Producătorii de energie curată se plâng că-i paşte insolvenţa

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 iulie 2014

Producătorii de energie curată se plâng că-i paşte insolvenţa

Piaţa se confruntă cu un execedent de peste cinci milioane de certificate verzi

Unii operatori vor avea probleme în rambursarea creditelor, susţin asociaţiile de profil

Producătorii de energie curată (din vânt, soare, apă şi biomasă) se plâng că îi paşte insolvenţa în acest an, după ce autorităţile au micşorat cota obligatorie de certificate verzi - sistem prin care este subvenţionat acest tip de electricitate.

Ciprian Glodeanu, preşedintele asociaţiei RPIA din industria fotovoltaică, ne-a declarat: "Estimez că la finele anului vom vedea primele insolvenţe în rândul micilor producători de energie verde. După reducerea cotei obligatorii de la 14% în 2013 la 11,1% din consum în acest an, am calculat că vom avea un excedent de minim circa 5 milioane de certificate verzi, în funcţie de cum evoluează consumul şi puterea instalată în domeniul regenerabilelor. Nu există cerere pentru aceste certificate pentru că vor fi emise mai multe decât este necesar pentru acoperirea cotei obligatorii. Un certificat verde este valabil un an".

Domnia sa ne-a precizat că toţi care care au investit în energia verde au accesat credite bancare cu un anumit plan de afaceri, care acum nu mai este valabil şi că unii operatori vor avea probleme în achitarea ratelor. Oficialul RPIA afirmă că după ce au fost amânate de la tranzacţionare o parte din certificate verzi în cursului anului trecut, a fost micşorată cota obligatorie (n.r. numărul de certificate pe care toţi consumatorii sunt obligaţi să le achite) pentru 2014, care-i lasă pe investitori fără o parte consistentă din veniturile prognozate.

Ciprian Glodeanu a subliniat: "Mai mult decât atât, după ce autorităţile au anunţat că vor să-i scutească pe marii consumatori de plata a până la 85% din certificate, acestea nu mai au căutare pe piaţă deşi preţul a ajuns la nivelul minim stipulat în lege. Operatorii stau în expectativă ca să vadă dacă certificatele care nu vor mai fi achiziţionate de marea industrie vor fi redistribuite sau nu celorlalţi consumatori".

Şi Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei RWEA din industria eolienelor, susţine că mulţi investitori mici şi medii se vor confrunta cu insolvenţa: "Avem un exces de certificate de 38% în raport cu cota obligatorie. Este evident că aceste certificate vor fi pierdute pentru producători. Toată lumea este în expectativă să vadă ce se întâmplă ce certificatele de care sunt scutiţi marii consumatori şi nici măcar nu se cumpără certificatele pentru îndeplinirea cotei. Mulţi producători mici şi medii sunt în situaţii disperate, având de rambursat împrumuturi către bănci".

Domnia sa estimează că 16,5% din producţia totală de electricitate va fi asigurată din surse regenerabile, în timp ce cota obligatorie este de doar 11,1%. Ionel David mai spune că primul trimestru al anului a adus o producţie cu 25% mai mică în centralele eoliene faţă de perioada similară a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din moment ce investitorii au fost garantati prin legea 220 in privinta recuperarii investitiilor ... orice proces pe la Paris sau Luxemburg .. le va da dreptate .. asa ca ISI VOR RECUPERA BANII . Deocamdata se utilizeaza "dansul in picioarele goale "

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb