RADET intră în insolvenţă

Cătălina Vlăsceanu
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2016

RADET intră în insolvenţă

Actualizare 20:05

Executivul a creat, astăzi, printr-o Ordonanţă de urgenţă, un mecanism financiar prin care se stabileşte că sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a declarat că prin această soluţie legislativă se va asigura, cel puţin pentru perioada iernii, energia termică în sistem centarlizat pentru populaţie.

"Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru că la final vom avea sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la aceasta soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei", consideră ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Potrivit sursei citate, în lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat.

De asemenea, potrivit actului normativ adoptat astăzi, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.

Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termică şi furnizorul de combustibil.

(G.F.)

---------

Actualizare 15:40 Gabriela Firea: "Apa caldă şi căldura nu vor fi oprite sub nicio formă"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, dă asigurări că bucureştenii vor avea la iarnă apă caldă şi căldură şi că angajaţii RADET nu trebuie să-şi facă probleme, după ce instanţa a aprobat intrarea în insolvenţă a regiei, potrivit Digi 24.ro.

"Apa caldă şi căldura nu vor fi oprite sub nicio formă. Avem toate garanţiile că toţi bucureştenii şi instituţiile vor primi apă caldă şi căldură pe sezonul rece. Angajaţii RADET nu trebuie să-şi facă probleme. Insolvenţa presupune reorganizarea şi analizarea fluxurilor financiare," a spus Gabriela Firea.

Mai mult, spune Gabriela Firea, procedura de reorganizare va permite şi un audit al datoriei isorice a RADET, prin care se va stabili la ce sumă se ridică datoria reală şi cât reprezintă penalităţi la penalităţi, care reprezintă "o datorie creată din pix".

"Toate datoriile vor fi analizate în acest proces. Se va decide de administratorul judiciar ce parte din această datorie istorică e plătibilă şi ce parte, e vorba de suma adaugată la datorii istorice, care au presupus penalităţi la penalităţi, aceste sume nu sunt cuprinse în contabilitatea primariei, nu s-a putut realiza un audit în oglindă ani de zile. Prin această metodă se va putea afla ce e în spatle acestei datorii, din ce e compusă şi dacă e eligibilă", a explicat primarul Capitalei.

Ea a arătat şi cum s-a ajuns la această datorie de 3,6 miliarde de lei către ELCEN.

"Această datorie istorică, mai veche de 15 ani, reprezintă penalităţi la penalităţi. Principalul a fost plătit de mult. A fost un ordin de ministru din 2010 care a creat o distanţă foarte mare, 60, 45 zile între data la care RADET încasa factura şi trebuia să plătească către ELCEN. Lună de lună, an de an, printr-un ordin de ministru foarte prost gândit, trebuia să plătească cu 60 de zile mai devreme ceea ce trebuia să încaseze peste două luni. Nu sunt datorii reale, ci din pix", a spus Gabriela Firea.

Ea a mai spus că astăzi Guvernul urmează să aprobe o ordonanţă de urgenţă care să permită primăriei să plătească în avans, într-o singură tranşă, restul de subvenţie pentru RADET de anul acesta, subvenţie care în mod normal se plăteşte lunar.

Este vorba despre 193 de milioane de euro, pe care regia urmează să-i plătească mai departe către ELCEN. Aceasta din urmă are la rândul său datorii la Romgaz şi şi-a cerut insolvenţa din cauza acestora. În cazul său, instanţa va lua o decizie mâine.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:22 Tribunalul Bucureşti a aprobat solicitarea RADET de a intra în insolvenţă

Regia are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN şi spune că insolvenţa este singura variantă în acest moment pentru a ieşi din impas, potrivit Digi24.ro.

Tribunalul Bucureşti a decis ca RADET să fie în insolvenţă pentru o perioadă de un an şi se poate prelungi cu încă unul dacă administratorul judiciar constată că este necesar acest lucru.

Mâine va fi judecată şi cererea ELCEN de intrare în insolvenţă.

(L.B.)

----------

Magistraţii Tribunalului Bucureşti decid astăzi dacă Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) intră în insolvenţă, transmite Digi24.

Regia are datorii de 3,9 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi spune că insolvenţa este singura variantă în acest moment pentru a ieşi din impas.

De asemenea, mâine va fi judecată şi cererea ELCEN de intrare în insolvenţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Apa caldă şi căldura nu vor fi oprite sub nicio formă"

    Vor fi sistate pentru neplata facturilor catre Romgaz. 

    1. Asta se va intampla doar daca cei din conducerea ROMGAZ isi permit sa-si riste postul caldut si portofelul doldora......

      Tu ai avea curajul? 

    Le are cu pixul madam Firea; mereu o da cu "pixul". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb