Huawei România a transmis următorele precizări, referitoare la declaraţiile Ambasadorului SUA Adrian Zuckerman:
"Huawei România nu este deloc surprinsă de zgomotul produs de declaraţiile Ambasadorului SUA Adrian Zuckerman. Acestea sunt în linie cu mesajele-cheie pe care dumnealui le răspândeşte de ceva vreme şi nu aduc nimic nou în ceea ce priveşte poziţia şi opiniile sale personale, care sunt departe de normele şi practicile diplomatice.
Huawei România încă aşteaptă de la dl Zuckerman să aducă dovezi pentru acuzaţiile de furt de proprietate, conspiraţie, fraude etc., pe care le împrăştie periodic în spaţiul public. Până în acest moment, nimeni nu a văzut astfel de dovezi şi nimeni nu a putut identifica elementele reale din legendele perpetuate de oficialii americani.
Huawei este conştient de faptul că Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman se foloseşte de autoritatea sa şi poate face cu uşurinţă acuzaţii false pentru a submina reputaţia unei companii globale ITC, aşa cum este compania noastră.
În ultimii 18 ani, Huawei a investit peste 1 miliard de euro în România. În acelaşi timp, Huawei România nu are niciun fel de istoric negativ în toată perioada în care a construit parteneriatele sale cu cei patru operatori telecom mari din România.
Aşa cum am mai precizat, Huawei este o companie cu acţionariat privat, fără nicio asociere cu guvernul chinez. Acţiunile companiei sunt deţinute de angajaţii săi.
Huawei este un promotor al inovaţiei tehnologice, îmbunătăţind dezvoltarea societăţii şi a economiei pe baza utilizării tehnologiei. Suntem o companie cu reguli corporative clare şi fără nicio interferenţă din partea autorităţilor guvernamentale chineze. Respectăm toate cadrele legale naţionale şi locale din ţările în care activăm. Orice afirmaţii conform cărora Huawei are avea legătură cu acţiuni sau ordine ale guvernului chinez sunt false şi induc publicul în eroare. Suntem o entitate de business, nu una politică. Huawei este o companie globală de tehnologie. De mult timp deja, din 2005, veniturile înregistrate din operaţiuni realizate în strănătate le-au depăşit pe cele din China.
Astăzi, compania noastră este prinsă într-un război politic şi comercial. Pentru că suntem cei mai buni din tehnologie, obiectivul nostru principal este să le oferim clienţilor noştri cele mai bune produse şi servicii, să investim masiv în inovare şi să creăm un mediu de lucru corect şi plin de oportunităţi pentru cei 196.000 de angajaţi ai noştri la nivel mondial. Războaiele politice şi cele comerciale nu fac parte din activitatea noastră.
În România, Huawei este prezent deja de 18 ani, timp în care a creat 6.300 de locuri de muncă direct şi indirect în sediul central, centrele de suport şi în lanţul de furnizori. Suntem cel mai important contributor la PIB-ul României din sectorul ITC. Echipamentele noastre sunt sigure, stabile şi eficiente din punctul de vedere al costurilor şi, datorită acestor elemente pozitive, Huawei a devenit furnizorul nr. 1 pentru operatorii telecom din România. Excluderea Huawei din România va crea o pierdere de 9,3 miliarde de euro în economia românească. Această pierdere este reală. Ea reprezintă realitatea pe care Ambasadorul SUA o impune României. Mai mult, această pierdere se va suprapune calităţii mai slabe a serviciilor în procesul de digitalizare a României, ca rezultat al excluderii tehnologiei Huawei.
Folosind ameninţările ideologice inventate reprezentate de China comunistă, ambasadorul SUA vrea să-şi impună viziunea unei Românii în care pot funcţiona doar companiile autorizate ideologic. Acest lucru este contrar principiilor unei pieţe libere şi contrar oricăror reguli şi norme care au caracterizat ultimii 30 de ani din dezvoltarea României. Atacarea României şi a oamenilor săi nu este o politică, este forţă şi coerciţie. Aceasta este ceea ce face dl Ambasador atunci când manipulează prin acuzaţii false şi zvonuri fără o bază reală. În acelaşi timp, cu toţii trebuie să înţelegem că tehnologia 5G reprezintă o evoluţie, nu o revoluţie. În pofida declaraţiilor fără fond, tehnologia Huawei nu prezintă riscuri pentru securitatea datelor sau pentru reţelele operatorilor.
Prin urmare, intenţia noastră este de a continua să conectăm românii rapid şi la un preţ corect, prin parteneriatele puternice pe care le avem deja stabilite aici. Cadrul european oferit de EU Toolbox oferă un mediu stabil, verificabil şi extrem de competent pentru implementarea tehnologiei 5G. Huawei România se angajează pe deplin să respecte politicile europene concertate în acest sens. Securitatea cibernetică este o prioritate majoră, iar produsele noastre sunt disponibile pentru a fi testate de orice entitate certificată, în conformitate cu legislaţia. În acest sens, Huawei vrea să asigure toţi operatorii, utilizatorii şi consumatorii români că, în niciun caz, nicio entitate rău intenţionată nu poate încălca programele noastre de securitate cibernetică".