RĂZVAN NICOLESCU: "BERD, interesată să cumpere acţiuni de zeci de milioane de euro la Electrica"

V.B.
Companii #Energie / 15 iunie 2014

Update 12:08 Nicolescu: "Listarea Electrica va îmbunătăţi integritatea şi transparenţa companiei şi nu va creşte tarifele"

Ministrul Răzvan Nicolescu a declarat astăzi la un post TV că listarea Electrica este unul dintre obiectivele pe care premierul Victor Ponta i le-a fixat la instalarea în funcţia de şef al Departamentului pentru Energie (la începutul lunii martie), fiind necesară îmbunătăţirea performanţei companiilor de stat, cu accent pe integritate, transparenţă şi combaterea corupţiei.

Demnitarul a dat asigurări că, după listare, nu vor creşte preţurile pentru consumatori, acest lucru fiind menţionat inclusiv în prospectul Electrica.

"O companie listată la bursă este o companie mult mai transparentă. (...) Statul va avea în continuare un cuvânt de spus în ceea ce priveşte viitorul societăţii Electrica", a explicat demnitarul, precizând că societatea va avea "un board cât se poate de competent, care să servească interesele companiei".

Oficialul a ţinut să precizeze că banii obţinuţi de Guvern din listare vor fi folosiţi în principal în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii energetice din ţara noastră, infrastructură ce va rămâne în proprietatea Executivului, urmând a fi închiriată către investitorii de la Electrica pe baza unei redevenţe.

"Reţelele în sine sunt şi vor rămâne 100% proprietatea statului român. Nu intră în activele care se transferă. Sunt doar închiriate, pe baza unei redevenţe", a punctat Nicolescu.

Întrebat care sunt suma minimă şi cea maximă pe care "un om simplu" o poate subscrie, ministrul Răzvan Nicolescu a răspuns că, pentru micii investitori, sunt garantate o mie de acţiuni, ceea ce depăşeşte acest volum beneficiind de o reducere de 5% la preţ, acţiunile, însă, nefiind garantate în acest caz.

"Dacă va fi suprasubscriere, se va aplica principiul pro rata. De mâine dimineaţă, micii investitori pot merge la BRD şi Raiffeisen (bănci care fac parte din sindicatul de consultanţă), precum şi la casele de brokeraj care au înch înţelegeri cu BRD şi Raiffeisen. (...) Este o afacere sigură, fără riscuri mari, reglementată. Oamenii, dacă vor investi, pot să aibă o recuperare a investiţiei. Este un dividend sigur, iar riscurile investiţionale sunt scăzute", a mai punctat ministrul.

---

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat astăzi la un post TV că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este unul dintre investitorii interesaţi de cumpărarea de acţiuni ale companiei energetice Electrica (după listarea ei), suma vehiculată fiind de ordinul a zeci de milioane de euro.

Demnitarul a refuzat să precizeze suma exactă şi să nominalizeze alţi investitori strategici interesaţi de Electrica.

Întrebat câţi bani au fost alocaţi pentru comunicare în campania pentru listarea companiei, Nicolescu a răspuns: "Nu sunt sume exorbitante. Sunt normale, fireşti, de ordinul sutelor de mii de lei". Domnia sa a amintit de roadshow-ul întreprins de autorităţi, pentru atragerea atenţiei investitorilor către ţara noastră, şi care a inclus oraşele Londra, Boston, New York, Paris, Praga, Varşovia, precum şi promovarea Electrica în The Wall Street Journal.

"Încercăm să atragem atenţia investitorilor către România", a spus ministrul, amintind de creşterea economică şi de îmbunătăţirea ratingului de ţară.

Joi, Louis Borgo, bancher-senior în Departamentul de energie al BERD, declara că banca analizează posibilitatea de a investi în achiziţia de acţiuni Electrica, societate care va fi listată în această vară la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la Bursa de la Londra (LSE).

"Luăm în calcul să investim în Electrica, analizăm această oportunitate, însă nu am luat o decizie până acum", a spus Borgo, prezent la Bucharest Energy Forum, organizat de Institutul Aspen.

Pe 25 martie, ministrul Răzvan Nicolescu anunţa că BERD va oferi asistenţă tehnică Departamentului pentru Energie pentru elaborarea strategiei energetice naţionale.

Ministrul avusese în aceeaşi zi, la Bucureşti, o întâlnire cu o delegaţie condusă de Riccardo Puliti, director general pentru Energie şi Resurse Naturale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pe subiecte energetice, de interes pentru ambele părţi. La întâlnire, participase şi James Hyslop, directorul pentru România din BERD.

"În urma întâlnirii, oficialii au stabilit că România va beneficia de asistenţă tehnică din partea BERD în elaborarea strategiei energetice naţionale. Cele două părţi au mai discutat şi despre politica Guvernului în domeniul regenerabilelor, precum şi despre proiectele României de interconectare în domeniile gazelor naturale şi energiei electrice", informa un comunicat al Departamentului pentru Energie din Guvernul României.

Oficialii BERD se arătaseră interesaţi şi de situaţia listării companiilor de stat Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.

"Reprezentanţii BERD împărtăşesc principiile şi viziunea ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, privind dezvoltarea coridorului Nord - Sud de gaze naturale", mai puncta comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb