RAPORT CMS CEE: Piaţa imobiliară rezidenţială destinată închirierii este în expansiune

V.G.
Companii / 19 octombrie 2022

Roxana Frăţilă, partener CMS

Roxana Frăţilă, partener CMS

Investitorii continuă să îşi reducă investiţiile în sectorul spaţiilor de birouri, în favoarea altor sectoare imobiliare, conform unui raport realizat de firma internaţională de avocatură CMS şi de firma de servicii imobiliare comerciale şi de investiţii CBRE, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în regiunea CEE creşterea economică şi politicile economice relaxate au dus la o crestere a preţurilor locuinţelor, acestea devenind mult mai puţin accesibile pentru cumpărători. Prin urmare, locuinţele de închiriat devin o opţiune din ce în ce mai populară. Se preconizează că această tendinţă va continua, deoarece dezvoltatorii rezidenţiali consideră că locuinţele construite pentru închiriere reprezintă o alternativă atractivă la cele construite pentru vânzare.

Lukas Hejduk, coordonatorul departamentului de Real Estate al CMS din regiunea CEE spune: "Asistăm la schimbări în modul de viaţă, pe măsură ce economiile lumii ies din pandemie. Investiţiile în imobiliare se schimbă pe măsură ce sectorul caută să răspundă noilor aşteptări din partea consumatorilor. Problemele legate de accesibilitatea preţurilor şi creşterea numărului populaţiei vor forţa piaţa din Europa Centrală şi de Est să se adapteze şi, încet, dar constant, să urmeze modelul Europei de Vest în ceea ce priveşte structura sectorului locuinţelor".

Un cadru juridic favorabil este, de asemenea, un factor esenţial pentru stimularea investiţiilor în CEE pe piaţa imobiliară rezidenţială pentru închiriat. Deşi legislaţia care afectează aceste proiecte se află încă în faza de proiect, aceasta este, în general, flexibilă şi răspunde cerinţelor dinamice ale acestei clase de active. Reglementări speciale favorabile investitorilor care afectează astfel de proiecte au fost puse în aplicare în ultimii ani şi au oferit condiţii favorabile pentru creşterea noului sector.

"Situaţia economică generală şi noile obiceiuri de consum, în special în rândul noilor generaţii de profesionişti, în ceea ce priveşte mobilitatea şi atitudinea faţă de deţinerea sau închirierea de proprietăţi, vor forţa, cel mai probabil, piaţa românească să se adapteze la modelul Europei de Vest în ceea ce priveşte construcţiile destinate închirierii (built-to-rent), la fel ca şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est. România nu are o legislaţie care să acopere dezvoltarea şi finanţarea structurilor built-to-rent, dar acest lucru nu este neapărat în detrimentul investiţiilor în acest segment. Dimpotrivă, legile noastre sunt, în general, flexibile şi favorizează investitorii instituţionali, astfel încât primii care investesc pe plan local în structurile de tipul built-to-rent, pe baza legislaţiei actuale, pot beneficia de fapt de lipsa unor astfel de proiecte pe piaţă şi pot produce randamente locative constante pe termen lung, precum şi noi surse de venit; la rândul lor, chiriaşii ar avea parte de inchirieri şi servicii de întreţinere gestionate în mod profesionist, mai degrabă decât în sistemul tradiţional de închiriere, care este gestionat în prezent în cea mai mare parte de persoane fizice sau de companii imobiliare de dimensiuni mici. Întrucât România rămâne un adevărat hub pentru afaceri IT & BPO de profil, observăm că dezvoltarea segmentului built-to-rent poate avea sens, cel puţin, pentru moment, în apropierea spaţiilor de birouri din principalele oraşe din ţară", declară Roxana Frăţilă, partener CMS şi Coordonatoarea practicii de Real Estate & Constructii în biroul Bucureşti, declară:

Joanna Mroczek, Coordonatoarea departamentului de Cercetare & Consultanţă Strategică dinn cadrul CBRE, regiunea CEE, adaugă: "În contextul creşterii ratelor dobânzilor, al costurilor ridicate ale construcţiilor, al energiei şi al inflaţiei, activele locative rezidenţiale rămân în continuare o alternativă sigură pentru investitori, mai ales datorită ofertei insuficiente şi a cererii individuale şi instituţionale ridicate pe toate pieţele, susţinute de migraţiile demografice. Raportul susţine, de asemenea, că ESG este un aspect la fel de important în sectorul închirierilor private ca şi în alte sectoare imobiliare. Strategiile ESG adoptate de dezvoltatorii rezidenţiali includ reduceri specifice ale amprentei de carbon în producţia de noi facilităţi, măsurarea performanţelor în conformitate cu standardele internaţionale, punerea în aplicare a principiilor economiei "cu circuit închis" şi analizarea oportunităţilor de optimizare a investiţiilor în ceea ce priveşte emisiile şi consumul de resurse".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. NU!!!

    Nu se mai vinde!!! ca volum!!! 

    s c cret 

    In SUA deja se ieftinesc imobiliarele , și la asta se adaugă și inflația. In unele zone a scăzut prețul și cu 15%, bine că la noi in momentul asta este cel mai accesibil după "bișnițarii" autohtoni.

    1. preturile au "cazut" stiu.. pe urmaresc si eu.

      si in romania au "cazut" dar continua astia sa masluiasca datele in "crestere" caci reduc la vanzare imobile. 

      adica trag ofertele din piata ca sa mai catapulteze nominal pretul in sus... cad sunt multumiti de randamentele cumulate nominal... vanzatori vor intra si ei (cei de apartamente vechi)... doar ca ei nu stiu ca putere financiara mai mare au "dezvoltatorii" ce vor fi dispusi sa taie din preturi chiar daca nu vor mai avea castiguri colosale... nu vor muri de foame... si plus ca prabusirea dobanzilor in viitor ii vor ajuta tot pe dezvoltatori sa isi multiplice capitalul prin alte piete... in timp ce teapa cea mai mare o iau persoanele fizice....si vanzatorii ce au tot speculat si cumparatorii ce au creditat la valor ireale sarite din trendul natural al costurilor corecte. 

      Intrebare pentru domnul Isarescu: 

      Cate Masini noi de venit mediu costa o garsoniera in 90? dar in 2012 .... dar acum? 

      Dar cate KG de aur? Cate kg de CARTOFI? de FAINA? CATE FACTURI la ENEGIE costa o garsoniera? 

      Hai domnule Isarescu... poate bagati si asta prin rapoartele dumneavoastra.... 

      Cate "grame de aur" era un salariu mediu in 70-80-90-92? 2007.... 2022? 

      s c cret 

    Scaderile de preturi la vanzari in imobiliare rezidentiale vor ajunge la 30 la suta peste doi sau trei ani fata de cele actuale .. In momentul de fata tranzactiile sunt foarte putine si nu se realizeaza la preturile cerute de vanzatori ci cu 10 sau 15 la suta mai mici...

    stiti ca dobanzile la care se imprumuta statul inseamna depresie economica plasata in viitor nu?

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb