, obţinute la o licitaţie Sotheby's din 2010, de la Londra, după alţii, de 11,5 milioane de dolari americani, cu "L'Empire des lumiPres", în 2002. În paranteză fie spus, o guaşă "L'Empire des lumiPres" a fost vândută de Christie's, la New York, în 2008, cu 3,5 milioane de dolari americani.

De fapt, nici nu mai contează această discuţie despre cine a fost pe primul loc până în 28 februarue 2017 pentru că în aceeaşi licitaţie "The Art of the Surreal" a fost vândută o nouă pictură de referinţă a lui Magritte, "Le domaine d'Arnheim" din 1938, una dintre primele opere emblematice ale artistului. Dacă "La corde sensible" s-a dat un pic sub estimarea minimă, "Le domaine d'Arnheim" a urcat peste estimarea maximă şi a fost vândut cu 10,25 milioane de lire sterline. Se pare, însă, că nu a fost o vânzare bună pentru fostul proprietar, un miliardar rus, despre care se spune că dăduse pe pictura respectivă nu mai puţin de 43 de milioane de dolari. Paradoxal, un al treilea Magritte de la numita vânzare londoneză, "Magie noire", celebrul nud ce se pietrifică sub penelul artistului, s-a dat cu doar 1,65 milioane de lire sterline, un pic, vreo sută de mii, peste estimarea maximă.

Momentul "The Art of the Surreal" a însemnat alte două picturi de Magritte, un ulei şi o guaşă, fiecare aproape o jumătate de million de lire, dar şi două lucrări de Victor Brauner, care au deschis seara suprarealistă de la Londra, precum şi două picturi de Oscar Dominguez, cel care a dat cu sticla după un compatriot al lui de i-a scos ochiul lui Brauner al nostru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb