Problema DNA şi relevanţa analizei diofantice

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 16 februarie 2018

Problema DNA şi relevanţa analizei diofantice
CORNEL CODIŢĂ

Este clar: avem o problemă cu DNA-ul! Cu Koveşi, cu procurorii din famiglia citricelor, alde portocală şi alţii, cu procedurile, cu calitatea, finalitatea şi instrucţia dosarelor, cu comenzile politice şi de altă natură, care pentru unii sunt ordine de zi pe unitate, deci "se execută, nu se discută", cu învîrtelile necurate ale procurorilor care s-au aburcat binişor mai presus de orice lege, cu modul în care vîrfurile DNA-ului relaţionează cu alte instituţii ale puterii, de la Parlament la Preşedinte şi de la Minis­trul Justiţiei, la CSM şi servicii de informaţii. De unde ştiu? Urlă tîrgul, domnule...! Unde te duci, unde te întorci, Parlament, Guvern, ziare, reviste, declaraţii de presă, radio, tv, ca să nu mai vorbim despre "surse", peste tot aceeaşi arie: "DNA şi DNA fără tine n-am putea, fie viaţa cît de rea...!" Na, c-am dat-o şi eu pe manele!

Bun...acum, înainte să căutăm soluţii, înţelept ar fi, să definim cît mai bine, mai clar, mai complet, problema. După adversarii cei înrăiţi ai DNA-ului, problema este aceea că în lipsa unui management adecvat şi în prezenţa unei agende personale a Codruţei Koveşi, nu neapărat formulată de ea, sub umbrela larg des­chisă a activităţilor mai puţin ortodoxe, dar protejate semi, ori chiar ilegal de cîteva decizii CSAT, care nici astăzi nu au fost înlăturate, hăt...de mult pe vremurile lui Bădica Bă­sescu şi a matrozilor Maior şi Coldea, DNA-ul s-a dat de trei sau mai multe ori peste cap şi, din instituţie supusă legii, menită să servească înfăptuirea dreptăţii, în numele legii, a devenit "biciul lui Dumnezeu" pus cu sîrg pe spinarea tuturor celor care au îndrăznit să stea în calea, pe atunci, atotputernicilor zilei, ori pe grumazul celor ce trebuiau scoşi din jocurile politice, din raţiuni evidente (încurcau locul!), ori mai puţin evidente şi a căror raţiune nu s-a definit întotdeauna la Bucureşti. Pe scurt, problema cu DNA-ul este aceea că a contribuit la crearea, iar astăzi la menţinerea în funcţiune a unui sistem ocult de putere ("statul paralel") care scurcircuitează sistemul legal şi democratic al ţării, îl subminează şi duce la ruină firava, slăbănoaga, noastră democraţie. Dacă nu credeţi nu aveţi decît să-i audiaţi, pe scurt ori pe larg, pe alde Tăriceanu şi Pesedeanu...pardon...scuzaţi...Te­leormăneanu Dragnea. Dacă îi asculţi pe partizanii, la fel de înrăiţi dar în sensul opus! ai DNA-ului, începînd, desigur cu Doamna Koveşi, obţineţi, mai întîi, varianta soft: toată zarva nu este decît un foc de paie aprins în capul DNA, cu cea mai deplină rea credinţă şi necurată intenţie de cei care sunt deja, ori sunt doar pe cale să devină "obiectul de activitate" al instituţiei cu pricina... şnapani, poltoni, şmecheri de funcţii mari şi averi la fel de mari, dar cît se poate de ilicite şi....mă rog, toată protipendata cea semeaţă a mîndrului PSD, în frunte cu liderul său istoric, mesianic, salvator, neprihănit, nepreţuit şi de neînlocuit, alfa şi omega social-democraţiei de Dîmboviţa şi Teleorman, domnul Dragnea.

Dacă faci un pas în spate şi te apropii de corul din fundal, al susţinătorilor radicali, fundamentalişti, ai DNA-ului, mesajul este mult mai aspru şi contondent: băieţii ăştia, ai PSD-ului, cu bube în cap, cît să dea la toată Europa, nu fac altceva decît să demoleze cu obtuzitate interesată şi fără pic de ruşine, ceea ce cu atîta trudă a construit generaţia de reformatori într-ale Justiţiei condusă de providenţiala doamnă Macovei, adică DNA-ul! Au luat-o de-a-mboulea către Dictatura Proletariatului 2.0. şi ne trag pe toţi după ei, iar pentru ca să ajungă cu bine la destinaţie au nevoie, nu-i aşa, în primul şi în primul rînd şi cel mai tare, de o justiţie care să asculte de "partid" şi să-i reprezinte interesele şi nicidecum de una independentă, ori supusă altor centre de putere, aflate dincolo de controlul partidului-stat-om. Pe scurt, nu există nici un stat paralel, ci doar duşmani juraţi ai Justiţiei, nu aşa... din principiu, ci din motive cît se poate de lumeşti şi de grave; atît de grave încît i-ar putea aduce oricînd în uşa puşcăriei. Mai zilele trecute, aceste două versiuni s-au înfruntat şi la Bruxelles, în Parlamentul Uniunii Europene, în mascarada de dez­batere despre legile justiţiei din Ro­mânia.

Ok, aceasta este poziţia părţilor...dar care este problema? Păi....problema este că ambele părţi au dreptate!!!! Evident, nu în totalitate, ci parţial, pe ici pe colo prin părţile esenţiale!

Nu ştiu de ce şi cum, dar problema aceasta m-a dus cu gîndul la frumuseţea şi eleganţa ecuaţiilor diofantice...ei ştiţi dumneavoastră care, acelea la care nu ne interesează decît soluţii exprimate în numere întregi. Pe marginea studiului lor, din antichitate, de la Diophant încoace şi pînă în vremurile noastre, în care, spre exemplu, Iuri Matiasevici a demons­trat că nu poate exista un algoritm general pentru rezolvarea tuturor acestor ecuaţii, aşa cum cerea cea de-a zecea problemă din lista lui Hilbert, s-a dezvolat un model de analiză, foarte simplu, dar extrem de util şi dincolo de teritoriul special al matematicii.

Prima întrebare din algoritm este asupra existenţei soluţiilor. Spre deosebire de matematică, în universul evenimentelor şi al problemelor sociale avem certitudinea (chiar dacă nu întemeiată pe o demonstraţie la fel de riguroasă) că, de îndată ce problema există în societate şi produce efecte vizibile, semnificative, soluţia nu este nici ea prea departe. Adică, există! Mai mult, dacă este să ne luăm după Hegel, într-un mod oarecum miraculos, dialectic, care va să zică, problema produce ea însăşi şi elementele necesare pentru asamblarea soluţiei necesare (una sau mai multe!). Totul este ca cineva să caute, să găsească şi să treacă la treabă!!!

A doua întrebare a algoritmului ne cere să lămurim dacă există soluţii şi altele decît cele care pot fi obţinute, relativ uşor, prin încercări. Păi...staţi aşa şi nu mînaţi! Noi ne văităm de soluţii şi nici măcar n-am făcut încercările minimale care să ducă spre soluţii. De exemplu, încercarea de a elimina rapid toate motivele, circumstanţele şi prevederile legale care au permis deraierile evidente ale DNA-ului şi ale unora dintre oamenii săi importanţi, inclusiv ale doamnei Koveşi. După care, am putea să încercăm şi un DNA, fără Koveşi, doar nu o să acredităm acum ideea că fără ea nu se pot face anchete penale în România, că lupta împotriva corupţiei se ofileşte de a doua zi, ori că procurorii instituţiei dau în bîlbîială şi ard toate dosarele la care lucrează. Şi aşa s-a mers mult prea departe cu acest ridicol "cult al personalităţii" care s-a dezvoltat din solul putred al neîncrederii noastre funciare în instituţii şi a nevoii de "idealiza" oameni care ar trebui să suplinească slăbiciunea instituţiilor. Nu pentru ca să fie pedepsită ar trebui înlocuită doamna Koveşi de la DNA, ci pentru ca să dea o şansă instituţiei să crească, să vedem dacă există soluţii şi în întregi, nu doar în cîmpul soluţiilor parţiale, ori de-a dreptul iraţionale. După cum ar fi cazul să încercăm şi soluţiile care presupun partide, conducători de partide şi instituţii publice care nu au nevoie să susţină şi să se bată pentru o agendă "anti-justiţie", pentru că pur şi simplu, în ziua cînd au probleme cu justiţia, ar trebui să părăsească funcţia, poziţia publică. Da, dar dacă sunt nevinovaţi? Cu atît mai bine...se vor întoarce pe cai albi şi mari, încoronaţi ca biruitori ai balaurului, exemple numai bune de urmat pentru toţi cei ce activează în cîmpul instituţiilor politice şi de guvernare.

A treia întrebare ne cere să răs­pundem dacă există un număr finit, ori infinit de soluţii. În domeniul social, problema este aproape fără relevanţă. De îndată ce există soluţii, oamenii nu se preocupă cîte sunt şi adesea se opresc la primele două, trei din şirul oferit. Ipoteza mea este că, pentru cele mai multe probleme sociale, numărul soluţiilor este finit.

În al patrulea pas, trebuie să elucidăm dacă poate fi construită o teorie care să determine, să conţină, toate soluţiile posibile. Aş vrea să apuc ziua cînd vreo instituţie de cercetare în domeniul social îşi va fi pus pe agendă o asemenea întrebare...dar, vorba lui Svejk, care era cercetat de comisia medicală în legătură cu diagnosticul de "tîmpenie" care trona în dosarul său militar şi întrebat dacă el crede în "sfîrşitul lumii" a răspuns: ca să cred, ar trebui să îl apuc...dar nu cred să se întîmple aşa ceva!!!

În sfîrşit, ultima iteraţie a algoritmului ne cere să răspundem la întrebarea dacă poate cineva să calculeze, practic, lista completă a soluţiilor.

Păi... la noi, nici nu este cazul! Soluţiile nu interesează pe nimeni, în nici un caz pe cei de la care le aşteptăm în mod legitim, oamenii care ocupă degeaba spaţiul politic. Pentru ei, doar lupta contează, izbînda şi savuroasele, îndestulătoarele ei fructe! Doar de aia fac ei politică, nu pentru ca să găsească soluţii! Doar nu credeaţi că suntem tot la matematică?!!!

Opinia Cititorului ( 46 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... logica elementara ne spune ca daca dnaul ar fi functionat, ar fi ramas fara corupti sa o acuze ;) ...

    1. despre calul alb?

      ... un banc: un cowboy, care avea un cal ald celebru, intra intr-un bar ... dupa o modesta consumatie, paraseste localul si gaseste calul vopsit in verde ... suparat, intra inapoi si se adreseaza consumatorilor: bai! cine mi-a vopsit calul?! ... un mustacios plin de pistoale se ridica in picioare si riposteaza: eu! ... cowboyul, usor nedumerit, raspunde: am venit sa-ti spun ca s-a uscat! ... lasand gluma deoparte, va adrsez o ghicitoare: ce se intampla cu o directie antimafie odata cu...

    Se vream un pamflet dar a iesot o ciorba. Slab.

    prea slab,

    1. SLAB ESTI TU DE MUNTE!

      DE MINTE...PARDON!

    vrem procurori europeni!!!

    1. Face à l’internationale du terrorisme, l’Europe de la sécurité doit être notre bouclier. Ils s’infiltrent partout en Europe, leurs ramifications sont là ; c’est donc ensemble que nous nous devons d’agir. De la prévention à la répression. C’est pourquoi nous devons instituer un Parquet européen contre la criminalité organisée et le terrorisme, au-delà des compétences actuelles qui viennent d’être établies.

    tenta este una de critica obiectiva dar omisiunea vadita a problemei de fond ,asaltul final al hotilor ,care fugiti peste hotare , care pe aici fac indirect un serviciu acestora .cum dumnezeu in calea acestei institutii corupte dna au aparut doar politicienii sau cei care sunt legati strins de politica . mai bine ar fi fost o analiza a mecanismelor hotiei in rindul clasei politice , pentru ca nu poate fi vorba nici macar de coruptie ci de vandalismul unor gasti transpartinice care se simt...

    Care sunt ,stimabile, "deraierile evidente"ale doamnei Kovesi?Aveti dovezi irefutabile de genul unor sentinte definitive ale unor instante sau cel putin concluziile unei anchete ale inspectiei judiciare care sa va sustina afirmatia sau va bazati acuzatia pe argumentul "ca asa spune lumea"?E greu sa gandesti logic ,nu-i asa ?(spun asta pt a va aminti ,desi sunt sigur ca stiati si d-voastra candva ,ca un rationament logic porneste de la premise ADEVARATE.Atfel ,daca nu se poate stabili...

    1. Si inca ceva : e usor sa fii logic , e greu sa fii pana la capat !

      tie nu prea iti iese maestre..nici la inceput si nici la capat.. imi place la toti trolii DNA-ului ca si-au stabilit ca principiu de viata dublul standard ..te las pe tine sa identifici in primul text unde aplici dublul standard si, daca te vad baiat destept, continuam dialogul . Pace tie !

      Pai, nenicule, problema nu este doar a doamnei Kovesi, ci a intregului sistem judiciar; atunci de unde pretentia dovezii??.

      La noi pe sant, altfel vedem/punem problema. 

      AVETI PROCURORI DNA CORUPTI..PANA IN MADUVA OASELOR! SANTAJEAZA INSTITUTII CU DOSARE CA SA ISI PROMOVEZE NURORILE..SOTIILE INFUNCTII DE CONDUCERE!

    Nea Codita, ti-ai pierdut vremea cu articolul asta si eu la fel citind-ul, ai invartit apa in piua!

    1. Codiță a făcut un pas în spate și ne-a spus cum se vede din fund.

      La fel ne poate relata și abuzurile Securității anilor 50. Face un pas în spate și vede pe de o parte dreptatea securiștilor recrutați din mediul rural, iar pe de cealaltă parte îi dă dreptate și victimei Petre Țuțea.

      Adevărul este întotdeauna la mijloc. Când ai un interes, o misiune, un stăpân, faci un pas în spate și-ți expui părerea din fund. 

      pe de alta parte, e mai usor sa exprimi o parere din fund decat una din cap

      Și asta e adevărat. Codiță trebuie să emită păreri zilnic.

      MITOCAN!

      PAREREA TA..Ai dreptul la o parere chiar neavizata..neica Nimeni..cum iti permiti tu sa il numesti nea Codita pe domnul Codita!?

      Propaganda securistă e bună, tuturor ne place și o consumăm fără măsură.

      Feed-back-ul poate fi neplăcut din cauza jigninrii inteligenței acolo unde ea, practic este. Personal, cred că și asta este o formă de mitocănie, să-i consideri pe cititori niște prostuți pe care-i poți face din 3 paragrafe. 

      Articolul face legatura intre analiza matematica si analiza sociala.

      Domnul profesor nu ne considera prosti, analizeaza cat mai obiectiv problema in scopul gasirii unor solutii. Nu e datoria dansulu sa le gaseasa. cu totii ar trebui sa reflectam la ele...Nu poti gasi solutii daca nu definesti problema. Concluzia este ca nu exista doar o solutie totala ci mai multe solutii. Ar fi inutil sa numaram solutiile atata timp cat nimeni nu le cauta, pe cele intregi nu pe cele partiale... 

      Ai fi vrut sa-i spuna : bre Codita?. 

    Codiță, după filmele cu milițienii corupți Onea și Negulescu, trebuia să scrii despre necesitatea adoptării legii răspunderii magistraților.

    Asta ar fi făcut un om. 

    Oare să se ia turcul cu americanul la trântă? Asta a zis Omu lor ato Germania! Astept criza nea' codita !

    doar necoruptul Turturique nu vede nimic in spanacul numit Justitia romana; e totul perfect; portocalele nu exista; si nici judecatoarea beata, nici cea analfabeta, nici amanta militianului, nici veveritza (de ce o fi avand porecla asta ????);

    1. Plăvanul a făcut un pas în față și a lădaut procuratura securistă.

      După asta ne-a lămurit că nu a urmărit înregistrările cu milițienii securiști și că nici nu este interesat de subiect. DNA nu are nicio problemă dacă rămâi plăvan ignorant. Nu degeaba l-a selectat Securitatea pentru funcția de șef al statului paralel securist. Dar parcă e un pic cam prea prostuț. 

      Ai uitat cucuveaua!. 

    .....D-le Codita ....ai facut din articolul matale un fel de "varza calita pe alocuri"... Imi pare rau ca am pierdut timpul sa-l citesc. Sper cu o alta ocazie sa va reveniti..........

    1. Nu face pe stilatul bai! Incurci stilurrile voit!..rusinica! Articou e foarte bun!

    Alde Codita, insirand cuvinte goale, ca din coada(codita) sa ne sune..... 

    ....În sfîrşit, ultima iteraţie a algoritmului ne cere să răspundem la întrebarea dacă poate cineva să calculeze, practic, lista completă a soluţiilor.

    Păi... la noi, nici nu este cazul! Soluţiile nu interesează pe nimeni, în nici un caz pe noi care ocupăm degeaba spaţiul ziarului. Pentru noi, doar scisul contează şi savuroasele, îndestulătoarele lui fructe! Doar de aia facem noi ziaristica, nu pentru ca... 

    1. Comentarii grosolane incapabile sa prinda esenta, mesajul...putina diplomatie nu strica nimanui!...Lipsa de educatie se vede cu ochiul liber! Articolul este Solomonic! Da dreptate si unora si altora si arata lipsa intelepciunii celor care detin puterea, carre nu sunt intetesati de solutii...ci doar de rafuiala...Oticat de grea ar fi viata celor lipsiti de putere! Badarania este nota specifica a locuitorilor...mioritici...con cluzie trista!Intelepciunea nu este onota specifica nici a celor...

      Ma asteptam sa gasesc solutii printre comentarii. Inteleciunea cere curtoazie!

      Autorul ne devoalează o logică de vânzător de pătrunjel.

      Eu sper din tot sufletul să te abuzeze procuratura securistă, să te retragi, cum recomandă, autorul, din viața publică, și să te întorci pe cai albi, de la CEDO, peste 15 ani, cu dreptatea în mână și cult nevoie mare. 

      ei sunt doar pro sau contra. Si nu vor sa fie altceva.

      inseamna ca are ceva si mai ales inseamna ca n-are noroc in politica. Si ce sa caute in politica un om fara noroc?

      Ia uitati-va la Dragnea si la fiul sau cit noroc au! Cit are noroc, Dragnea va face politica! :)) 

      Cred ca ai nimerit-o; Solomonic este ceva ruda/frate cu Salomeea, nu?. 

      Imparatul Solomon, vestit pentru intelepciunea lui.

      Eu nu sunt vestita sunt doar putin mai inteleapta din fire decat restul si politicoasa prin educatie! 

      Articolul e plin de intelepciune iar comparatia cu solutiile matematice e igenioasa. Doar iubitorii de matematica pot gusta frumusetea comparatiei, probabil! 

      Solutiile partiale nu sunt solutii bune...solutiile intregi sunt de preferat. Doar ele rezolva o problema!

    cei care au comis crime la revolutie conduc din umbra Romania...

    Tota lumea este de acord ca DNA are o problema:

    Ipoteza: nu functioneaza corespunzator. In acest sens se fac multe consideratii, se fac multe analize, se dau multe exemple. Mai mult, oricit s-ar gindi, spune, scrie pe aceasta tema, toate aceaste nu pot cuprinde totalitatea faptelor negative rezultatea din activitatea DNA. Foarte multe fapte ramin necunoscute. Toate acestea constituie datele problemei. 

    Concluzia: cum facem ca aceasta institutie sa functioneze corespunzator?

    Suntem in... 

    1. Reconstruire la grammaire d'un modèle social rénové, pas celui du XXème siècle, pas celui d'une économie de rattrapage, non. Mais nous devons en penser les termes et les construire au niveau européen, c'est pour cela que c'est la bonne échelle pour mener ce combat. Je souhaite donc dès le mois de novembre prochain que nous ayons une discussion concrète sur ce qu'est ce socle social européen et pour le bâtir je souhaite que nous construisions...

      UE este este un proiect care intrece in maretie orice alta realizare umana. Sa faci asa ceva, si aproape de la sine, ce n-au reusit sa faca Carol cel Mare, Napoleon sau Hitler, este abosolut fantastic. Se spune si este si dovedit ca unirea face puterea, cooperarea progresul, bunastarea, fericirea.

      Este drept ca este un proces care nu se face dintr-o data, batind din palme, este un proces de durata, asa ca sa nu ne miram ori impacientam ca are suisuri si coborisuri; ca mai apare un Brexit, o... 

    Trebuie să elucidăm dacă poate fi construită o teorie care să determine, să conţină, toate soluţiile posibile. Aş vrea să apuc ziua cînd vreo instituţie de cercetare în domeniul social îşi va fi pus pe agendă o asemenea întrebare.

    1. In nici un caz! Totuși cel care comentează drept Salomeea nu a înțeles nimica. Realitatea este ca pensia este mică. Acuma se înțelege dar nu se vrea. De ce asta este alta întrebare.

      Daca e mica propune tu sa se mareasca! Sa se recalculeze!Vad ca te/a informat Roxana...prietena ta.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb