PLASAMENTE ALTERNATIVE Vânzarea vânzărilor

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 23 decembrie 2016

Frans Francken II. Drumul Crucii.

Frans Francken II. Drumul Crucii.


Şedinţa de marţi, 20 decembrie, organizată de Artmark, ar putea fi cea mai tare licitaţie de artă din România de până acum. Un prim argument ar fi numărul mare de oferte, 283, oferte foarte bune, cu care s-ar fi putut face 5-6 licitaţii de asemenea foarte bune. Nu am stat cu abacul în mână, că mă fura mereu peisajul minunăţiilor vândute, dar este posibil să fie licitaţia care a adunat cei mai mulţi bani. O treime de milion a fost asigurată de o singură piesă, cea care a şi doborât recordul pieţei româneşti, cât şi cum este ea.

În 2013, licitaţia Goldart din 25 aprilie a fost dedicată lui Luchian, s-au vândut picturi dar şi documente şi fotografii ale sensibilului pictor. La licitaţie a participat şi ... Luchian, desigur, sub forma lui Ion Caramitru, cel care i-a dat viaţă în filmul biografic regizat de Nicolae Mărgineanu. Una dintre picturi, reprezentând două portrete feminine, faţă şi profil, s-a dat cu 300 de mii de euro, cel mai mare preţ reuşit, până atunci şi până marţi seara, pe piaţa vânzărilor publice de artă de la noi. Pictura reprezenta portretul dublu al Ceciliei, fiica primarului din Alexandria, la sfârşitul secolului al XIX-lea, cea care ar fi putut şi ar fi trebuit să îi fie soţie. Estimarea picturii avea o marjă foarte largă, de la 100 de mii la 250 de mii de euro. În plus, cu o săptămână înainte se vânduse, la Artmark de această dată, o lucrare extrem de asemănătoare, cu numai 100 de mii de euro, la estimarea minimă, cea maximă fiind dublă. Dar vânzarea de la Goldart detrona din fruntea pieţei de artă de la noi un nud de Tonitza, vândut în 2011 la Artmark, cu 290 de mii de euro. De abia pe locul al treilea găsim un Grigorescu, "Ţărancă odihnindu-se", vândut tot la Artmark şi tot în 2011, cu 270 de mii de euro.

Iar acum vine un alt Grigorescu, şi, şoc, tot pe bază de ţărăncuţe, şi nu de car cu boi, şi îl detronează pe Luchian din fruntea pieţei! Ideea că Grigorescu conduce piaţa noastră nu încântă pe unii, dar nu ai ce face, în trei ani, de când se fac eforturi intense să fie luat recordul de la Goldart, doar aceste ţărăncuţe pe cărare, una mare şi alta mică, dar amândouă tiţienesc de longiline, au reuşit să o dea de o parte pe doamna de la oraş din "Două fete". Unii zic că, într-adevăr, e vorba de două femei, alţii că ar fi doar una, logodnica lui Luchian, Cecilia Vasilescu din Alexandria, capitala Teleormanului de care nu ştiu dacă o să ne mai dea mâna să glumim.

Licitaţia Artmark de marţea trecută este cea de iarnă, casa respectivă făcând una pe anotimp şi cât mai multe pe tot felul de idei. De altfel, Artmark a pornit la drum iarna, într-un decembrie, acum 8 ani. Este, deci, o aniversare cu o cifră de două ori rotundă, 8 fiind format din două cercuri, unul mai mare, altul mai mic, ca ţărăncuţele recordmene ale lui Grigorescu. În oferta extrem de bogată a licitaţiei de care vorbim se regăsesc mai multe colecţii renumite, care ar fi putut susţine ele singure licitaţii dedicate, de succes. Pe de o parte, este vorba de picturi ce au aparţinut lui Lucian Blaga, pe de alta, avem o minicolecţie Jules Pascin ce a aparţinut, până la vânzare, lui Adrian Năstase. Punerea pe piaţă a lucrărilor acestui pictor internaţional ce a descoperit lumea artei pe când locuia, cu familia, la Bucureşti, a prilejuit ieşirea în public a fostului politician de top, pe scena artei pe care ştiam că performează. Întâi a fost o conferinţă de presă, apoi a venit un adevărat vernisaj în care colecţionarul Adrian Năstase ne-a conturat pasiunea sa pentru acest artist dramatic din "La belle epoque" de Paris, inclusiv cu o masă plină de volume esenţiale pentru cunoaşterea şi studierea lui Jules Pascin.

Cel mai mare preţ obţinut de o ofertă Pascin din licitaţia Artmark de iarnă a fost de 2.250 de euro. Lucrarea în speţă este o guaşă mai mult lată decât înaltă, cu trei dansatoare de cabaret odihnindu-se la bar, în prim plan situându-se o contrastantă femeie de serviciu, difuză, dar concentrată pe găleata în care stoarce o cârpă. Cu 2 mii de euro s-a dat o ramă triptic cu 3 desene schiţate. Restul ofertei, desene, dar mai ales gravuri, s-a dat cu preţuri modice, de la 140 la 900 de euro, ceea ce le-a făcut accesibile şi a generat optimism pentru o viitoare licitaţie specială, acum, când suntem cu toţii cunoscători ai lui Jules Pascin.

Dar pe Blaga îl cunoaştem şi mai bine, chit că nu este vorba de buldogul pus cu botul pe labe, ci de marele poet şi filosof Lucian Blaga. Cinci dintre picturile care i-au aparţinut au fost vândute în licitaţia Artmark, două dintre ele fiind Ciucurencu. Un "Nud în interior" a plecat la 12 mii de euro, iar "Natură statică cu flori şi fructe", deşi cu o estimare maximă mai mare, s-a oprit la 11 mii. Urmează trei piese de colecţie mitteleuropeană: "Drumul crucii" de Frans Francken II, pictură de început de secol XVII în ulei pe placă de cupru, vândut cu 7 mii de euro, o anonimă "Madonă cu pruncul", pictură germană pe lemn din secolul al XVI-lea, vândută cu 2.250 de euro, şi o miniatură de porţelan, pictată manual cu portretul numitei Maria-Leopoldina de Austria, regină a Portugaliei şi împărăteasă a Braziliei, soră a Mariei-Louisa Bonaparte, a doua nevastă a lui Napoleon.

La licitaţia de "Mari poeţi români" din acest an, Artmark a vândut, cu 400 de euro, un exemplar dactilografiat al piesei lui Blaga "Faust", cu adnotările autorului. Însă, acum trei ani, tot de Crăciun, a fost scoasă la licitaţie, dar fără să se vândă, o sticlă de Porto dintre cele cu care Blaga s-a întors în ţară, în 1939, din misiunea sa diplomatică în Portugalia.

Au mai rămas vreo 250 de oferte deosebite scoase la licitaţie în super vânzarea de iarnă, unele s-au dat, altele nu. Cele două picturi de Ciucurencu din colecţia Blaga nu au fost singurele cu această semnătură din şedinţa de acum trei seri. Mai putem vorbi, aşadar, de o "Natură statică cu garoafe albe şi mere" vândută cu 10 mii de euro, dar şi de două peisaje simple din colecţia marelui nomenclaturist general-primar Constantin Doncea, care au obţinut 9,5 şi, respectiv, 5 mii de euro.

Dar au fost şi preţuri mari, aşa cum au fost cele pentru lucrări de Tonitza şi Petraşcu. Trei nuduri de Tonitza au adunat 109 mii de euro, în formula 65+30+14. Deşi promitea să devină vedeta, grigorescul unor licitaţii, Gheorghe Petraşcu se află într-o evidentă scădere de formă. Astfel că la "vânzarea vânzărilor" a reuşit doar 17 mii pentru un mal de lac cu un nud delicat şi un câine încordat prin iarbă, o stradă din acelea din Vitre, care face tot felul de năzdrăvănii cu lumina feliată, 12 mii pentru un mal de apă curgătoare, de această dată cu bărci în iarbă, iar o casă pe un mal îndiguit, cu copii pe piatră, s-a vândut cu 6,5 mii.

Să nu ne facem că nu observăm o superbă "Odaliscă cu şalvari verzi" de Iser, care a fost adjudecată cu 35 de mii de euro. Ca să nu mai vorbim de o "Pieta" de Baba, urcată la 47.500 de euro şi, mai ales, aţi ghicit, podul lui Ghenie, plecat pentru 60 de mii.

Şi mai sunt multe fapte interesante petrecute la licitaţie şi la licitaţii dar, cum se apropie Naşterea Domnului, amânăm, prezidenţial, discuţia până după Crăciun, ba chiar până după Anul Nou.

La mulţi ani frumoşi şi buni!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Craciun fericit si La multi ani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb