Propuneri pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, discutate la MDRAP

Elena Deacu
Fonduri Europene / 24 iulie 2015

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice Sevil Shhaideh, a discutat, astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), împreună cu un grup format din oficiali ai instituţiei, şefi ai structurilor care gestionează fonduri europene şi reprezentanţii Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale, despre propuneri privind accelerarea utilizării acestor fonduri.

"Cred că este prima noastră întâlnire oficială la acest nivel ş, cum vedeţi, am venit cu o echipă destul de impresionantă. Propunerile sunt concrete, constructive şi le-am analizat cu cea mai mare seriozitate, împreună cu echipa de management a programelor europene gestionate de minister", a declarat doamna ministru Sevil Shhaideh.

"Propunerea creşterii prefinanţării e foarte bună, cu menţiunea că aceasta poate viza doar domeniile care nu sunt eligibile pentru rambursare (salarii etc.). În acelaşi timp, ONG-urile ar trebui să ia în considerare faptul că va fi necesar un instrument de garantare pentru acordarea finanţării nerambursabile pentru implementarea proiectului", a afirmat ministrul Shhaideh, adăugând: "Suntem de acord şi cu rambursarea cheltuielilor în termen de 20 de zile, cu condiţia ca beneficiarul să îndeplinească toate condiţiile. La o cerere de rambursare pentru un proiect de infrastructură, de exemplu, se verifică achiziţiile până la nivel de şuruburi... Toate acestea durează, de aceea, din experienţa mea, la proiectele complexe, de obicei, rambursarea întârzie. Acest lucru este valabil mai ales pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, la Programul Operaţional Capacitate Administrativă, unde proiectele nu reprezintă investiţii mari, scurtarea termenului de rambursare este posibilă".

"O altă propunere, pe care am analizat-o împreună cu echipa, este salarizarea celor implicaţi în gestionarea proiectelor. Se lucrează acum la o lege a salarizării bugetarilor şi, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, încercăm să ne gândim la o soluţie care să lege performanţa de nivelul salarizării în domeniul public", a precizat ministrul.

"În ce priveşte propunerea legată de asigurarea transparenţei şi a integrităţii, suntem deja parteneri cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu unul din membrii Coaliţiei - Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) - într-un proiect cofinanţat din Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative - PODCA 2007 -2013, prin care acordăm asistenţă tehnică autorităţilor administraţiei publice locale pentru implementarea măsurilor cuprinse în Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015. Încurajez orice propunere în această zonă, iar dacă putem introduce elemente de cadru general privind transparenţa şi buna guvernare, suntem de acord.

De altfel, am decis ca toate documentele de aplicare pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă să fie depuse online. Se lucrează acum la un sistem care să permită înregistrarea şi vizualizarea acestora prin Internet, ca să eliminăm, pe cât posibil, documentele tipărite", a subliniat în final ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre cele 7 programe operaţionale din generaţia 2014-2020 implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi unul dintre cele 2 programe operaţionale gestionate de MDRAP în calitate de Autoritate de Management.

Programul Operational Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 este al doilea program operaţional gestionat de MDRAP, care continuă Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) 2007-2013. Programul urmăreşte crearea unei administraţii moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiţii şi reglementări de calitate, resurse umane profesionalizate, contribuind astfel la implementarea măsurilor de reformă şi la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale este formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale, sindicate, patronate şi reprezentanţi ai mediului de afaceri de la nivel central şi local şi urmăreşte accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor structurale în perioada 2014-2020. La întâlnirea de astăzi au participat: Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie (ARES), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Asociaţia pentru Bună Guvernare, Asociaţia pentru Integritate Publică, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii, Federaţia Naţională Sindicală Alma Mater şi Academia Leaders4Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb