Guvernul va transmite a doua cerere de plată, în valoare de 3 miliarde euro, din PNRR către Comisia Europeană în luna octombrie a acestui an, a anunţat, ieri, premierul Nicolae Ciucă la finalul reuniunii Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"Valorificarea celor 30 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat şi coerent, cu borne bine stabilite, termene şi responsabili pentru fiecare domeniu. Am dovedit că am reuşit să operaţionalizăm acest mecanism de finanţare europeană într-o perioadă scurtă şi deloc simplă pentru România şi să trimitem prima cerere de plată. Prefinanţarea primită, în valoare de 3,7 miliarde de euro, adăugată primei cereri de plată deja transmise Comisiei Europene, ne arată clar că suntem în grafic pentru a obţine ceea ce ne-am propus, respectiv ca România să beneficieze în acest an de 10 miliarde de euro din PNRR. În continuare voi monitoriza îndeplinirea ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR", a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Discuţiile din cadrul întâlnirii s-au axat asupra procedurilor şi măsurilor asociate depunerii cererii de plată în sumă de aproximativ 3 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile, iar circa 1 miliard finanţare sub formă de împrumut.
"În cadrul Comitetului interministerial s-a discutat şi despre situaţia următoarei cereri de plată, cererea de plată numărul 2, care urmează a fi depusă în cursul lunii octombrie a acestui an, când România are de încasat, de asemenea, suma de 3 miliarde de euro. Aşadar, în conturile României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în cursul anului 2022 trebuie să avem suma de 10 miliarde euro, ar trebui să avem această sumă după depunerea cererii de plată numărul 2 din cursul lunii octombrie", a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ieri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a precizat că pe ordinea de zi a Comitetului interministerial au fost analizate şi prezentate primele măsuri de lansare a apelurilor de proiecte, care sunt finanţate prin PNRR.
"Discutăm de un număr de 58 de apeluri de proiecte cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, deci 70% din valoarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Unele dintre ele s-au şi lansat şi s-a văzut procesul de implementare, mai ales la Ministerul Dezvoltării Regionale, unde apelurile de proiecte în ceea ce priveşte eficienţa energetică pentru blocurile de locuinţe, dar şi pentru clădirile publice au fost apeluri de un real succes", a spus Marcel Boloş.