Guvernul a adoptat derularea programului "Primul siloz", prin care agricultorii vor putea să obţină credite bancare prin intermediul certificatelor de depozit. Potrivit OUG nr.141, garantarea creditelor va fi făcută prin aceste certificate de depozit, sistemul fiind unul asemănător celui aplicat în cazul programului "Prima casă". În privinţa dobânzilor aplicate de către bănci, acestea pot varia în funcţie de politica financiară a fiecărei instituţii de credit.
Potrivit Agerpres, programul este destinat sprijinirii afacerilor în domeniul comerţului cu seminţe de consum. Valoarea schemei de garantare a certificatelor de depozit se ridică la 10 milioane de euro, sumă alocată din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) pentru capitalizarea Fondului de Garantare a Creditului Agricol. În acest scop, se creează cadrul necesar pentru licenţierea depozitarilor care stochează seminţele de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase şi alte seminţe destinate consumului uman, animal, industrializării şi comercializării.
Licenţa de depozit se emite la solicitarea depozitarului de către MAPDR, iar depozitele admise vor avea dreptul de a emite fiecărui fermier care aduce la depozit seminţe de consum, la solicitarea acestuia, un certificat de depozit. Eliberarea certificatelor de depozit sunt documente ce reprezintă, în formă materială, titlu de credit negociabil reprezentativ al mărfii, la ordin, emis de către depozitar fermierilor la primirea seminţelor şi care poate fi transmis prin gir.
Certificatul de depozit constituie titlu executoriu pentru seminţele de consum depozitate, cât şi pentru sumele împrumutate şi dobânzile datorate băncilor comerciale în cazul în care acestea sunt utilizate ca garanţie. Contribuţia depozitarilor licenţiaţi va reprezenta 0,5%, aplicată la valoarea fiecărui certificat de depozit emis. Din aceste surse se va plăti contravaloarea certificatelor de depozit, în situaţia în care se constată inexistenţa sau indisponibilitatea stocurilor înscrise în certificatul de depozit.
Ministrul Finanţelor Publice. Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, că vor putea fi depozitate peste 11 milioane tone de cereale în silozurile licenţiate. La rândul său, şeful MAPDR, Ilie Sârbu, este de părere că, în realitate, capacitatea totală de depozitare a României este de 14,4 milioane de tone, din acest total numai 6,6 milioane de tone putând fi licenţiate şi puse la dispoziţia programului "Primul siloz".