PREŞEDINTELE ROMPAN: "Preţul pîinii nu va creşte în următoarea perioadă"

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 8 februarie 2005

Preţul pîinii nu va suferi modificări în următoarea perioadă din cauza influenţelor în costuri a tarifelor majorate la utilităţi, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN. "Aceste influ-enţe sunt mici", a spus Popes-cu, "iar preţul grîului va rămîne constant cel puţin două luni".

În prezent grîul este achiziţionat de societăţile de panificaţie cu 4.200 - 5.000 lei/kg, în funcţie de calitate, deşi în oboarele şi pieţele din ţară se vinde între 3.500 lei şi chiar 7.000 lei pe kg, în nordul ţării.

"Stocurile de grîu şi făină exis-tente în mori la ora actuală asigură necesarul de consum pentru circa două luni", a precizat Popescu, citat de Rompres. În prezent consumul lunar de grîu este de circa 180.000 tone deşi înainte de 1989 era aproape du-blu, de 330.000 de tone.

Anul trecut, România a înregistrat cele mai bune producţii medii la cultura grîu din ultimii ani, producţia totală fiind de 7,7 milioane tone, la o suprafaţă însămînţată de două milioane hec-tare. În toamna acestui an, din datele Ministerului Agriculturii reiese că au fost însămînţate cu grîu 2,480 milioane hectare.

Potrivit preşedintelui "Rompan", în acest an importurile de grîu nu au venit decît în baza contingentului din UE de 125.000 tone fără taxe vamale, la un preţ de 115 euro/tona DAF.

În România sunt licenţiaţi, în acest moment, peste 5.000 de agenţi economici care activează în industria de morărit şi panificaţie, dintre aceştia aproape 250 sunt afiliaţi patronatului "Rompan" - care reuneşte cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Prin firmele asociate "Rompan" se realizează la nivel naţional peste 50% din producţia de pîine şi produse făinoase şi 80% din producţia de paste făinoase şi biscuiţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb