"Primul siloz", demarat cu fonduri de 10 milioane de euro

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 iulie 2009

Programul este destinat sprijinirii afacerilor în domeniul comerţului cu seminţe de consum.

Programul este destinat sprijinirii afacerilor în domeniul comerţului cu seminţe de consum.

Guvernul a adoptat derularea programului "Primul siloz", prin care agricultorii vor putea să obţină credite bancare prin intermediul certificatelor de depozit. Potrivit OUG nr.141, garantarea creditelor va fi făcută prin aceste certificate de depozit, sistemul fiind unul asemănător celui aplicat în cazul programului "Prima casă". În privinţa dobânzilor aplicate de către bănci, acestea pot varia în funcţie de politica financiară a fiecărei instituţii de credit.

Potrivit Agerpres, programul este destinat sprijinirii afacerilor în domeniul comerţului cu seminţe de consum. Valoarea schemei de garantare a certificatelor de depozit se ridică la 10 milioane de euro, sumă alocată din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) pentru capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Agricol. În acest scop, se creează cadrul necesar pentru licenţierea depozitarilor care stochează seminţele de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase şi alte seminţe destinate consumului uman, animal, industrializării şi comercializării.

Licenţa de depozit se emite la solicitarea depozitarului de către MAPDR, iar depozitele admise vor avea dreptul de a emite fiecărui fermier care aduce la depozit seminţe de consum, la solicitarea acestuia, un certificat de depozit. Eliberarea certificatelor de depozit sunt documente ce reprezintă, în formă materială, titlu de credit negociabil reprezentativ al mărfii, la ordin, emis de către depozitar fermierilor la primirea seminţelor şi care poate fi transmis prin gir.

Certificatul de depozit constituie titlu executoriu pentru seminţele de consum depozitate, cât şi pentru sumele împrumutate şi dobânzile datorate băncilor comerciale în cazul în care acestea sunt utilizate ca garanţie. Contribuţia depozitarilor licenţiaţi va reprezenta 0,5%, aplicată la valoarea fiecărui certificat de depozit emis. Din aceste surse se va plăti contravaloarea certificatelor de depozit, în situaţia în care se constată inexistenţa sau indisponibilitatea stocurilor înscrise în certificatul de depozit.

Ministrul Finanţelor Publice. Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, că vor putea fi depozitate peste 11 milioane tone de cereale în silozurile licenţiate. La rândul său, şeful MAPDR, Ilie Sârbu, este de părere că, în realitate, capacitatea totală de depozitare a României este de 14,4 milioane de tone, din acest total numai 6,6 milioane de tone putând fi licenţiate şi puse la dispoziţia programului "Primul siloz".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb