RAPORTUL DE CONVERGENŢĂ AL COMISIEI EUROPENE PENTRU 2016: România îndeplineşte trei din cele cinci condiţii necesare pentru aderarea la zona euro

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2016

România îndeplineşte trei din cele cinci condiţii necesare pentru aderarea la zona euro

Potrivit Comisiei, Legea dării în plată naşte "îngrijorări cu privire la impactul potenţial asupra stabilităţii financiare"

Ţara noastră îndeplineşte trei din cele cinci condiţii necesare pentru aderarea la euro: criteriul stabilităţii preţurilor, finanţele publice şi dobânzile pe termen lung, se arată în Raportul de convergenţă pe anul în curs, dat publicităţii astăzi de către Comisia Europeană.

Raportul mai arată că legislaţia din ţara noastră nu este pe deplin compatibilă cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. De asemenea, România nu îndeplineşte criteriul referitor la cursul de schimb.

"În ceea ce priveşte independenţa Băncii Naţionale a României, interzicerea finanţării monetare şi integrarea BNR în Sistemul European al Băncilor Centrale la momentul adoptării euro, legislaţia din România, în special legea de funcţionare a BNR, nu este pe deplin compatibilă cu articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", se arată în raportul Comisiei.

Sursa citată accentuează faptul că Legea de funcţionare a BNR nu a fost modificată după Raportul de convergenţă pe 2014 şi în consecinţă, comentariile incluse în Raportul pe convergenţă din 2014 sunt repetate în mare şi în evaluarea din acest an.

În ceea ce priveşte criteriul referitor la stabilitatea cursului de schimb, pe care nu îl îndeplineşte niciuna din cele şapte state cuprinse în Raportul de convergenţă pe 2016, documentul subliniază că leul românesc nu participă la Mecanismul European al Ratelor de Schimb (European Exchange Rate Mechanism -ERM-).

"Cursul de schimb al leului în raport cu euro a înregistrat fluctuaţii relativ limitate între primăvara lui 2014 şi începutul lui 2016, comparativ cu alte monede din regiune care operează un regim de flotare controlată a cursului de schimb. Volatilitatea scăzută pe termen scurt a leului reflectă efectele pozitive ale asistenţei financiare internaţionale acordată de UE şi FMI României până la finele lui 2015, condiţiile favorabile de pe pieţele globale şi operaţiunile BNR de pe pieţele interbancară şi valutară", se mai arată în raportul citat.

Sectorul financiar din ţara noastră este puternic integrat în sectorul financiar din UE, în special graţie prezenţei puternice a băncilor străine în ţara noastră, precizează documentul.

Concentrarea în sectorul bancar, măsurată prin cota de piaţă a primelor cinci mari bănci care este de 54%, rămâne peste media din zona euro. Sectorul bancar din România a rămas rezistent şi bine capitalizat cu un nivel de adecvare a capitalului la nivel de sector de 17,1% în trimestrul al treilea din 2015, peste media din zone euro. "Cu toate acestea, recentele iniţiative legislative, inclusiv recenta Lege a dării în plată, dă naştere la îngrijorări cu privire la impactul lor potenţial asupra stabilităţii financiare şi a economiei", se arată în document.

Raportul de convergenţă este un document bianual care examinează dacă statele membre îndeplinesc condiţiile pentru adoptarea monedei unice. Raportul pentru anul în curs examinează progresele realizate de cele şapte state care beneficiază de o derogare (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia) şi concluzionează că niciuna din aceste state nu îndeplinesc toate condiţiile pentru adoptarea monedei euro.

Puteţi consulta aici întregul Raport de convergenţă al Comisiei Europene.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb