RĂZVAN NICOLESCU: "ÎN CADRUL ANRE, PREA PUŢINI OAMENI ÎŞI FAC TREABA, DEŞI EXISTĂ MAI MULŢI ANGAJAŢI DECÂT ÎN TRECUT" Salariaţii ANRE, în conflict cu Deloitte România

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iunie 2016

Salariaţii ANRE, în conflict cu Deloitte România

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, actualmente consultant Deloitte: "Declaraţiile publice au fost făcute în nume personal"

ANRE: "Atacurile repetate la adresa noastră pot afecta integritatea şi autonomia instituţiei"

ANRE: "Opiniile exprimate pot fi reflecţia unor posibile interese ale operatorilor economici reglementaţi care au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă cu Deloitte România"

Atacurile repetate ale reprezentanţilor companiei Deloitte România la adresa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) pot afecta integritatea şi autonomia instituţiei, mai ales în contextul în care, în prezent, ANRE este angrenată în finalizarea procesului de liberalizare totală a pieţei de energie electrică şi a celei de gaze naturale, potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţilor salariaţilor din ANRE.

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, actualmente consultant în cadrul Deloitte, a declarat, recent, în cadrul unei conferinţe, că, în cadrul ANRE, prea puţini oameni îşi fac treaba, deşi există mai mulţi angajaţi decât în trecut: "În ANRE sunt 300 de oameni, dar lucrează 30. Până acum erau 200 şi lucrau 30, iar acum sunt 300 şi lucrează tot 30".

Ulterior declaraţiilor din conferinţa de presă, Răzvan Nicolescu a postat pe o reţea de socializare: "Am mare încredere într-o revigorare rapidă a unor instituţii. Cele mai mari aşteptări le am în legătură cu Agenţia Naţională de Reglementate în Energie (ANRE) care a fost între primele cinci-şase din Europa ca performanţă.

"A urmat o perioadă de declin şi sper să revină pe locul pe care, cândva, ANRE l-a ocupat. Trebuie completat Comitetul de Reglementare rapid. Promovările şi angajările trebuie făcute exclusiv pe criterii meritocratice. Criterii de performanţă ar trebui introduse la salarizare. Deciziile trebuie să fie transparente şi predictibile, fără interferenţe politice. Alte instituţii (Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, ministere, etc) trebuie să privească ANRE ca pe un partener, nu ca pe un inamic. Fără a se transforma într-o instituţie de protecţie socială, drepturile consumatorilor ar trebui mai mult popularizate.

Am mare încredere că lucrurile pot evolua în bine, mai ales că o parte din resursa umană este de bună calitate. Poziţiile mele legate de ANRE nu au vreo agendă ascunsă, vreo vendetă sau vreun interes ascuns. Nu urmăresc vreo funcţie la ANRE, acum sau în viitor. Îmi doresc doar că această instituţie fundamentală pentru sectorul energetic să revină acolo unde a fost ca recunoaştere, performanţă şi credibilitate".

În replică, reprezentanţii salariaţilor din ANRE au precizat: "Suntem surprinşi de atacurile repetate ale reprezentanţilor companiei Deloitte România la adresa instituţiei noastre, asupra capacităţii Parlamentului de a legifera şi semnalăm că acestea pot afecta integritatea şi autonomia ANRE, printr-o acţiune mediatică, cu atât mai mult cu cât instituţia este angrenată în finalizarea procesului de liberalizare totală a pieţei de energie electrică şi a celei de gaze naturale".

Oficialii ANRE consideră că exprimarea în spaţiul public a unor afirmaţii nefondate privind activitatea şi angajaţii ANRE constituie o formă de presiune asupra instituţiei şi că aceste opinii pot fi reflecţia unor posibile interese ale operatori economici reglementaţi care au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă cu Deloitte România. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a trecut încă de la înfiinţare (1999) şi până în octombrie 2012 prin mai multe forme de organizare şi funcţionare. Comunicatul Autorităţii mai spune: "Independenţa deplină a ANRE s-a realizat în octombrie 2012, prin efortul comun al Parlamentului şi al Guvernului României, care şi-a asumat transpunerea celui de-al treilea pachet legislativ din sectorul energiei, care statuează în mod explicit existenţa unei autorităţi de reglementare independente, nesubordonată politic, care să nu accepte instrucţiuni în actul de reglementare de la nicio entitate publică sau privată, capabilă să creeze un cadru de reglementare transparent şi nediscriminatoriu pentru dezvoltarea unor pieţe concurenţiale funcţionale de energie electrică şi de gaze naturale.

Cu sprijinul Parlamentului României, după doi ani de discuţii cu toate instituţiile implicate şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, prin Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi Legea organizării şi funcţionării ANRE nr.160/2012, Autoritatea a căpătat o autonomie specifică unei autorităţi de reglementare, cu atribuţii şi competenţe similare celorlalte autorităţi din statele europene.

Apreciem că, în decursul ultimilor 3 ani şi jumătate, prin elaborarea de către specialiştii ANRE a peste 4500 de acte de reglementare (ordine şi decizii), în conformitate cu obligaţiile ce derivă din legislaţia primară şi cea europeană, instituţia noastră şi-a validat misiunea conferită prin lege, acest fapt fiind confirmat de evaluările de ţară ale Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale.

Afirmaţiile superficiale şi nejustificate asupra activităţii şi angajaţilor ANRE pot conduce nu numai la decredibilizarea instituţiei, dar şi la afectarea actului de reglementare, punându-se la îndoială modul în care ANRE îşi îndeplineşte misiunea conferită prin lege, aceea de a crea şi aplica sistemul de reglementări, necesar funcţionării pieţei energiei electrice, energiei termice în cogenerare şi gazelor naturale".

Răzvan Nicolescu a reacţionat, ieri, la declaraţiile reprezentanţilor salariaţilor ANRE, precizând: "Înţeleg că, în urma declaraţiilor şi postării de ieri (n.r. marţi) legată de nevoia de a îmbunătăţi performanţa ANRE, Biroul de Presă al instituţiei transmite un punct de vedere în care cere socoteală, cu mânie proletară, firmei la care lucrez, încercând, probabil, să mă intimideze în felul acesta".

Răzvan Nicolescu spune că declaraţiile publice au fost făcute în nume personal, ca om care are o întreagă carieră legată de sectorul energetic, ca fost preşedinte al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie, ca fost ministru român al energiei, mass media reflectând acest lucru.

Domnia sa consideră că afirmaţiile nu au fost făcute cu răutate, ci doar cu speranţa că lucrurile se vor îmbunătăţi: "De altfel, mulţi dintre angajaţii ANRE mi-au confirmat că am avut dreptate şi că situaţia din instituţie este cea descrisă de mine. În consecinţă, le recomand celor care au scris punctul de vedere să îşi dozeze efortul pentru a creşte performanţa instituţiei şi să nu îşi mai piardă timpul cu demersuri ridicole".

Fostul ministru al energiei declară că va continua să îşi exprime punctul de vedere în nume personal (laude sau critici) oricând va considera de cuvânt, având acest drept garantat de Constituţie, lucru care nu este de negociat cu nimeni, niciodată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Faptul ca Havrilet a pus in gura salariatilor discursul de mai sus e de notorietate. De fapt NICIUN CONDUCATOR NU ARE CURAJUL SA-SI PUNA C/V-UL PE SITUL ANRE DE FRICA PRESEI. .. De fapt PRIMARIA CAPITALEI A DAT INJUDECATA ANRE PENTRU DISTRUGERA TERMOFICARII IN RO. De fapt aceasta a fost primul subiect pe care l-am discutat cu Razvan Nicolescu in biroul lui , pe atunci Ministru. Regretatul Jean Constantinescu imi spunea : Tudore , am conceput ANRE pe maxim 40 de persoane ... arhisuficeinte pentru scopul sau... Parlamentul cu algoritmul traditional a distrus tot. Salariile uriase au inlocuit specialistii cu politicieni.

    Dacă funcțipnează : BVB,privatizarea,piața liberă - POLITICUL unde suge ???

    si specializare la scoala de Business Oltchim, pardon Solvay, incluzand bineinteles o perioada de efervescenta creatoare la Petrom unde nici dansul nu a reusit pana in 2011 sa constientizeze la fel ca doamna Sorana Baciu ca OMV Petrom este listata in Romania si nu in Senegal, ceea ce nu l-a impiedicat sa ceara de la statul Roman conditii preferentiale in septembrie 2012 la pretul gazellor folosite la sparkul de la Brazi. De aceea mesajul domnului Havrilet e o imbecilitate si domnia da un bou. Cu prietenie, un alt bou imbecil:-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb