PRODUCĂTORII DE TÂMPLĂRIE TERMOIZOLANTĂ, CĂTRE GUVERN:  "Dacă nu ne ajutaţi, măcar să nu ne faceţi greutăţi !"

G.D.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 1 iunie 2009

 "Dacă nu ne ajutaţi, măcar să nu ne faceţi greutăţi !"

Unele dintre măsurile adoptate de Guvern pentru redresarea economică în perioadă de criză au şi efecte negative, au apreciat producătorii de tâmplărie termoizolantă, vineri, la Bucureşti, în cadrul conferinţei "Tehnici şi tehnologii de vârf", organizată de Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

Acceptarea şomajului tehnic pe timp de trei luni, este o măsură bună consideră Valentin Petrescu, preşedintele PPTT, dar...se aplică numai dacă fabrica se închide complet.

Programul de reabilitare termică este bun în principiu, dar...în practică,după cum arată producătorii, potenţialii clienţi şi-au amânat deciziile de achiziţie de tâmplărie termoizolantă, până ce va fi derulat programul a cărui aplicare este mult întârziată. Ca urmare şi clienţii şi unităţile de producţie a tâmplăriei termoizolante aşteaptă deja de luni întregi să înceapă derularea mult mediatizatului program, situaţie ce aproape a blocat vânzările fabricilor respective.

Impozitul forfetar este, de asemenea, o măsură care îi nemulţumeşte pe micii producători de uşi şi ferestre.

Producătorii cer Guvernului: "Dacă nu ne ajutaţi, măcar nu interveniţi negativ!".

În schimb, ce şi-ar dori, cu adevărat, producătorii?

Solicitările lor sunt simple, clare.

În primul rând, plata TVA la încasarea facturii, nu la emitere. Acum sunt favorizate firmele "ţepare", consideră Valentin Petrescu, preşedintele PPTT, pentru că lasă furnizorul şi cu marfa neachitată şi cu datorii la stat. În al doilea rând, producătorii cer scutirea la plata impozitului pentru profitul reinvestit şi, nu în ultimul rând, ei cer accelerarea acordării finanţărilor prin fonduri europene, susţinând că a trecut mai bine de un an de când au depus documentaţiile.

Dumitru Nancu, secretar de stat, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (AIPPIMM), a încercat să dea speranţe producătorilor şi le-a menţionat că bugetul alocat pentru finanţarea investiţiilor mici de până în 250 mii de euro a fost suplimentat la 100 milioane de euro, faţă de cele 60 de milioane de anul trecut. Din 5 mai pot fi depuse şi proiecte în cadrul a nouă programe de finanaţare, al căror buget se ridică la 22 milioane de lei.

În acelaşi timp au fost luate o serie de măsuri pentru reducerea birocraţiei în acordarea finanţărilor din fonduri europene. Astfel, certificatul fiscal solicitat la depunerea documentaţiei pentru solicitare de fonduri europene va arăta nu numai ce datorii are firma la stat, dar şi ce datorii are statul la firma respectivă, pentru a putea fi compensate.

Garanţia de 20% a fost eliminată şi, în plus, va fi chiar acordată o prefinanţare de 35% din valoarea proiectului la începutul implementării lui. Totodată, va fi acordată o linie de finanţare de 10% care să acopere diferenţele de curs valutar.

Din 8 iunie pot fi depuse proiecte şi pentru finanţare în vedere introducerii standardizării şi a marcajelor CE, finantare pentru care a fost prevăzut un buget de 7 milioane de euro.

Gheorghe Popescu, director general în cadrul Ministerului Dezvoltării, a subliniat faptul că procesul de licitaţii în cadrul programului de reabilitare termică a fost simplificat prin faptul că a fost redus la numai două etape: una pentru achiziţia serviciilor de expertiză, audit şi proiectare şi una pentru execuţia propriu-zisă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb