BURSA Analytics

Randament de aproape 10% pentru acţiunile OMV Petrom

T.B., F.D.
BURSA Analytics / 20 - 21 martie 2024

Randament de aproape 10% pentru acţiunile OMV Petrom

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 FEBRUARIE - 18 MARTIE 2024

Conducerea companiei a convocat acţionarii cu propunerea distribuirii unui dividend cu randament de 6%

Prime Transaction: "Dividendele speciale pot urca randamentul pe întregul an la peste 10%"

Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit de 5,2 miliarde lei, în creştere cu 31% faţă de cel din 2023

Titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, au înregistrat un randament de 9,89%, în perioada 16 februarie - 18 martie 2024, în raport cu moneda euro, reprezentând astfel acţiunile cu cel mai bun randament din indicele BET, în intervalul de timp avut în vedere.

Compania a convocat acţionarii, pentru data de 24 aprilie, cu propunerea distribuirii unui dividend de 0,0413 lei din profitul anului trecut, care raportat la preţul acţiunii SNP din data de 18 martie, de 0,6515 lei, echivalează cu un randament brut de 6,3%.

În luna februarie, conducerea producătorului de petrol a anunţat că intenţionează să propună şi dividende special, cum a procedat şi anul trecut. "Dividendele speciale pot urca din nou randamentul pe întregul an la peste 10%", scriu brokerii de la Prime Transaction, într-un raport de analiză.

Profit de 1,48 miliarde lei în trimestrul al patrulea al anului trecut, în creştere cu 29%

OMV Petrom a avut o scădere puternică de profitabilitate în 2023, dar anul s-a încheiat într-o notă pozitivă, cu o creştere a rezultatului net, o contribuţie importantă la această evoluţie fiind dată de un efect de bază pozitiv faţă de trimestrul al patrulea al anului anterior. Veniturile totale au scăzut cu 41%, la 10,5 milioane lei, în vreme ce profitul net a urcat cu 29,5%, până la 1,48 miliarde lei.

"Stabilizarea pieţelor de gaze şi energie electrică ar trebui să elimine volatilitatea pe care am vazut-o în 2022 şi 2023, iar în acest an să vedem nişte rezultate care să fie influentaţe într-o măsură mai mare de performanţele companiei decât de contextul extern", spun cei de la Prime.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 31% peste cel din 2023, veniturile din vânzări fiind estimate la 33,3 miliarde lei, în creştere cu 1%, conform Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al companiei supus aprobării acţionarilor în data de 24 aprilie.

Producătorul de petrol şi gaze intră în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria sa, cu o medie anuală de opt miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în acelaşi timp, conform declaraţiilor directorului general, Christina Verchere. "În 2024 planificăm să continuăm pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care estimăm că va avea loc în 2025. De asemenea, continuăm să ne concentrăm pe creşterea treptată a producţiei de electricitate din surse regenerabile şi pe extinderea reţelei noastre regionale de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice la 1.000 de puncte de încărcare, devenind astfel cel mai mare jucător din domeniul electromobilităţii din România", a spus Verchere în luna februarie, conform Agerpres.

Indici - BET - FI s-a apreciat cu 4,19%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 16 februarie - 18 martie 2024, cu 4,12%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 4,19%, în intervalul 16 februarie - 18 martie 2024. Indicele BET-XT s-a apreciat cu 4,08% în perioada menţionată.

Energopetrol - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de BVB din intervalul 16 februarie - 18 martie 2024 se situează titlurile Energopetrol, ce au crescut cu 316,99%. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Altur, cu o creştere de 23,67%, iar pe locul al treilea se află titlurile Lion Capital, cu o apreciere de 18,38%.

Fonduri de investiţii - randament de 7,71% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 februarie - 14 martie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 7,71%.

Pe locul al doilea al podiumului s-au situat titlurile Certinvest BET-FI Index, ce au înregistrat o apreciere de 5,5%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile ETF BET Patria-Tradeville, care au urcat cu 3,8%.

Bitcoin - creştere de 39,39%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 39,39%, în intervalul 16 februarie - 18 martie 2024, în raport cu moneda euro.

Cotaţia aurului a urcat cu 6,21%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,11%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. peste 5 milioane euro ptr Verchere in 2 ani , peste 1 milion ptr Popa , Ptr Caprau... conf ZF.

    Mult ptr lipsa totala de investitii in dezvoltare gaze.  

    Neel a participat la maraton. Ia bani peste un milion euiro . Altceva nu a facut.  

    Rafinaria Brazi , nu este sprijinita.  

    OMV vinde marfa Borealis, Extractia ia materiale din Austria ...

    1. In doi ani, capitalizarea OMV Petrom a crescut de la 5,4 la 8.1 MILIARDE Euro.

      Si-or merita Verchere, Popa, Caprau bonusurile de performanta? 

      (ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ?lipit? de Neptun Deep.) 

      Nu.merita. capitalizarea crescuta a avut ca și cauza situația externa pe de o parte, necesarul austriac pe de alta, creșterea prețului intern , incorect( vezi raportarea preț gaze la bursa din Viena), creștere acciza din foamea guvernului, acciza( taxa) purtătoare de tva( taxa), reducere personal, creștere import din Austria...etc. deci: fără legătură cu managementul. Numai cu Johanis.

      Dupa ghiveciul insirat ca motive (cu IOHANNIS bomboana pe coliva) e clar ca intelegi ce determina capitalizarea de piata a unei companii.

      Surprinzator ca n-ai spus nimic de Ciolacu&Ciuca (premieri) si Caciu&Bolos (ministri de finante). Sigur si taxa de solidaritate a marit capitalizarea Petrom.

      Directoratul Petrom n-are nici un merit. E meritul Guvernului Romaniei. 

      Nu. Nu e meritul guvernului.

      Este " meritul" situației economice externe, de multe ori , manipulata abil de austrieci. 

      Ref. Creștere capitalizare bursiera, când Austria are nevoie de bani , ca și guvernul RO, și da dividende de doua ori, ajungând la cca 9% , cum plm vrei sa nu crească valoarea acțiunii?

      Adaugă stiutorule promisiunile ca vom face, vom drege, vom extrage gaze, chiar și fără fasole. Dar, ptr tine, ca ești " stiutor", gazele trebuiau băgate în rețea în 2022. Nu a vrut Austria, nu a vrut Verchere. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb