PROIECT DE LEGE Ministerul Economiei vrea să menţină redevenţele între 3,5% şi 13,5%

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 24 octombrie 2017

Ministerul Economiei vrea să menţină redevenţele între 3,5% şi 13,5%

Actualizare 08:35 Modificări preconizate la redevenţele pentru zăcămintele offshore

În proiectul de lege, apar modificări în cazul zăcămintelor offshore de ţiţei. Astfel, se stabileşte o cotă fixă de 8% pentru întreg volumul extras şi una variabilă între 4,5% şi 5,5% în funcţie de volumul extras. În cazul zăcămintelor offshore de gaze naturale, se stabileşte o cotă fixă de 10% pentru întreg volumul extras şi una variabilă între 2% şi 3%, în funcţie de volumul extras.

În cazul în care acelaşi zăcământ offshore este exploatat în două sau mai multe zone din cadrul aceluiaşi perimetru petrolier, în scopul determinării cotei procentuale aplicabile în vederea stabilirii redevenţei petroliere din segmentul upstream offshore se va lua în considerare producţia brută extrasă din cadrul întregului zăcământ offshore, indiferent dacă a fost sau nu comercializată total sau parţial.

Producţia brută include şi toate cantităţile necesare desfăşurării activităţilor asimilate celor de exploatare.

Calculul contravalorii redevenţei petroliere offshore se face pe baza preţului de referinţă stabilit de către autoritatea competentă.

-------

Redevenţele pentru exploatări onshore (pe uscat) rămân nemodificate, în intervalul 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcământului, în funcţie de mărimea exploatării, potrivit Proiectului de Lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale, publicat, ieri, de Ministerul Economiei.

Analişti din piaţă care au consultat proiectul spun că acesta nu aduce mari schimbări în reglementarea şi cuantumul redevenţelor, deşi premierul Mihai Tudose anunţase o majorare a redevenţelor începând cu 2018.

Potrivit expunerii de motive, prin propunerile făcute se urmăresc, în principal, următoarele modificări: "-sistematizarea redevenţelor pe domeniile onshore şi offshore, - separarea redevenţelor pe tipuri de resurse: minerale, hidrominerale şi petroliere, - completarea cadrului normativ prin introducerea cotelor de redevenţă pentru resursele petroliere din domeniul upstream offshore, - completarea cadrului normativ prin introducerea cotelor de redevenţă pentru resursele hidrominerale din domeniul upstream onshore, - actualizarea cotelor de redevenţă, pornind de la experienţa acumulată de autoritatea competentă în urma aplicării prevederilor Legii Minelor nr. 85/2003 şi Legii Petrolului nr. 238/2004, - modificarea termenelor de raportare/plată a redevenţelor de la trimestru la lună, - introducerea posibilităţii de actualizare periodică a cotelor de redevenţă, prin hotărâre a Guvernului, pe baza unor analize economice respectiv prin aplicarea cursului de schimb oficial lei/euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după caz".

Totodată, propunerile urmăresc următoarele completări: "- introducerea posibilităţii de actualizare a cotelor de redevenţă, de către autoritatea competentă, la prelungirea duratei contractelor de concesiune, prin aplicarea cotelor de redevenţă aflate în vigoare la data semnării actelor adiţionale, - se introduce obligaţia de reziliere de îndată a contractelor de concesiune în cazul neplăţii redevenţei datorate statului pe o perioadă mai mare de 6 luni de la data scadenţei, de către autoritatea competentă, se introduc ca referinţe în stabilirea preţului de referinţă a resurselor petroliere piaţa Brent pentru ţiţei, respectiv piaţa centralizată angro - OPCOM pentru gaze naturale".

Proiectul Legii privind reglementarea unitară a redevenţei a întârziat destul de mult, actuala guvernare promiţându-l încă din luna mai.

Anul trecut, fostul ministru al Finanţelor Publice Anca Dragu spunea că proiectul de lege privind redevenţele petroliere a fost finalizat de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi prevedea menţinerea nivelului actual al taxării în domeniu, concomitent cu acordarea unor deduceri pentru investiţiile offshore.

Legislaţia privind redevenţele a expirat în urmă cu trei ani şi de atunci noua legislaţie este tot în stadiul de discuţii.

În condiţiile în care, potrivit informaţiilor vehiculate, statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol, de până la cinci ori mai mici decât statele din vârful clasamentului, în ultimii ani subiectul a fost pe agenda publică.

Încă de la finalul lui 2014, fostul Ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a susţinut că este necesară aplicarea unui nou sistem de taxare în domeniul petrolier, începând chiar cu 1 ianuarie 2015, astfel încât "statul român să încaseze mai mult decât încasează acum cumulat din sistemul de redevenţe".

Noua lege a redevenţelor urmează să înlocuiască actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze, sistem stabilit încă din anul 2004, când a fost privatizată Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară. Contractul de privatizare a Petrom din 2014 preciza ca nivelul redevenţei să nu se modifice timp de zece ani.

Sistemul redevenţelor a fost prelungit de două ori, în 2014 de Guvernul Ponta şi, ulterior, de Guvernul Cioloş, care nu a mai apucat să promoveze legea de modificare. Victor Ponta a promis, la acea vreme, că va introduce un nou sistem de taxare, mai aspru, a resurselor de petrol şi gaze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb