Producţia şi profitul Hidroelectrica au scăzut anul trecut

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 ianuarie 2016

Producţia şi profitul Hidroelectrica au scăzut anul trecut

Actualizare 13:36 Konieczny (FP): "Ne aşteptăm ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă în martie"

Producătorul de energie Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă, ar putea ieşi din insolvenţă în martie 2016, urmând ca oferta publică iniţială (IPO) să se desfăşoare în a doua parte a acestui an, consideră Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea.

"Acesta este calendarul actual al ofertelor publice iniţiale pentru companiile cu capital de stat. Avem Hidroelectrica. Cu toţii ştim că aceasta este încă în insolvenţă, după cum a confirmat recent domnul Borza (reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica - n. r.). Ne aşteptăm ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă în acest an, în martie, şi sperăm că va avea o ofertă publică iniţială în a doua parte a anului", a menţionat Greg Konieczny, la o conferinţă de presă prilejuită de aniversarea a cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit Agerpres.

Konieczny a mai anunţat că în portofoliul Fondului Proprietatea există "patru candidate pentru oferta publică iniţială", care sunt "discutate cu Guvernul", respectiv Aeroportul Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Poşta Română.

"Din portofoliul nostru, avem patru candidate pentru oferta publică iniţială pe care le discutăm cu Guvernul şi sperăm că se vor lua hotărâri relativ curând. Este vorba despre Aeroportul Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Poşta Română", a adăugat managerul Fondului Proprietatea.

Greg Konieczny a apreciat că există activitate pe piaţa de capital locală.

"O parte din aceste tranzacţii sunt impulsionate de noi, există şi oferte publice iniţiale, dar în total este vorba de peste două miliarde euro, de plasamente în oferte publice iniţiale care au avut loc în ultimii cinci ani, asta prin comparaţie cu zero în cei trei ani anteriori", a subliniat managerul Fondului Proprietatea.

(S.A.)

----------

Hidroelectrica a avut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei (248 milioane euro), în scădere uşoară faţă de 2014, producţia şi afacerile companiei fiind de asemenea mai mici, potrivit datelor anunţate de producătorul de electricitate.

Afacerile companiei au fost de 3,18 miliarde lei (716,2 milioane euro).

"Este cel mai bun rezultat financiar obţinut vreodată de Hidroelectrica raportat la producţia de energie. Astfel, în 2015 Hidroelectrica a realizat o producţie de 15,9 TWh, cu 2,5 TWh mai mică decât în 2014, când Hidroelectrica a raportat o producţie de 18,4 TWh, o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei şi un profit de 1,15 miliarde lei. Profitul înregistrat de Hidroelectrica în 2015 este de 3,5 ori mai mare decât profitul raportat în 2010, de 292 milioane lei, aferent unei producţii record de 19,8 TWh. Este al treilea an consecutiv în care Hidroelectrica este pe profit. Profitul cumulat în cei trei ani de insolvenţă depăşeşte 3,1 miliarde lei, demonstrând viabilitatea şi eficienţa Planului de Reorganizare implementat de Euro Insol la Hidroelectrica", a declarat într-un comunicat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, potrivit Mediafax.

De la intrarea în insolvenţă, costurile de producţie ale Hidroelectrica au scăzut de la 184 lei/MWh la 110 lei/MWh.

"Hidroelectrica a reuşit să plătească la valoarea nominală toate datoriile înscrise la masă credală în cuantum de peste 4 miliarde lei, şi-a redus numărul de personal de la 5.239 la 3.443 salariaţi şi a devenit cea mai profitabilă companie din România, înregistrând în ultimii doi ani o EBITDA de 63% din cifra de afaceri", a mai spus Borza.

În 2015 Hidroelectrica şi-a asumat un buget de investiţii pe următorii cinci ani de 1,3 miliarde euro. Din acest buget de investiţii s-au alocat 75 de milioane euro retehnologizării centralei Stejaru, contract încheiat în mai 2015 şi încă 240 milioane euro pentru retehnologizarea centralelor Vidraru, Mariselu şi Răul Mare Retezat, urmând că în cursul acestui an compania să atribuie prin licitaţie internaţională contractele de retehnologizare.

"În 2015 s-a pus în funcţiune grupul 2 de la CHE Racoviţă (30 MW putere instalată), o investiţie de 160 milioane de euro, s-a finalizat cea mai lungă galerie de aducţiune (Siriu Surduc) pusă în funcţiune în România după 1987, în lungime totală de 16.642 m şi o valoare de 150 milioane euro. În 2015 s-a reluat finanţarea la centralele Dumitra şi Bumbeşti, urmând că punerea în funcţiune la CHE Dumitra (21 MW putere instalată) să fie în mai 2017 şi la CHE Bumbeşti (41 MW putere instalată) în octombrie 2017. Valoarea renegociată a celor două centrale este de 200 milioane euro", mai arată compania.

În martie 2016 Hidroelectrica va pune în funcţiune centrala de la Bretea (12 MW putere instalată şi o valoare a investiţiei de 46 milioane euro), iar în noiembrie 2016 centrala de la Rastolita (24 MW putere instalată şi o valoare a investiţiei de 333 milioane euro), urmând ca în 2018 să conecteze la reţea centrala Siriu Surduc (50 MW putere instalată şi o valoare a investiţiei de 350 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb