PROIECT DE LEGE Hidrocentralele la altitudini de 800-1.500 metri, posibil să fie interzise

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 august 2018

Hidrocentralele la altitudini de 800-1.500 metri, posibil să fie interzise

Bogdan Badea, Hidroelectrica: "Interzicerea realizării de hidrocentrale la altitudini între 800 şi 1500 de metri va avea un impact uriaş asupra activităţii Hidroelectrica, iar România nu-şi va mai atinge ţinta de energie regenerabilă impusă pentru anul 2030"

Construcţia de hidrocentrale la altitudini între 800 şi 1.500 de metri este posibil să fie interzisă, în vederea protecţiei şi conservării mediului, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Apelor şi Pădurilor.

Proiectul de act normativ se referă la "noi lucrări şi activităţi pe ape sau care au legătură cu apele".

În nota de fundamentare, iniţiatorii susţin, conform Agerpres, că ţara noastră se află în etapa întâi a fazei precontencioase pentru punerea în întârziere a aplicării Directivei Cadru Apă 2000/60/CE şi a Directivei Habitate 92/43/CEE în procesul de autorizare a microhidrocentralelor din România.

Iniţiatorii menţionează: "Printre angajamentele asumate de România se află şi măsuri de natură strategică care să conducă la clasarea cauzei. Pe lângă modificarea/completarea prevederilor existente legate de definirea debitului ecologic, respectiv crearea temeiului legal expres pentru stabilirea modului de determinare şi calcul al acestuia, un angajament ferm este stabilirea listei sectoarelor cursurilor de apă pe care se interzic realizarea de lucrări care pot afecta starea ecologică a apelor".

Astfel, prin aprobarea proiectului de act normativ care aprobă criteriile de selectare şi lista sectoarelor de cursuri de apă unde se interzice sau se restricţionează realizarea de lucrări şi activităţi care pot afecta starea ecologică a apelor se va crea cadrul legal necesar implementării acestor măsuri de natură strategică, menite să conducă la protecţia resurselor de apă şi a ecosistemelor acvatice.

Reprezentanţii Ministerului Apelor susţin că prevederile acestei hotărâri trebuie incluse şi în Strategia Energetică a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050.

"În ceea ce priveşte exploatarea resurselor energetice regenerabile, în speţă a potenţialului hidroenergetic al apelor, delimitarea sectoarelor propuse nu va conduce la un impact macroeconomic în ceea ce priveşte dezvoltarea ramurei energetice, având în vedere potenţialul hidroenergetic tehnic amenajabil existent. În acest sens, aşa cum se menţionează în cadrul Raportului de ţară al Comisiei Europene publicat în 2017, "cu o pondere a energiei din surse regenerabile de 24,7% în 2015, România şi-a atins deja obiectivul pentru 2020 în ceea ce priveşte acest tip de energie, mai ales datorită importantului său sector hidroenergetic".

În acest context, este necesar un mix al surselor energetice incluzând sursele regenerabile care să garanteze securitatea energetică.

Deşi România şi-a atins deja ţinta de regenerabile pentru anul 2020, Parlamentul European a adoptat, la începutul acestui an, noi ţinte de energie verde, respectiv 35% pentru anul 2030.

Conform domnului Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), această ţintă pentru energia regenerabilă ar putea fi, la noi, de 31-32% pentru energia regenerabilă în anul 2030, ceea ce reprezintă un salt semnificativ faţă de obiectivul de 24% pe care îl are ţara noastră pentru 2020.

Badea: "Există mai multe proiecte de acte normative care afectează Hidroelectrica şi resursele regenerabile hidro"

Intenţia Ministerului Apelor de a interzice realizarea de hidrocentrale la altitudini între 800 şi 1500 de metri va avea un impact uriaş asupra activităţii Hidroelectrica, iar România nu-şi va mai atinge ţinta de energie regenerabilă impusă pentru anul 2030, a spus, vineri, directorul general al Hidroelectrica Bogdan Badea, citat de Agerpres.

Domnia sa a menţionat: "Din păcate, aşa cum arată lucrurile, impactul asupra activităţii noastre este uriaş, întrucât avem o serie de obiective de investiţii în derulare, iar aplicarea unei astfel de hotărâri ar însemna abandonarea lor".

El nu a putut da detalii cu privire la valoarea investiţiilor care ar urma să fie pierdute sau la puterea instalată în acele obiective, precizând că a cerut directorilor din ţară date pentru a centraliza şi a prezenta mai departe aceste cifre: "Vom analiza şi modul în care amenajările existente sunt afectate şi estimăm că impactul este foarte mare, în condiţiile în care majoritatea acumulărilor mari ale noastre sunt la peste 800 de metri altitudine".

Potrivit acestuia, inclusiv proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, consemnat în programul de guvernare ca fiind un obiectiv strategic, ar urma să fie afectat de aplicarea acestei prevederi.

"În ultima vreme, există mai multe proiecte de acte normative care afectează Hidroelectrica şi resursele regenerabile hidro. Mai există un proiect prin care se urmăreşte creşterea debitului de servitute, care, la fel, ne va afecta foarte mult. Din păcate, toate aceste proiecte nu au în spate studii care să demonstreze necesitatea lor. Spre exemplu, nu ştim de unde au rezultat aceste cote de altitudine, 800 şi 1.500 de metri. Nu există niciun studiu ştiinţific din care să reiasă ce specii de peşti şi plante sunt afectate. În plus, nu cred să mai existe vreo ţară unde să se procedeze aşa şi nu ştiu cui folosesc toate acestea".

Bogdan Badea a adăugat că în acest fel este pusă în pericol atingerea ţintei de energie regenerabilă pentru anul 2030, impusă de Parlamentul European, în condiţiile în care pentru sectorul eolian şi fotovoltaic nu vor mai fi scheme de susţinere şi singura variantă să ne apropiem de ţintă este energia hidro.

"Este nevoie de o analiză serioasă, pentru că aceste ţinte sunt obligatorii şi foarte ambiţioase", a mai spus oficialul producătorului de energie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. dementa n'are margini!! cea mai ecologica sursa de energie electrica pusa la obroc de chitibusari fara noima (pe romaneste membri ai sectei lui onan), in fapt, subspecia umana fara mama, fara tata!!

    1. Pentru ca nu v-a luat nimeni de guler, cu suturi prin partile dorsale (citeste PUSCARIE ) pentru devastarea raurilor de munte din Muntii Fagaras (Capra, Buda samd), Muntii Apuseni sau Retezat. Pretutindeni in lume exista politie montana (rangeri), numai in Romanica fanariota s-a dat spaga la greu pentru microhidrocentralele ce au devastat in proportie de 95% ecosistemul montan fara ca nimeni sa dea socoteala !

      esti atat de redus ca glagorie ca nu'nteleg daca poti sta in picioare!! ce are sula cu prefectura "ecologistule", vrei energie electica din carbuni, din gaze, din exploatarea centralelor nucleare? de zecile de mii de ha de padure nu spui nimic, de inundatii generate din lipsa de regularizari nimic?!!

      Daniel Ionescu, chiar supravietuiesti cu un singur neuron? Uita-te la trailerul de la Blue Heart, anti-gandire ambulanta. Hidrocentralele distrug direct natura, localitati, situri ale patrimoniului mondial, mafia hidrocentralelor asasineaza indigenii si ecologistii. Hidroenergia, prin distrugerea directa si totala, este mult mai nociva decat energia produsa din carbune, bovis!

    Tovarasii de la Hidroelectrica nu stiu sa citeasca! Hotararea nu se refera la amenajarile existente, ci doar la viitoare. Avem oricum mult prea multe hidrocentrale, care au provocat un sinistru ecocid pe vaile carpatine. Oricum Directiva Cadru privind Apa interzice construirea de noi hidrocentrale.

    asa e mai nou, baieti destepti isi pun politicienii papusari sa creeze legi favorabile, in detrimentul majoritatii.

    multe baraje sunt f importante pt regularizare nu numai pt electricitate. 

    cate inundatii devastatoare au fost in ultimi 10 ani?  

    noi nu ne vindem tara, o distruge sa nu aiba nici alti ce cumpara.

    romania=sclavii 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb