Raport final în ancheta privatizării "Electrica Muntenia Sud"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 iunie 2010

Raport final în ancheta privatizării "Electrica Muntenia Sud"

Senatorii din Comisia pentru privatizare au realizat raportul final în ancheta asupra modului în care "Enel" respectă clauzele contractului de privatizare a "Electrica Muntenia Sud". Potrivit documentului obţinut de Hotnews, "cu toate că, până în momentul de faţă, < Electrica Muntenia Sud > nu şi-a respectat planul de investiţii, tariful la consumator creşte, ca şi cum planul de investiţii ar fi fost realizat 100%....S-au acordat tarife pe baza unor proiecţii, care acum se constată ca fiind nerespectate, consumatorii creditând indirect < Electrica Muntenia Sud >. Astfel < Electrica Muntenia Sud > a beneficiat de dobânzi la surplusul de bani, dar nu a acordat dividende acţionarilor în 2008". Senatorii au cerut "Enel" urgentarea investiţiilor în modernizarea reţelei în zona Bucureşti-Ilfov şi solicită autorităţilor statului monitorizarea atentă a îndeplinirii angajamentelor asumate de grupul italian la privatizare.

În raportul citat se mai arată că există posibilitatea să se facă transfer de profit între companiile din grupul "Enel", la unele din ele statul nefiind acţionar, dar şi că nu poate fi urmărit traseul banilor destinaţi investiţiilor sau efectele unor contracte încheiate după privatizare.

Aceste concluzii nu diferă de cele din raportul preliminar de anchetă, prezentat, în exclusivitate, de ziarul "BURSA", la finele lunii aprilie. Concluziile preliminare ale comisiei de privatizare din Senat erau că la noi nu există o instituţie a statului care să urmărească contractele post-privatizare, că în AGA au fost votate hotărâri de acordare a dividendelor, iar ulterior, la nivelul consiliului de administraţie, ele nu au mai fost distribuite, dar şi că există posibilitatea să se facă transfer de profit între companiile din grupul "Enel", mai ales că, în unele companii din grup, societatea statului, "Elec-trica", nu este acţionar.

În raportul preliminar se mai arată că "Enel" nu a rea-lizat, până în prezent, toate investiţiile la care s-a angajat prin privatizarea "Electrica Muntenia Sud", dar compania italiană are timp până la finele acestui an să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile investiţionale. Perioa-da de investiţii obligatorii a început de la 1 ianuarie 2009, întrucât data finalizării tranzacţiei strategice de preluare a "Electrica Muntenia Sud" este 4 iunie 2008. Raportul preliminar mai arată că perioada de analiză a planului de investiţii asumat este de minim doi ani după data finalizării privatizării, respectiv perioada 2009-2010.

Faţă de raportul preliminar, în raportul final, Comisia de anchetă impune termene în iniţierea de acte normative care să corecteze legislaţia actuală cu privire la modul de realizare a investiţiilor asumate prin contractele de privatizare şi solicită Ministerului Economiei, ANRE (reglementatorul pieţei) şi OPSPI proceduri clare de verificare a modului de realizare a planului de investiţii. Senatorii mai cer urmărirea semestrială a îndeplinirii angajamentelor asumate de "Enel" (n.r. plan de investiţii de 700 milioane de euro în următorii cinci ani) şi prezentarea rezultatelor în cadrul Comisiei.

Felicitări de la Băsescu pentru "Enel"

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, recent, pe directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti, şeful statului apreciind cu această ocazie planurile de investiţii ale companiei pentru România. "În situaţia de criză economică, vă dorim mult succes în investiţiile din România. Am văzut că aveţi planificate investiţii de circa 700 de milioane de euro, ceea ce este impresionant pentru perioada asta şi felicitări pentru proiectele deja dezvoltate legat de energie eoliană", a spus şeful statului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb