Războiul viitorului se va da cu ajutorul viruşilor informatici

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 5 august 2011

Războiul viitorului se va da cu ajutorul viruşilor informatici

Următorul război mondial va fi unul care se va desfăşura cu ajutorul calculatoarelor, anticipează oamenii de ştiinţă. Tehnologia în exces poate deveni extrem de periculoasă pentru rasa umană. Atacurile informatice pot deveni mai periculoase decât cele în care sunt utilizate clasicele bombe. Distrugerile pot fi şi mai mari, la fel şi numărul de victime. Deocamdată, din fericire, acesta este doar un scenariu, dar punerea lui în aplicare nu este deloc com-plicată. Conducătorii celei mai mari forţe militare ale lumii, SUA, recunosc că în acest moment se tem mult mai mult de un atac informatic decât de unul convenţional. Departamentul Apărării a admis că a cheltuit până acum sume exorbitante, de ordinul miliardelor, pentru a bloca astfel de agresiuni. Un virus de câteva mii de dolari poate produce pagube de milioane, şi tocmai de aceea se fac eforturi uriaşe pentru a preîntâmpina acţiunile ostile.

Până în prezent, strategia americanilor, cel puţin la nivel oficial, era în proporţie covârşitoare defensivă (firewall-uri), dar recent s-a admis faptul că trebuie acordată o prioritate mai mare în ceea ce priveşte conceperea unor viruşi care pot sabota reţelele inamice. Mesajul este extrem de clar. Recent, Stuxnet, un vierme care a acţionat în special împotriva programului nuclear iranian, a produs panică la Teheran. Evident că nimeni nu şi-a asumat originile virusului, deşi au existat numeroase voci care au spus că americanii ar fi răspunzători pentru acest lucru. Strategia Pentagonului este clară: trebuie să lupte contra inamicului folosind aceleaşi arme. David Bishop - expert în securitate informatică la Bell Labs - chiar a prezent un scenariu despre cum lumea poate fi adusă în pragul colapsului de un război informatic. Un mic stat, afectat profund de criza economică, ameninţă marile puteri ale lumii cu multiple atacuri cibernetice. Pagubele produse de acestea sunt uriaşe, iar bombardarea statului nu rezolvă situaţia, deoarece statul agresor utiliza milioane de computere răspândite în întreaga lume. În urma atacurilor, toate sistemele încep să lucreze eronat: zborurile aeriene, transporturile feroviare, alimentarea cu energie electrică, băncile, aprovizionarea cu hrană. Soluţia pentru salvarea societăţii umane este destul de simplă, oprirea alimentării cu curent electric la nivel planetar şi revenirea la modul clasic de viaţă şi organizare. Acesta este doar unul dintre scenarii. Şi specialiştii autohtoni consideră că un astfel de scenariu apocaliptic este perfect realizabil. Cristian Bulacu, CEO Blue Soft Serv, ne-a spus, în calitate de reseller autorizat de soluţii de securitate, că cyber-criminalii folosesc diverse combinaţii de atac: "Social engineering şi atacuri foarte bine coordonate ce folosesc troienii, software de control remote şi alte tipuri de malware. De asemenea putem spune că şi-au mărit şi aria de acoperire, ei nu mai vizează doar anumite ramuri/ domenii; companii din industria petrolieră, energetică, petrochimică, atacuri majore s-au înregis-trat în aproape toate indus-triile. Ţinta cea mai des întâlnită a atacurilor (peste 56%) este informaţia cu caracter financiar- pentru obţinerea de câştiguri băneşti. Acesta este doar începutul, pasul către nivelul următor poate fi făcut în orice moment".

Cert este că în ultimii ani au existat nenumărate "atacuri de probă", guvernul canadian, ministerul francez al economiei sau una din cele mai mari companii americane de armament, Lockheed Martin, aflându-se printre ţinte. Chiar şi grupările teroriste se reorientează, considerând că în acest fel pot produce pagube mult mai mari decât prin modul clasic de acţiune. Pentru a stopa atacurile informatice la adresa ţării, SUA construiesc un model la scară redusă al internetului. Acesta va permite simularea atacurilor provenite atât din interiorul SUA cât şi din exterior permiţând astfel cercetătorilor să găsească mult mai rapid soluţii. Pentru acest proiect (National Cyber Range) au fost alocate deja 350 de milioane de dolari. De altfel Pentagonul intenţionează să catalogheze atacurile informatice drept " acte de război" şi să le trateze ca atare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb