Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri de 1% va afecta îndeosebi companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi, iar majorarea salariului minim, împreună cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, presupune un cost suplimentar de 120 lei pentru angajatori, se arată într-un comunicat de presă al PwC, citat de Agerpres.
Proiectul Ministerului de Finanţe prevede că se are în vedere şi aplicarea unui impozit de 1% companiilor cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro.
Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, a declarat: "Aplicarea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri, de 1%, va afecta îndeosebi companiile cu profitabilitate scăzută sau care înregistrează pierderi. Practic, companiile care au o rată de profit mai mică de 6,25% raportată la cifra de afaceri vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare decât în prezent. Şi să nu uităm că în această categorie de companii cu cifra de afaceri de sub 1 milion de euro intră aproximativ 80% din companiile înregistrate în România".
În privinţa trecerii contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, PwC remarcă faptul că actul normativ nu prevede caracterul obligatoriu al majorării salariilor brute pentru toţi angajaţii pentru a menţine actualul cuantum al salariului net, ceea ce PwC a semnalat deja că nu este posibil din punct de vedere juridic.
PwC informează: "Prin urmare, este posibil ca aplicarea acestei măsuri în mod neunitar la nivel naţional să ducă la dezechilibre pe piaţa muncii. Se are în vedere totodată şi majorarea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei, cât este în prezent, la 1.900 de lei. Luând în calcul şi trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, aceasta presupune un cost suplimentar pentru angajatori de aproximativ 120 lei".
Comunicatul mai spune că autorităţile au anunţat şi o serie de măsuri cu impact potenţial pozitiv pentru mediul de afaceri, cum ar fi reducerea cotei de impozit pe venit la 10%. Aceasta s-ar aplica atât la veniturile salariale, precum şi la veniturile din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole, venituri independente şi drepturi de autor. Alte măsuri benefice le reprezintă menţinerea plafonului la plata CAS pentru persoanele fizice autorizate, precum şi creşterea deducerilor personale pentru cei cu venituri mici.
Mihaela Mitroi a mai arătat: "Desigur, astfel de măsuri sunt de salutat, însă mediul de afaceri are semne de întrebare în privinţa sustenabilităţii bugetare a unor astfel de iniţiative, având în vedere faptul că, în expunerea de motive privind acest pachet legislativ, se menţionează fapul că acestea vor genera o scădere a veniturilor bugetare cu până la 5 miliarde de lei în 2018. România are deja una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor fiscale în PIB dintre statele membre UE, iar încasările bugetare sunt dependente în mod disproporţionat de veniturile din impozite şi taxe indirecte - TVA şi accize, care sunt până la urmă taxe pe consum şi deci puternic prociclice".
1. PwC, mesaj politic!
(mesaj trimis de justinianus în data de 29.10.2017, 08:39)
Cind vorbiti de entitati straine, dar dati punctul de vedere al unor romani, salariati ai acestora, asteptati-va la opinii clar partinice! Fatuca asta il copiza practic pe liberali sau pe cei de la Consiliul fiscal-basist! Asa ca aprecierile lor sunt aiurea!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2017, 09:05)
Amice, esti pesedist, deci, idiot"
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2017, 11:49)
Tovarășe, ești băsist, deci n-are sens.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de zaza în data de 29.10.2017, 21:45)
.....Ia o foaie de hartie si calculeaza....PwC are dreptate...Degringolada si incompetenta este la PSD...Nu stiu ce vor....Azi zic una ..maine o schimba....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2017, 14:58)
Analiza de mai sus consider ca e gresita.Trebuie facuta analizand efectele masurilor pozitive si a celor negative si vazut rezultatul final.E la mintea gaini ca la o societate care este cu probleme o alta cheltuiala creaza probleme.Asa ca,nu stiu cine este 'idiot'.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de zaza în data de 29.10.2017, 21:55)
..calculele sunt simple...La 100 de lei Cifra de Afaceri daca a avut o rentabilitate de 5 %..respectiv 5 lei profit platesti impozit pe profit 16 % ..din 5 lei...deci 0,8 lei...Daca se aplica propunerea de 1 % din C.A...plateste 1 leu...deci cu 25% mai mult....Asta ar fi partea negativa...Spuneti va rog unde este partea pozitiva ??