PROIECT ÎN VALOARE DE 377 MILIOANE LEI Aproape 800 de localităţi din zonele rurale defavorizate din ţară vor fi conectate în 2015 la Internet

Elena Deacu
Companii #Telecomunicaţii / 15 ianuarie 2015

PROIECT ÎN VALOARE DE 377 MILIOANE LEI

până la sfârşitul anului 2015, 783 de localităţi din România vor fi conectate la Internet, în cadrul proiectului "Ro-NET: Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate, prin utilizarea fondurilor structurale", informează un comunicat remis redacţiei.

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) derulează acest proiect în calitate de aplicant-beneficiar începând cu data de 18.12.2014. Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare totală de 377.838.279,59 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă (FEDR) este de 252.281.871,95 lei.

Derulat pe parcursul a unsprezece luni, Ro-Net vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză. RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca "zone albe", cu eşec de piaţă, în care operatorii nu aveau planuri să investească. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice. Noua retea de distribuţie va avea aproximativ 4843 km.

"Prin extinderea reţelei de broadband, promovăm creşterea economică în localităţile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, de alfabetizare digitală, de o mai bună penetrare a serviciilor de e-guvernare decât în strânsă legătură cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net. Este un proiect de maximă importanţă al Ministerului pentru Societatea Informaţională şi, totodată, o prioritate a Comisiei Europene, care a aprobat acest proiect la finalul anului trecut", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI, Telekom Communications şi Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în cadrul perioadei eligibile a programului de finanţare care se încheie la 31.12.2015. Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea operarea şi mentenanţa infrastucturii. Infrastuctura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb