Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, un proiect de lege privind efectuarea Recensământului General Agricol, în perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011, în toate unităţile administrativ-teritoriale. Potrivit unui comunicat de presă, normele UE în domeniul statistic, dar şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie - FAO reglementează faptul că fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol odată la 10 ani. Conform comunicatului, informaţiile obţinute prin efectuarea recensământului vor permite, ulterior, elaborarea de noi reglementări în politicile guvernamentale din domeniile economic şi social, precum şi în domeniul dezvoltării rurale.
Recensământul General Agricol vizează obţinerea de date statistice indispensabile procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună, fundamentarea măsurilor pentru elaborarea Planului Naţional de Dezvoltare şi a altor programe care vizează agricultura şi dezvoltarea rurală, consolidarea sistemului statistic agricol prin culegerea informaţiilor privind exploataţiile agricole şi caracteristicile structurale ale acestora în fiecare stat membru, asigurarea de date comparabile privind activităţile agricole, la nivel geografic, care să acopere întreaga UE şi stabilirea tipologiei şi dimensiunii economice a exploataţiilor agricole şi clasificarea unitară a exploataţiilor agricole la nivelul UE. La Recensământul General Agricol se înregistrează toate unităţile care desfăşoară activitate agricolă, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare, se arată în comunicat.
Unitatea de recenzare este exploataţia agricolă individuală, societatea comercială, societatea sau asociaţia agricolă, precum şi alţi utilizatori de suprafeţe agricole şi/sau deţinători de animale care, în urma activităţii desfăşurate, obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţele agricole în bune condiţii de mediu. Actul normativ al Executivului prevede că în paralel cu Recensământul General Agricol se des-făşoară o anchetă selectivă specială privind metodele de producţie agricolă.