PRINTR-UN ACORD DE FINANŢARE SEMNAT CU MDRAPFE 85 de milioane de euro pentru IMM-uri, de la Fondul European de Investiţii

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 27 iulie 2017

85 de milioane de euro pentru IMM-uri, de la Fondul European de Investiţii

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene: "Cele 85 de milioane de euro sunt necesare pentru România"

Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat 100 de milioane de euro pentru Programul Operaţional "Iniţiativa pentru IMM-uri"

60 de milioane de euro pentru afaceri inovative, prin "PO Competitivitate"

IMM-urile româneşti pot beneficia de o finanţare totală de până la 85 de milioane de euro în baza unui acord semnat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) şi Fondul European de Investiţii (FEI), banii urmând să fie investiţi, în principal, în zonele slab dezvoltate ale ţării, arată un comunicat de presă al MDRAPFE.

Comunicatul notează: "Ministerul Dezvoltării Regionale a semnat cu Fondul European de Investiţii (FEI) un acord de finanţare privind lansarea de noi fonduri de investiţii de capital (equity), cu o alocare de 58,82 milioane euro din Programul Operaţional Regional. La acestea se pot adăuga peste 25 de milioane euro din resurse private administrate de către FEI, astfel că până la 85 milioane euro vor fi disponibile IMM-urilor româneşti. Resursele vor fi preluate de către administratori de fond, selectaţi prin procedură deschisă şi transparentă, şi vor fi investite în întreprinderi aflate în stadiu de creştere, cu precădere din regiunile mai puţin dezvoltate ale României".

Potrivit comunicatului, în perioada de programare 2007-2013, ţara noastră a alocat suma de 225 de milioane de euro din Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE) pentru instrumente de garantare, investiţii şi creditare subvenţionată prin iniţiativa JEREMIE, care au dus la finanţări de peste 680 de milioane de euro, prin aproape şapte mii de noi credite subvenţionate, garanţii şi investiţii de capital.

Totodată, în comuniat se mai menţionează că în noua perioadă de programare, MDRAPFE a alocat 100 de milioane de euro pentru Programul Operaţional "Iniţiativa pentru IMM-uri" (n.r. prin acest program se vor garanta credite de peste 500 de milioane de euro), precum şi alte aproape 60 de milioane de euro destinate afacerilor inovative, prin Programul Operaţional Competitivitate (POC).

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a declarat: "Mă bucur foarte mult că am reuşit să identificăm instrumente financiare care vin în sprijinul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Cele 85 milioane euro sunt atât de necesare pentru România, mai ales că vorbim de firme aflate în expansiune, ce au nevoie de un impuls pentru a fi competitive pe pieţele internaţionale. Acordul semnat cu Fondul European de Investiţii este un sprijin pe care reuşim să îl oferim firmelor româneşti, ce doresc să facă noi investiţii de capital în companile lor."

De asemenea, Hubert Cottogni, director în cadrul Fondului European de Investiţii, a declarat: "Mă bucur că am semnat al patrulea acord de finanţare dintre FEI şi Guvernul României, care permite utilizarea fondurilor structurale pentru instrumente financiare dedicate IMM-urilor. Pe lângă creditele disponibile prin Iniţiativa pentru IMM, noul acord va face posibile noi investiţii de capital în companii aflate în expansiune. Astfel, aproximativ 20 de companii vor putea să îşi vândă produsele şi serviciile în toată lumea şi vor crea noi locuri de muncă, iar piaţa locală de investiţii va beneficia de noi jucători în domeniul administrării fondurilor de private equity. Prin acest nou acord, vom crea fonduri noi de investiţii pentru IMM-uri mature, sprijinindu-le să fie competitive pe plan global, şi vom ajuta la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, în sinergie cu fondurile pentru start-up-uri finanţate din PO Competitivitate. Toate aceste noi fonduri de investiţii vor atrage şi alţi investitori internaţionali în România şi vor contribui la acoperirea deficitului de finanţare din piaţa locală de capital."

FEI este o instituţie, de nivel european, specializată în finanţareea de risc pentru IMM-uri, parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii. Instituţia creează şi dezvoltă capital de risc şi capital de creştere, instrumente de garantare şi de microfinanţare, care vizează în mod specific acest segment de piaţă. La sfârşitul anului trecut, angajamentele FEI către fondurile de investiţii de capital se ridicau la peste 12 miliarde euro, iar cele de garanţii şi securitizare la aproape 14 miliarde euro.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele prin care ţara noastră va putea accesa fondurile europene structurale şi de investiţii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Instrumentele financiare pentru IMM sunt finanţate în premieră din POR 2014-2020 şi au fost identificate ca urmare a unei evaluări ex-ante bazate pe specificaţiile Comisiei Europene şi care a fost coordonată de MDRAPFE.

JEREMIE, iniţiativă comunitară administrată în ţara noastră de către FEI, reprezintă o modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a susţine evoluţia IMM-urilor. La noi în ţară, iniţiativa JEREMIE este finanţată prin POS CCE, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb