Producătorii agricoli: "Finanţele şi BNR trebuie să acorde mai multă atenţie economiei reale"

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 28 iunie 2013

Producătorii agricoli: "Finanţele şi BNR trebuie să acorde mai multă atenţie economiei reale"

Producătorii agricoli: "Nu vom avea o Strategie dacă agricultura nu devine ramura principală a economiei româneşti"

Principalele priorităţi pentru sectorul agricol vizează producţia, organizarea pieţei, creditarea şi fiscalizarea, a declarat ieri Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, în cadrul unei întâlniri cu patronatele şi investitorii din domeniu.

Domnia sa a adus în discuţie problema sistemului de irigaţii care are nevoie de investiţii substanţiale şi a sugerat, în acest sens, posibilitatea unui parteneriat public privat.

Alte măsuri din sectorul agricol, menţionate în cadrul întâlnirii, au fost crearea fondului de creditare pentru agricultură în valoare de 300 de milioane de lei, înfiinţarea fondului mutual pentru agricultură, îmbunătăţirea procesului de consultanţă prin reorganizarea camerelor agricole, precum şi proiectul de comasare a terenurilor agricole.

Ministrul Daniel Constantin a menţionat că Strategia Naţională privind Agricultura va fi organizată în patru capitole care vor prezenta atât problemele, cât şi soluţiile următoarelor sectoare: producţie, organizare de piaţă, creditare şi fiscalizare. Reprezentanţii patronatelor agricole şi investitorii în domeniu au expus, în cadrul reuniunii de ieri de la Palatul Parlamentului, principalele probleme cu care se confruntă şi au discutat câteva posibile soluţii cu şeful MADR.

Aceştia au atras atenţia asupra importanţei sectorului zootehnic pentru o dezvoltare integrată a agriculturii şi au subliniat că acest sector este subdezvoltat în comparaţie cu celalate sectoare din acest domeniu. În acest sens, patronatele au propus ca statul român să crească finanţarea pe acest sector, precizând că România importă în prezent 60-70% din carnea de porc comercializată, în timp ce abatoarele şi unităţile de procesare se închid din cauza lipsei de materie primă.

Investitorii din agricultură au punctat cele mai presante probleme din sectorul agricol şi au propus organizarea unei burse agricole pentru tranzacţionarea cerealelor.

Producătorii au mai precizat că sectorul agricol are nevoie de o finanţare reală şi că Ministerul Finanţelor Publice şi BNR trebuie să acorde mai multă atenţie economiei reale şi nu doar echilibrului macroeconomic.

În ceea ce priveşte viitoarea activitate bursieră agricolă, tranzacţiile din agricultura trebuie să fie vizibile şi organizate, pentru a preveni specula, potrivit reprezentanţilor din domeniu, care au adăugat că au nevoie de predictibilitate ca să crească volumul de legume şi fructe româneşti de pe rafturi.

Aceştia au recomandat ca ţara noastră să urmeze modelul polonez în ceea ce priveşte producţia din sector. În Polonia, peste 90% din legumele şi fructele din magazinele Carrefour provin din producţia internă, pe când în România doar 45% din aceste produse sunt aduse de la producătorii locali.

Florin Căpăţână, reprezentant Carrefour, a declarat: "Statul trebuie să garanteze toate creditele producătorilor de legume-fructe şi societăţile de asigurări trebuie să se implice în acest proces". Domnia sa a salutat crearea depozitelor de legume-fructe ca un demers necesar pentru diminuarea riscurilor pe care le implică comercializarea acestui tip de produse perisabile.

Florin Constantin, country manager Euralis, a fost de acord cu imperativul gestiunii riscurilor fermierilor. Managerul Euralis a saluat proiectul MADR de a înfiinţa un fond mutual pentru fermieri, care să acopere despăgubirile în caz de calamităţi naturale cum ar fi seceta sau grindina. Acest proiect fost aprobat recent prin ordonanţă de urgenţă, fondul urmând să fie finanţat atât din bugetul statului şi fonduri europene, cât şi din contribuţiile fermierilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb