RAPORTUL CURŢII DE CONTURI - 2011 "Apele Române" nu a respectat legea privind cheltuielile de personal

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 5 februarie 2013

"Apele Române" nu a respectat legea privind cheltuielile de personal

Operaţiuni financiar-contabile în sumă estimativă de 136,87 milioane de lei nu sunt reflectate real şi exact în balanţele de verificare, în bilanţul contabil şi în contul de profit şi pierdere al Administraţiei Naţionale "Apele Române", se arată în raportul Curţii de Conturi pentru 2011. Aceste operaţiuni reprezintă tranzacţii economice pentru care nu se cunoaşte momentul efectuării şi nu există documentele care au stat la baza înregistrării în contabilitate. În plus, Curtea de Conturi a constatat neconcordanţe între datele înregis-trate în evidenţa contabilă cu cele preluate în balanţele de verificare, înscrise în bilanţul contabil şi în contul de profit şi pierdere, în sumă estimativă de 207 mii lei.

Tot în cadrul ANAR, Curtea de Conturi a descoperit că nu s-a elaborat un plan strategic de audit intern pe 3 ani, iar elaborarea planurilor de audit anuale s-a realizat numai în baza riscurilor semnalate de conducerea ANAR fără să se realizeze şi o analiză a riscurilor asociate diferitelor structuri, activităţi, programe/proiecte sau operaţiuni.

Raportul Curţii de Conturi precizează: "Planul anual de audit intern pentru anul 2011 nu a fost realizat în totalitate. Nu există un sistem de urmărire periodică a recomandărilor formulate prin rapoartele de audit. Având în vedere faptul că în urma acţiunii de control au fost constatate deficienţe datorate func-ţionării necorespunzătoare a formelor de control intern, echipa de audit a apreciat nivelul de încredere în sis-temul de control intern al entităţii ca fiind < foarte scăzut >".

La nivelul ANAR, inclusiv la administraţiile bazinale de apă subordonate acesteia, Curtea de Conturi a descoperit că nu au fost respectate prevederile legale privitoare la efectuarea cheltuielilor de personal, cu efecte asupra bugetului general consolidat în sumă estimativă de 164,99 milioane de lei. Raportul spune că nu s-a diminuat, conform prevederilor legale, cu 15,5% cheltuielile de personal în lunile noiembrie şi decembrie 2009, în sumă estimativă de 2.350 mii lei. De asemenea, nu s-au aplicat măsurile de reducere cu 25% a cuantumului brut al drepturilor de natură salarială în perioada iulie 2010-decembrie 2010, cu impact asupra anului 2011, în sumă estimativă de 67,69 milioane de lei.

În plus, raportul menţionează că s-au majorat fără temei legal salariile de bază brute individuale lunare, prin introducerea în salariul de bază a sporului pentru vechimea în muncă, precum şi acordarea unui număr de zile de concediu de odihnă mai mare decât cel prevăzut în actele normative sau a unor sume care, potrivit legii, nu fac parte din salariul de bază, reprezentând: 1/12 din cuantumul primei de vacanţă, 1/12 din cuantumul premiului anual şi tichete de masă în sumă fixă, în sumă estimativă de 12.619 mii lei.

Reprezentanţii Curţii de Conturi mai spun că s-au achitat, în cursul anului 2011, contrar prevederilor legale, drepturi de natură salarială reprezentând premiul anual pe anul 2010, prima de vacanţă şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, în sumă estimativă de 34.371 mii lei. De asemenea, s-au plătit drepturi de natură salarială fără temei legal - reprezentând spor de fidelitate de până la 15% din salariul de bază şi indemnizaţii de şedinţă pentru membrii comitetului de direcţie, precum şi acordarea unor premii cu ocazia zilei de 8 Martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei şi premii de Crăciun în suma estimativă de 47,96 milioane de lei.

Conform Contractului colectiv de muncă AN "Apele Române" 2011-2014, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti sub nr. 8/23.02.2011, Curtea de Conturi a descoperit că s-au achitat coeficienţi de ierarhizare pentru stabilirea salariilor de bază pentru personalul de execuţie şi personalul de conducere, mai mari decât cei prevăzuţi de lege.

Plăţi nejustificate pentru investiţii suplimentare

La obiectivul de investiţii "Lucrări de protecţie şi consolidare a falezei pentru zona Olimp Nord, jud. Constanţa", Curtea de Conturi spune că au fost efectuate plăţi nejustificate, ca urmare a suplimentării nefundamentate a valorii lucrărilor de investiţii, în sumă estimativă de 567 mii lei.

Raportul menţionează: "La nivelul ANAR nu a fost elaborată şi aprobată o procedură privind modul de actualizare a devizelor generale de investiţii, astfel că majorarea valorii acestor devize ale obiectivelor finanţate din alocaţii de la bugetul de stat, fondul de mediu şi credite externe cu 2.917 mii lei s-a realizat fără respectarea prevederilor legale".

ANAR a efectuat achiziţii publice de autoturisme şi mobilier, în opinia Curţii de Conturi, fără respectarea interdicţiei prevăzută de OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale cu modificările şi completărilor ulterioare, în valoare estimativă de 801 mii lei.

Raportul Curţii de Conturi menţionează: "În situaţiile financiare şi în balanţa de verificare sunt evidenţiate creanţe în sumă de 20.494 mii lei, reprezentând facturi emise de ANAR către diverşi beneficiari, în perioada 2002-2009, pentru care nu s-au făcut toate demersurile în vederea recuperării debitului. Nu au fost calculate, facturate, înregistrate şi încasate majorări de întârziere, în sumă estimativă de 2.829 mii lei, pentru neîncasarea facturilor la termenul scadent. De asemenea, prevederile contractuale în ceea ce priveşte procentul de aplicare a majorărilor de întârziere nu respectă prevederile Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 798/2005, în sensul că în contract sunt prevăzute < majorări de întârziere de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere >, faţă de 0,04%, prevăzut în ordin".

Reprezentanţii Curţii de Conturi menţionează: "La administraţiile bazinale din subordinea ANAR au fost angajate şi efectuate cheltuieli de capital, reprezentând onorarii pentru membrii comisiilor de evaluare a ofertelor, fără a exista temei legal pentru astfel de plăţi, evaluate numai la două administraţii bazinale la pes-te 326 mii lei".

Raportul mai spune că ANAR a achiziţionat de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor o serie de studii pentru care au fost emise şi achitate facturi în sumă totală de 4,31 milioane de lei, fără aplicarea procedurilor prevăzute de legislaţia referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică şi fără a se încheia un contract de achiziţie publică.

Curtea de Conturi arată că, potrivit anexei nr. 12 la HG nr. 1705/2006, inventarul bunurilor aparţinând domeniului public al statului, aflate în administrarea Minis-terului Mediului şi Pădurilor prin ANAR, prezintă o valoare totală de 7.274.353 mii lei, dar în situaţiile financiare anuale, fondul bunurilor din domeniului public al statului este evidenţiat la valoarea de 25.404.849 mii lei, existând o diferenţă nejustificată de peste 18.130.496 mii lei. "Efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii s-a făcut fără res-pectarea prevederilor legale în domeniu", mai spune Raportul.

Reprezenţii Curţii de Conturi recomandă ANAR clarificarea situaţiei tuturor elementelor patrimoniale şi înregistrarea în contabilitate conform planului de conturi şi a instrucţiunilor de aplicare a acestuia. De asemenea, Curtea de Conturi spune că trebuie să se ia măsurile legale ce se impun, precum şi efectuarea demersurilor necesare, în vederea acoperirii ris-cului efectuării unor operaţiuni neconforme din punct de vedere al legalităţii şi regularităţii utilizării fondurilor publice şi administrarea patrimoniului public cu eficienţă, eficacitate şi economicitate.

O altă recomandare este recuperarea pagubei create ca urmare a plăţii unor drepturi salariale cu nerespectarea prevederilor legale şi regularizarea în mod corespunzător cu bugetele publice a contribuţiilor sociale aferente acestor drepturi salariale acordate nelegal.

Nereguli şi la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Curtea de Conturi a descoperit la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în legătură cu gestionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, alocate României prin Protocolul de la Kyoto, că nu au fost luate toa-te măsurile în vederea asigurării şi organizării corespunzătoare a resurselor materiale, financiare şi umane necesare pentru realizarea inventarului naţional de colectare a datelor pentru estimarea nivelului emisiilor antropice de gaze cu efect de seră.

De asemenea, Curtea de Conturi susţine: "Nu au fost luate toate măsurile în vederea asigurării acurateţei şi identificării corespunzătoare a gradului de incertitudine pentru datele de activitate şi pentru factorii de emisie procesaţi, prin contractarea de servicii de consultanţă, studii pentru dezvoltarea factorilor de emisie, pentru dezvoltarea de programe informatice specifice, precum şi orice alte studii, analize şi cercetări necesare pentru a asigura buna funcţionare a Sistemului naţional pentru estimarea nivelului emisiilor antropice de gaze cu efect de seră rezultate din surse sau din reţinerea prin sechestrare a dioxidului de carbon (SNEEGHG).

Nu au fost întreprinse toate măsurile în vederea urmăririi creşterii calităţii inventarului naţional prin obţinerea şi prelucrarea datelor privind activitatea sectoarelor INEGES (Energie, Procese Indus-triale, Agricultură, Folosinţa terenurilor, Schimbarea folosinţei terenurilor şi silvicultură şi Deşeuri), prin utilizarea factorilor de emisie naţionali, respectiv a metodelor naţionale de estimare, precum şi prin îmbunătăţirea altor elemente tehnice ale inventarului naţional".

Curtea de Conturi a concluzionat că ANPM a prezentat denaturat evidenţa contabilă şi patrimoniul la data de 31.12.2011, precum şi situaţiile financiare, urmare a neînregistrării şi neevidenţierii în contabilitate a sumei de 33.019.746 mii lei, reprezentând valoarea estimativă a activului necorporal-dreptul de emisie a 1.279.835.099 tone CO2, alocat României prin Protocolul de la Kyoto.

Curtea de Conturi recomandă că, în vederea întocmirii şi prezentării unor situaţii financiare corecte, ANPM să ia toate măsurile ce se impun în vederea stabilirii şi înregis-trării în evidenţa contabilă a valorii juste a certificatelor de emisie gaze cu efect de seră. De asemenea, Curtea spune că ANMP trebuie să urgenteze măsurile legale şi să efectueze toate demersurile în vederea ridicării suspendării temporare a eligibilităţii României sub Protocolul de la Kyoto pentru valorificarea cât mai eficient posibil, a surplusului de unităţi ale cantităţii atribuite României prin Protocolul de la Kyoto.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Diminuarea cuantumului salariului personalului bugetar. mai exact sau legea echilibrului bugetar

    Cat s-a cheltuit de la Bugetul Statului pentru salarizarea personalului ? s-a interesat cineva cati bani s-au dat de la bugetul statului pentru acele salarii ? 

    Cati bani din contributiile romanilor au ajuns la acei oameni ?  

    Sunt accei oameni bugetari (platiti din taxe si impozite )? 

    Acestea sunt intrebarile la care ar trebui sa cautati raspunsuri ca de titluri interesante sunt satul

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb