Rafinăria Lukoil Ploieşti a reluat comercializarea produselor finite

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 octombrie 2014

Rafinăria Lukoil Ploieşti a reluat comercializarea produselor finite

Repornirea rafinăriei, notificată la Garda de Mediu

Angajaţii şi-ar fi primit vineri salariile, conform unor surse din companie

Actualizare 11:15

Rafinăria Lukoil Ploieşti, care a repornit instalaţiile pe 10 octombrie, la o săptămână de la oprirea lor ca urmare a unei anchete a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a reluat astăzi activitatea de comercializare a produselor finite.

Potrivit unui comunicat al companiei citat de sursele de presă, rafinăria a obţinut astăzi, la trei zile de la repornirea instalaţiilor, produse finite şi a reluat activitatea de comercializare a acestora.

---

Grupul rus Lukoil pare că vrea să-şi continue activitatea de rafinare din ţara noastră, deşi oficiali ai Petrotel au ameninţat, săptămâna trecută, cu închiderea unităţii din Ploieşti.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, a declarat că, vineri dimineaţă, Comisariatul Prahova din cadrul Gărzii de Mediu a primit o notificare din partea rafinăriei Petrotel prin care era anunţată repunerea în funcţiune a instalaţiilor din incinta rafinăriei, oprite în urmă cu o săptămână.

În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului, informează Mediafax.

Surse judiciare susţin că, în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, reprezentanţii companiei ar fi asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială vineri, 3 octombrie, compania anunţând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă.

Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi după percheziţiile făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A- România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Angajaţii rafinăriei Petrotel Ploieşti şi cei ai lanţului de benzinării Lukoil România şi-ar fi primit, vineri, salariile integral, au declarat surse citate de Agerpres. În cadrul operaţiunilor din România ale Lukoil lucrează circa 3.500 de angajaţi, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel. Lukoil România se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi.

Malghinov: "Declaraţiile recente despre Lukoil - limbaj departe de cel din comunicarea internaţională"

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a calificat drept nefiind întotdeauna echilibrate şi cu un limbaj departe de cel acceptat în comunicarea internaţională recentele declaraţii publice privind rafinăria Petrotel-Lukoil şi activitatea Lukoil în România şi a spus că nu le va comenta.

Diplomatul a subliniat: "În ultima perioadă, în legătură cu situaţia în jurul rafinăriei Petrotel-Lukoil şi a activităţii în România a companiei petroliere Lukoil în general au apărut destule declaraţii publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, al căror limbaj este departe de cel acceptat în cadrul comunicării internaţionale. Nu voi comenta aceste declaraţii, care pot transmite semnale greşite atât mediului de afaceri, cât şi altor structuri, pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară".

Ambasadorul a remarcat faptul că, între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în ultimele zile, rafinăria de la Ploieşti a început să-şi reia producţia.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, la finele săptămânii trecute, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil, Vladimir Nekrasov, i-a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producţia atunci Guvernul trebuie să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

Preşedintele a spus că în problema Lukoil nu discută "abordări dâmboviţene", ci doar ameninţări şi presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României.

Nekrasov a spus că grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei.

Grupul petrolier rus Lukoil a început discuţiile cu o serie de bănci pentru un nou credit pre-export, acesta urmând să fie un test al apetitului băncilor pentru a acorda credite companiilor ruseşti, au declarat surse bancare, citate de Reuters. Sursele susţin că băncile au luat în considerare cererea Lukoil dar deocamdată nu este clar dacă vor acorda creditul având în vedere includerea Lukoil în ultima rundă de sancţiuni introduse de SUA şi UE împotriva unor oficiali ruşi şi a unor companii ruseşti.

Lukoil este prima companie privată inclusă în luna septembrie pe lista companiilor ruseşti vizate de sancţiunile occidentale. Bancherii susţin că, deşi sancţiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, nu afectează şi finanţarea. În plus, unele bănci sunt interesate să acorde credite unei companii de top cum este Lukoil, cel mai mare producător de petrol independent din Rusia. Ultima dată când Lukoil a ieşit pe pieţele financiare a fost în luna iulie când a semnat un credit punte de un miliard de dolari cu băncile americane Citigroup şi JP Morgan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au vrut niste "baieti destepti" in frunte cu "baiatul de baiat" de cursa lunga la Wiskey, sa santajeze, sa impresioneze, sa CEVA ... dar au dat de niste baieti ... "mai tari" ca maselele lor, asa ca acum vor sta "pe labe" cu botul! Ce sa faca cateii, in frunte cu "catelandrul de cursa scurta", latra a pustiu (saracie'n tara) ca asa spune licuriciu' !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb