Preţurile legumelor timpurii din sere s-ar putea dubla

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 2 martie 2012

Preţurile legumelor timpurii din sere s-ar putea dubla în această perioadă din cauza pierderilor înregistrate de producători, a declarat, ieri, directorul general al serelor Leoser, Cristian Rusu. Domnia sa a spus: "În urma pierderilor noas-tre vor suferi consumatorii pentru că avem deja, în prezent, o întârziere de o lună în ceea ce priveşte apariţia pe piaţă a producţiilor de legume din sere şi aşa deficitară. Cred că scumpirea legumelor va fi de 100% începând de acum. Noi vom avea în continuare o concurenţă neloială pentru că importatorii vor aduce produse din afară şi vor alinia şi preţurile în funcţie de pierderile suferite de producătorii români".

În prezent, roşiile vor pleca din sere la preţul de şase lei, iar castraveţii la preţul de opt lei, preţuri enorme pentru această perioadă, potrivit Agerpres.

De asemenea, directorul tehnic al serelor Leoser, Robert Petrescu, a precizat că pagubele suferite de producătorii din sere sunt de două feluri, o dată ca structură, iar în al doilea rând din punct de vedere al producţiei. "Pierderile suferite de partea de producţie vor fi evaluate în perioada următoare iar partea afectată se va vedea în costurile de înfiinţare a producţiilor pe moment şi de ce vom fi forţaţi să înfiinţăm de acum încolo pentru că timpul biologic al plantelor trece", a spus Petrescu.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, care a vizitat ieri serele Popeşti-Leordeni, consideră că nu vor exista dublări de preţuri la legumele din producţia autohtonă ci numai o ofertă mai mică pe piaţă la salată şi castraveţi. "Nu cred că se vor dubla preţurile în luna martie la legumele timpurii provenite din serele autohtone pentru că vor veni din import iar preţul se va echilibra.Va exis-ta însă o ofertă mai mică pe piaţă din producţia autohtonă", a arătat ministrul Agriculturii.

Organizaţia producătorilor de legume Hortifruct din care face parte şi Leoser deţine 180 de hectare de sere.

Serele de legume din Popeşti- Leordeni au înregistrat pagube pe 65 de hectare

Serele de legume Leoser din Popeşti Leordeni au înregistrat pagube pe 65 din totalul de 90 de hectare, atât din punct de vedere al infrastructurii cât şi al producţiei de legume, a declarat Robert Petrescu. "Aici, la sere, am avut o dublă ecranare ca să supravieţuim şi să putem trece culturile peste iarnă, adică un solar în seră, dar şi o protecţie pentru plante pentru a ajunge căldura. Totuşi, din cauza zăpezii avem compromise 65 de hectare cu sere din cele 90 de ha, atât din punct de vedere al infrastructurii cât şi al producţiei de legume", a spus Petrescu. Potrivit directorului general al serelor Leoser, Cristian Rusu, societatea nu va primi despăgubiri pentru că nu a fost asigurată din cauza costurilor ridicate ale primelor de asigurare: "Nu ne-am asigurat pentru că firmele cer sume imense pe primele de asigurare pe care nu le putem suporta şi se feresc să facă asigurări pe astfel de structuri. Odată suportăm preţul gazului, care este extraordinar de mare, 75 de miliarde de lei vechi într-o lună, piaţa forţei de muncă este scumpă, la fel şi imputurile, ori la ora actuală nu avem legislaţie pentru a primi vreun sprijin. De asemenea, nu ne putem asigura dacă prima este de un milion de euro şi paguba de 800.000 de euro".

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, consideră că în această situaţie societatea se putea asigura, dar a preferat să îşi asume riscurile. Acesta a precizat că în pofida distrugerilor din această iarnă, serele Leoser funcţionează şi au cantităţi semnificative care merg la export.

"Chiar dacă au avut pagube în acest an ei merg cu legume pe piaţa europeană, iar la castraveţi suntem pe plus pentru că exportăm 13.000 de tone şi importăm doar 3.000 de tone", a spus Fuia. În privinţa modalităţilor de încălzire ale serelor, şeful MADR a precizat că în Olanda serele se susţin energetic şi produc energie. "Dacă vom continua să stăm doar pe gaze, care sunt în continuă creştere, ne va fi foarte greu", a precizat Fuia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb