Produsele tradiţionale româneşti pot obţine protecţie pe piaţa europeană

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 30 iulie 2007

Produsele tradiţionale româneşti pot obţine protecţie pe piaţa europeană

Producătorii tradiţionali vor putea să solicite protecţia produselor agroalimentare tradiţionale pe piaţa Uniunii Europene, acest sistem de protecţie având rolul de a asigura o concurenţă loială între producători, se arată într-un comunicat al Guvernului. Potrivit unei hotărâri, adoptate săptămâna trecută de Guvern, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va verifica documentaţia depusă de producătorii tradiţionali pentru înregistrarea şi dobândirea protecţiei unui produs agroalimentar.

"Înfiinţarea sistemului de protecţie al indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine ale produselor agricole şi produselor alimentare româneşti, similar celui din statele membre ale Uniunii Europene, va permite producătorilor să solicite înregistrarea şi protecţia produselor atât la nivel naţional, cât şi în UE", se precizează în comunicatul Guvernului.

Protecţia oferită de Uniunea Europeană se realizează în funcţie de trei criterii, respectiv denumirile de origine, indicaţii geografice sau caracteris­tici tradiţionale garantate. Acest sistem de protecţie are rolul de a asigura o concurenţă loială între producători şi de a proteja împotriva utilizării abuzive a unei denumiri înregistrate.

Procedura de înregistrare şi verificare a documentaţiei pentru dobândirea protecţiei, precum şi procedura de trans­mitere a cererilor către Comisia Europeană se va aproba prin ordin al ministrului agriculturii.

În cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană, România a solicitat şi a obţinut protecţie pentru ţuică, horincă, turţ, vinars şi palincă. Există şase tipuri de ţuică portejate de UE, respectiv ţuica de Zetea, Valea Milcovului, Buzău, Argeş, Zalău şi Ardelenească de Bistriţa. De asemenea, este protejată horinca de Maramureş, Cămârzana, Seini, Chioar şi de Lăpuş.

De asemenea, Ministerul Agriculturii a elaborat, încă din 2005, o listă cu produse tradiţionale româneşti şi a ates­tat aproximativ 820 de produse, până la sfârşitul anului 2006. Pe această listă se găseşte o gamă largă de produse, de la brânză de burduf de Bobâlna, caş afumat sau jambon de Bucovina, la salam de casă Târnăvioara, pastramă de oaie, cârnaţii de Pleşcoi sau prescuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb