PROIECT DE LEGE Angajaţii ANRE şi rudele lor, interzis la deţineri de acţiuni în companii energetice

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 octombrie 2014

Angajaţii ANRE şi rudele lor, interzis la deţineri de acţiuni în companii energetice

Membrii Comitetului de Reglementare şi angajaţii ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) nu vor mai avea voie să deţină direct sau indirect, o participare mai mare de 5% din capitalul companiilor energetice potrivit proiectului de modificare a Legii de funcţionare a Autorităţii. Mai mult decât atât, interdicţia este extinsă la deţineri de acţiuni în organismele de plasament colectiv, societăţile de investiţii financiare sau alte entităţi care au acţiuni sau raporturi contractuale cu firmele din energie şi va fi valabilă şi pentru soţii acestora, precum şi rudele lor până la gradul al doilea inclusiv, se arată în proiectul elaborat de către Departamentul pentru Energie.

Surse din ANRE ne-au declarat că nu există incompatibilităţi din acest punct de vedere pentru angajaţi şi membrii Comitetului de Reglementare, dar dacă proiectul va fi adoptat în această formă, atunci ar putea exista probleme în privinţa rudelor. Conform proiectului de act normativ, există un termen de 30 de zile de înlăturare a acestor incompatibilităţi.

Departamentul pentru Energie mai propune ca membrii Comitetului de reglementare şi salariaţii ANRE să nu poată să-şi desfăşoare activitatea sau să ofere consultanţă de specialitate companiilor din energie timp de trei ani după încetarea mandatului sau a contractului de muncă de la ANRE.

Sursele noastre afirmă că dacă prevederea va fi agreată, atunci aceştia ar trebui să beneficieze de salarii compensatorii timp de trei ani având în vedere că singura lor sursă de venit reprezintă expertiza din domeniul energetic. Acest model este practicat în domenii în care se vehiculează informaţii sensibile.

Aceste noi interdicţii sunt propuse în contextul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, la începutul lunii august, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Claudiu Dumbrăveanu - vicepreşedinte în cadrul ANRE - pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită; a lui Gheorghe Ciubotaru - asociat la SC Electro-Alfa International - pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi a lui Florin Gugu - director ENEL pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Claudiu Dumbrăveanu a fost director de divizie la Electro Alfa International Botoşani, producător de echipamente electrice şi a fost susţinut de PSD la numirea sa în funcţie. Conducerea ANRE este aleasă prin vot în Parlament.

Domnul Dumbrăveanu s-a reîntors muncă la ANRE. Domnia sa n-ar mai semna, însă, documente privind reglementările tarifare, conform surselor noastre, care afirmă că vicepreşedintele a primit alte sarcini administrative.

Deciziile importante legate de tarifele reglementate din piaţa de energie electrică nu sunt luate de un singur om din cadrul Comitetului de Reglementare al ANRE şi nu au fost luate nici în trecut de Dumbrăveanu, confom surselor noastre. Comitetul de Reglementare stabileşte tot ce este important în sector şi are şapte membri, dintre care şi preşedintele ANRE şi celălalt vicepreşedinte, Emil Calotă.

Există opinii potrivit cărora nu este foarte clar în ce constă fapta penală a lui Dumbrăveanu, având în vedere că ANRE susţine că poate demonstra oricând că a procedat corect rectificând tarifele reglementate, astfel încât consumatorii şi-au recuperat prejudiciul.

Angajaţilor ANRE le mai este interzis, în proiectul citat, să nu fie senatori, deputaţi sau membri ai vreunui partid politic ori organizaţii politice pe perioada exercitării mandatului; să nu exercite o altă profesie sau să nu ocupe o funcţie publică ori privată, să nu desfăşoare activităţi cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale, cu excepţia posibilităţii desfăşurării de activităţi didactice şi de cercetare ştiinţifică, cu evitarea conflictului de interese; să nu fie membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, directoratele sau în comisiile de cenzori, să nu deţină funcţia de director ori alte funcţii la societăţi din domeniul energetic.

Ion Lungu, unul dintre foştii preşedinţi ai ANRE, ne-a declarat că multe dintre aceste prevederi sunt şi în codul etic al Autorităţii, adoptat în vară: "Eu cred că aceste modificări propuse sunt bune şi va întări prestigiul ANRE. Este corect să existe o serie de elemente care precizează clar cazurile de incompatibilitate. Dintotdeauna angajaţii şi conducerea ANRE au avut astfel de rigori. Sunt reglementări similare în multe dintre autorităţile de reglementare din Europa".

Domnia sa ne-a mai precizat că ar trebui analizat dacă este nevoie de modificarea Legii de funcţionare a ANRE pentru introducerea acestor prevederi sau este suficient ca ele să fie avizate printr-un ordin al Preşedintelui Autorităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb